IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: България няма да даде пари за МВФ

Според финансовия министър фондът не е изиграл добра роля за дълговата криза

21:41 | 19.12.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
Дянков: България няма да даде пари за МВФ

България не смята да дава каквито и да било пари за подсилване на програмите на Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като участва в конферентен разговор с министрите на финансите от страните на Еврогрупата. По време на разговора са обсъждани последните промени в договора за европейския стабилизационен механизъм и увеличаването на ресурса за МВФ, предаде БТА.

Дянков посочи, че една от причините България да не иска да  даде средства за МВФ е, че той "не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза". Втората причина е, че не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат финансово недисциплинирани.

Решението, взето още преди месец в Брюксел, предвижда програмите на МВФ да бъдат подсилени със 150 млрд. евро, които да бъдат събрани от страните от еврозоната по квотен принцип. За страните извън еврозоната присъединяването е доброволно.

Пет държави, които не са нейни членки, са казали, че ще участват във финансирането на фонда - Чехия, Полша, Дания, Швеция и Великобритания, обясни още финансовият министър. Великобритания е заявила, че ще подпомогне МВФ не по линия на еврозоната, а по  линия на Г-20.

„Аз изразих нашата категорична позиция, че България няма да участва по никакъв начин в подпомагането на МВФ”, заяви Симеон Дянков.

По време на конферентния разговор с останалите финансови  министри от еврогрупата вицепремиерът Дянков е обсъдил и договора за Европейския стабилизационен механизъм. Той предвижда до 500 млрд. евро за подпомагане на държавите и ще влезе в сила от 1 юли 2012 г. Участието на частния сектор се предвижда по изключение (най-вече в случая с Гърция), поясни Дянков.

С квалифицирано мнозинство от 85 процента от страните в еврозоната ще могат да вземат решение да бъде подпомогната държава чрез този механизъм. Като страна извън еврозоната България не участва в този механизъм.

Позицията на Германия е помощта от този механизъм да се обвърже с подписването на пакт за финансова стабилност, аналогичен на този, който българското правителство вече прие със Закона за устройството на държавния бюджет, коментира Дянков.

Докато европейският пакт предвижда държавен дефицит до 3 на сто от БВП и до 60 процента държавен дълг от БВП, то българският финансов пакт определя до два процента дефицит и до 40 процента от БВП лимит на бюджетните разходи.

Третата точка от българския пакт за финансова стабилност трябва да залегне с промени в Конституцията, така че промяна в данъчните закони да може да се извършва само с квалифицирано мнозинство от парламента.

В отговор на въпрос дали не е необходимо и в българския финансов пакт да залегне изискване за лимит на държавния дълг, Дянков каза, че е възможно такова предложение да бъде внесено между двете четения на предложението за промяна в Конституцията.

Българското условие обаче ще е още по-строго и ще предвижда до 40 процента лимит на държавния дълг от БВП, каза Дянков, цитиран от БТА.

Междувременно стана ясно, че страните от еврозоната се споразумяха тази вечер да предоставят 150 млрд. евро на Международния валутен фонд, за да подпомогнат непряко изпадналите в затруднение държави от валутния съюз, предаде AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
kreditkiller
преди 12 години
Да окончателно е ... до утре сутринта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Това окончателно ли е ....,ако да -евала ,Мъжко решение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
SPART
преди 12 години
Ми кат не даде - няма и да получи,кога й опре яйцето . Да видим кой друг ще й даде . Не са много заложните къщи които могат да дадът добра версия на ненадежден длъжник , който на всичкото отдолу не може да предостави и грам ликвидно обезпечение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още