IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: България няма да даде пари за МВФ

Според финансовия министър фондът не е изиграл добра роля за дълговата криза

21:41 | 19.12.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
Дянков: България няма да даде пари за МВФ

България не смята да дава каквито и да било пари за подсилване на програмите на Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като участва в конферентен разговор с министрите на финансите от страните на Еврогрупата. По време на разговора са обсъждани последните промени в договора за европейския стабилизационен механизъм и увеличаването на ресурса за МВФ, предаде БТА.

Дянков посочи, че една от причините България да не иска да  даде средства за МВФ е, че той "не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза". Втората причина е, че не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат финансово недисциплинирани.

Решението, взето още преди месец в Брюксел, предвижда програмите на МВФ да бъдат подсилени със 150 млрд. евро, които да бъдат събрани от страните от еврозоната по квотен принцип. За страните извън еврозоната присъединяването е доброволно.

Пет държави, които не са нейни членки, са казали, че ще участват във финансирането на фонда - Чехия, Полша, Дания, Швеция и Великобритания, обясни още финансовият министър. Великобритания е заявила, че ще подпомогне МВФ не по линия на еврозоната, а по  линия на Г-20.

„Аз изразих нашата категорична позиция, че България няма да участва по никакъв начин в подпомагането на МВФ”, заяви Симеон Дянков.

По време на конферентния разговор с останалите финансови  министри от еврогрупата вицепремиерът Дянков е обсъдил и договора за Европейския стабилизационен механизъм. Той предвижда до 500 млрд. евро за подпомагане на държавите и ще влезе в сила от 1 юли 2012 г. Участието на частния сектор се предвижда по изключение (най-вече в случая с Гърция), поясни Дянков.

С квалифицирано мнозинство от 85 процента от страните в еврозоната ще могат да вземат решение да бъде подпомогната държава чрез този механизъм. Като страна извън еврозоната България не участва в този механизъм.

Позицията на Германия е помощта от този механизъм да се обвърже с подписването на пакт за финансова стабилност, аналогичен на този, който българското правителство вече прие със Закона за устройството на държавния бюджет, коментира Дянков.

Докато европейският пакт предвижда държавен дефицит до 3 на сто от БВП и до 60 процента държавен дълг от БВП, то българският финансов пакт определя до два процента дефицит и до 40 процента от БВП лимит на бюджетните разходи.

Третата точка от българския пакт за финансова стабилност трябва да залегне с промени в Конституцията, така че промяна в данъчните закони да може да се извършва само с квалифицирано мнозинство от парламента.

В отговор на въпрос дали не е необходимо и в българския финансов пакт да залегне изискване за лимит на държавния дълг, Дянков каза, че е възможно такова предложение да бъде внесено между двете четения на предложението за промяна в Конституцията.

Българското условие обаче ще е още по-строго и ще предвижда до 40 процента лимит на държавния дълг от БВП, каза Дянков, цитиран от БТА.

Междувременно стана ясно, че страните от еврозоната се споразумяха тази вечер да предоставят 150 млрд. евро на Международния валутен фонд, за да подпомогнат непряко изпадналите в затруднение държави от валутния съюз, предаде AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 12 години
Дянков си е прав, България да не налива пари в ново съветски тип на измислени европейски пирамиди. Защо да гушкаме гърците и италианците, когато страната ние е прекарала най-големият си катаклизъм за последните 20 години ...Нека да променят конституцията със финансов пакт и нека навсеки 5 години го затягат, така че накрая държавата винаги да оперира с излишък да си има собствени буфери които да използва по време на криза ... Старите българи са били много по-умни от нас - те са казвали простирай се според чергата си ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Дава не дава, тука има тука няма, истината е една!Ако разпадът на евро-зоната е неизбежен, тогава какво да очакваме?Бройте България като една от "периферните икономики". Въпреки че няма да изоставяме еврото (защото не сме го приели), ние ще се срутим по най-тежкия начин, доколкото нашата валута е обвързана неразривно с еврото и ще се срути заедно с него. Ще има банкова криза, която няма да може да се овладее и банките ще фалират. Държавата няма да има твърда валута да изплаща депозитите (дори доларовите) и ще трябва да печата левове, за да ги изплаща. Това ще срине и нашата валута тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 3
mrvip
преди 12 години
400 млн евро са вътрешен дълг, външен не сме емитирали. Тия 400 се държат основно от пенсионни фондове, банки и застрахователни компании, така че парите са си в България. 4.5 милиарда е таван (със презастраховане, не е длъжно да бъде достигнат, например виж тавана за тази година) и вътре са планирани парите за погасяване на падежиращия дълг от преструктурирането на Милен Велчев, така че сумарно държавния дълг ще си остане почти същия.Между другото не знам скоро да сме вземали пари от МВФ, това как потвърждава тезата ти? Освен това в МВФ дял имат 187 държави, делът на САЩ в МВФ е само 17%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
Дянков е докаран тук от Световната банда да налага геноцид и да изнася капитали за световните лихвари СБ-МВФ който действат като оръжие на САЩ и изцоцват марионетни и продажни управници като в *** . Дългът на България само за 1 година се е увеличил с над 400 млн евро без тези пари да влезнат и да събудят отрепаната ни икономика къде са отишли ??? за 2012 БЮДЖЕТЪТ предвижда ново увеличение на дълга с 4,5 млрд .лв същевременно смешникът Дянков намалява разходи къде отиват парите ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Фанта, Фанта, :(Лихвите по държавните дългове с какво ги плаща Дянков?А да сетих се плаща ги от бюджета, ако кой го пълни този бюджет... ми Всички които плащаме данъци и осигуровки. Тези пари ТРЯБВА да се връщат в икономиката, а не да отиват за лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 8
FINTA
преди 12 години
Чудех се какво се губи в статията за да има завършек, а то е коментара на Патилана.Човек, потърси помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 7
Спящият бик
преди 12 години
На масата на преговорите трябва да си играч. Помощта, за която става дума, е само пролог към истинския разговор за приобщаването на България към зоната и нейните механизми. В този смисъл подкрепям Дянков на 100%. За да имаш успех в едни преговори, трябва да заявиш цена. Ако ти не се цениш, никой няма да те цени. България, в лицето на Дянков, заслужи респект след първия анонс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Дошло времето на Дянков и душата му отлетяла при Господ и Господ му рекъл: о божие чадо, няма място за теб в рая!-Защо? казал Дянков аз толкова добрини съм направил през живота си....-Да точно за това -казал Господ, ще направиш още една последна добрина....като отидеш в ада като финансов министър на Лукавите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Тоя Дянков на кое кръстовище са го хванали за министър? На народа му е писнало от такива пишман икономисти и некадърници като Дянков. Че кой друг освен правителството е виновен, че хазната няма пари? Нали това е тяхната работа. Или им е виновен световния империализъм, руския социализъм, бобрите в Аляска или червените мравки. Излапаха половината от държавния резерв и пак нямат Вижте справките за външния дълг на сайта на БНБ - през 2004 дълга е бил 12 милиарда, през 2008 е 32 милиарда долара. Дянков да обясни защо 1 млрд лв. от капиталите на държавните предприятия и институции се намират в трезорите на частната Корпоративна банка на Цветан Василев, който се разпорежда с тях като със своя собственост. Раздава ги като заеми на 12% лихва, а лихвата по депозита е само 4%. Разликата от 8% отива директно в джоба на този олигарх... 8% върху 1 млрд лв е равно на 80 млна лв. чиста годишна печалба на банката, направена от държавни пари, които всъщност са парите на българските данъкоплатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Дянков се събуди в много лошо настроение. Беше сънувал, че зъбите му окапват като презрели круши, а след това един вампир го караше да прави стриптийз в собствената му спалня. Отърсвайки се от кошмара, финансовият министър стана и обу овехтелите си хлепки, след което се запъти към банята, почесвайки се по дръгливито си космато тяло и заставайки пред тоалетното огледало той се взря в грозния образ пред себе си и промълви с дрезгав хрип: "Егати държавата, щом аз съм и финансов министър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още