IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в частния сектор по нов модел?

Работодатели поискаха възнагражденията и в стопанската сфера да се формират както в обществената - без бонуси за стаж и на база свършена работа

12:38 | 25.11.11 г. 34
Заплатите в частния сектор по нов модел?

Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.

Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа. 

Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер. 

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Заплатата е нещо, което трябва да си извоюваш. Като не става при един работодател - сменяш работата. Като не става в БГ отиваш в Европа.Това е. До мелон:Наемната работа има своите предимства стига да е перспективна и да имаш желание за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Danny666
преди 12 години
Абе сладур НИКОЙ НИКОГО НЕ КАРА ДА СИЛА ДА МУ РАБОТИ !!!Я на село земя колкото искаш. То и това време ще дойде де само дето тогава ще има и бой !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Internet
преди 12 години
Тарикатски номер да не се плащат заплати въобще, яа да се работи максимумПък ако наемниците започнат и да си плащат затова че са ги наели, цена няма да имат ;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Бягайте от наемна работа - като цяло няма смисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още