IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: България няма да даде пари за МВФ

Според финансовия министър фондът не е изиграл добра роля за дълговата криза

21:41 | 19.12.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
Дянков: България няма да даде пари за МВФ

България не смята да дава каквито и да било пари за подсилване на програмите на Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като участва в конферентен разговор с министрите на финансите от страните на Еврогрупата. По време на разговора са обсъждани последните промени в договора за европейския стабилизационен механизъм и увеличаването на ресурса за МВФ, предаде БТА.

Дянков посочи, че една от причините България да не иска да  даде средства за МВФ е, че той "не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза". Втората причина е, че не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат финансово недисциплинирани.

Решението, взето още преди месец в Брюксел, предвижда програмите на МВФ да бъдат подсилени със 150 млрд. евро, които да бъдат събрани от страните от еврозоната по квотен принцип. За страните извън еврозоната присъединяването е доброволно.

Пет държави, които не са нейни членки, са казали, че ще участват във финансирането на фонда - Чехия, Полша, Дания, Швеция и Великобритания, обясни още финансовият министър. Великобритания е заявила, че ще подпомогне МВФ не по линия на еврозоната, а по  линия на Г-20.

„Аз изразих нашата категорична позиция, че България няма да участва по никакъв начин в подпомагането на МВФ”, заяви Симеон Дянков.

По време на конферентния разговор с останалите финансови  министри от еврогрупата вицепремиерът Дянков е обсъдил и договора за Европейския стабилизационен механизъм. Той предвижда до 500 млрд. евро за подпомагане на държавите и ще влезе в сила от 1 юли 2012 г. Участието на частния сектор се предвижда по изключение (най-вече в случая с Гърция), поясни Дянков.

С квалифицирано мнозинство от 85 процента от страните в еврозоната ще могат да вземат решение да бъде подпомогната държава чрез този механизъм. Като страна извън еврозоната България не участва в този механизъм.

Позицията на Германия е помощта от този механизъм да се обвърже с подписването на пакт за финансова стабилност, аналогичен на този, който българското правителство вече прие със Закона за устройството на държавния бюджет, коментира Дянков.

Докато европейският пакт предвижда държавен дефицит до 3 на сто от БВП и до 60 процента държавен дълг от БВП, то българският финансов пакт определя до два процента дефицит и до 40 процента от БВП лимит на бюджетните разходи.

Третата точка от българския пакт за финансова стабилност трябва да залегне с промени в Конституцията, така че промяна в данъчните закони да може да се извършва само с квалифицирано мнозинство от парламента.

В отговор на въпрос дали не е необходимо и в българския финансов пакт да залегне изискване за лимит на държавния дълг, Дянков каза, че е възможно такова предложение да бъде внесено между двете четения на предложението за промяна в Конституцията.

Българското условие обаче ще е още по-строго и ще предвижда до 40 процента лимит на държавния дълг от БВП, каза Дянков, цитиран от БТА.

Междувременно стана ясно, че страните от еврозоната се споразумяха тази вечер да предоставят 150 млрд. евро на Международния валутен фонд, за да подпомогнат непряко изпадналите в затруднение държави от валутния съюз, предаде AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Шимон Дянков - *** еврейска *** е докаран тук да разсипе българската икономика, като той просто е една марионетка, която получава нарежданията си директно от Вашингтон. Световната банка директно управлява и разсипва БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ СВОИТЕ ПРОДАЖНИ И РОДОСТЪПНИ ПИОНКИ В ***.Шимон Дянков и еврейската слуга Борисов, водят война спрямо собствения се народ, закриват болници предприятия всичко. Закриват държавата. Сега водят война с онкоболните, пенсионерите, болните и бедните оскотяли хорица да измират като ***. Кой ще им потърси сметка ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
А така, а така господин Дянков нека МВФ да ни дава на нас а не ние на него...........точно така господин Шимон Дянков! Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. Световната банка, една от трите организации заедно с МВФ и СТО които сеят мизерия по света и източват богатствата на страните в полза на Запада. Международен Валутен Фонд - заблуждаващо наименование. Фонда е Банка, а "помощта" му се връща с лихви, т.е. той печели от бедните страни включително от нас. Световната Банка - наименованието отново е заблуждаващо. Банката фактически е американска! Затова С(А)Б е Световна Американска Банка. Друго такова заблуждаващо наименование е Федералния Резерв на САЩ. Зад него се крие частна банка!И тъй като Дянков е американец а не българин емисар на Световната банка и МВФ изпратен да експериментира икономически модел, който да доведе българина до оскотяване включително и това две години и половина да не се разплаща на дребния и среден бизнес, довеждайки го до битиен и професионален колапс, мога само да му кажа това, което *** в новата му родина казват на белите като него : WHITE TRASH.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Убаво си беше Тройната коалицййка и Царо ..., а?Е, НЕМА веке....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Много злъч бе другари съпартийци.....?!Га ядаате кюфтетата убао беше, а? Дянков не дал - лош! Ако бише дал - па лош!Абе тука има едни хора с накърнени сенчестоикономически от последните две години интереси, които систематично реват когото видят, че всеки следващ ход на правителството /и най-вечена Дянков/ водят до стабилизация.Аман вече! Вместо да анализирате информацията, вие просто само хулите!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
FINTA
преди 12 години
С какъв дълг те е вкарал пък лично теб? Дай да те направим теб финансов миностър, със заместник stone kold и съветник fabric007.Ако не даде - според вас лошо, ако пък даде - според мен още по-лошо. И какво като е работил в световната банка? Искате да сложите някой ***-ифей от УНСС ли? Айде спрете да цапате форума с глупости и безсмислици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Решенията за новите парични помощи са непълноценни и кризата ще продължи свое развитие, защото се запазва човешката грешка, поради която се развива стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
kreditkiller
преди 12 години
Бог ми е свидетел, макар, че имаше и други хора наоколо, когато разбрах, че Дянков е работил в СБ, се обърнах и казаха на всички със затихващ глас ... Е тоя дозакопа България. Преди никога не съм го чувал, виждал или чел нещо за него, но като разбрах от къде иде направо завих кат гладен Вълк.И до ден днешен не ми е променил реакцията, само ни вкарва в дългове. Къде може да се види колко млрд. е взел на кредит за да има този "малък дефицит". Да не забравяме как скри колко е дефицита още в началото и после объркал се. Бах тая държава никъв контрол над финансите, но всички ги плащаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
killl dqnkov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
fabric007
преди 12 години
IMF- WB = svetovni lihvari razspivashti i ograbvashti stranite ot 2q i 3q svqt DQNKOV VUN I SUD ZA TEB MURSHO TAKAVA!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
fabric007
преди 12 години
Dqnkov veche e vzel ot IMF ili WB . Vse pak toi za tova e dokaran tuk a balucite neka vqrvat v brushtleveniqta na palqchoto - komik narechen finansov ministur . toi i nie sme slugi na organizaciite bliznaci WB- IMF razsicipali sumati durjavi po sveta. Dqnkov e kupen , nekaduren , VINOVEN ZA RAZSPIVANETO NA BULGARSKATA IKONOMIKA i trqbva da bude suden nqkoi den
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още