IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в частния сектор по нов модел?

Работодатели поискаха възнагражденията и в стопанската сфера да се формират както в обществената - без бонуси за стаж и на база свършена работа

12:38 | 25.11.11 г. 34
Заплатите в частния сектор по нов модел?

Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.

Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа. 

Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер. 

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 5
cokrat1
преди 12 години
Напротив, ама много напротив....точноТакива като тебе ги чакат тежки дни !Ужасно тежки дни ви чакат пишман бизнисминчета..ха ха. Държавата скоро ще си стъпи на краката....а и след това и НАЕМНИЯ ТРУД....те тогава ще започне "боя по капата"....Питай ... Хофа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Разбира се че НЕ си !!! Ти си СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ *** от Бг. И как си го представляваш да биеш работодателя си ? ха ха ха ....Да знаеш той седи и чака да го понатупаш и да му вземеш паричките ха ха ха...Сладур идват "хубави" времена. Да знаеш, такива като тебе просто ще ИЗЧЗВАТ безследно и НИКОЙ нема да пита къде са отишли щото ще си наляга парцалите за къшея ! Жалко че в последните 20 години в БГ се възпита поколение от *** дето седят по кафетата и се чудят какво престъпление да извършат. Всичко с покровителството на ПОЛИЦИЯТА и СЪДА в държавата. Сладур имам новина за тебе: СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ и скоро всичко ще си дойде отново на мястото.Такива като тебе ги чакат тежки дни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Скоро, много скоро спрямо некоректните работодатели/ пишман бизнесмени/ ще има "бой по капата" така да се каже!!!...докато разберат, че най-важния елемент в бизнеса е ЧОВЕКА. Не може да го третирате като роб. "***" не съм ревизор - ама за да го разбереш явно не ти стига акъла!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Алоооо РевиЗОРа май си от тия дета са се трудили доста време за безпари и сега нерви , заплахи, обиди. Кофти времената се смениха иначе можеше да станеш партиен секретар разбиращ от всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
cokrat1
преди 12 години
Я "***" се обидило...."***" гледай аз да не ти дойда на данъчна ревизия. Сугерън съм, че ще ми се молиш накрая да не предприемам нужното по закона. Не съм ревизор, но мога да стана ако поискам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Алелееее един пролетар ме заклейми в теснигръдство и ограничен мироглед ха ха ха...*** бил съм в над 50 държжави по света сладур. Карай таксито и се моли на бога да не ти ставам работодател, че ще миеш *** всеки ден ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
cokrat1
преди 12 години
Скивай "***"...Вие сте с много повърхностно и ограничено мислене. Много ти е тесен кръгозора "***"...прочети малко умни книги за да не се излагаш!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Аджеба де ! Ако са роби ги караш НАСИЛА да копат ! А като си ПРОДАВАТ труда да си знаят мястото. Никой не ги кара на сила. Те отиват и като гърла на околовръстното си предлагат УСЛУГИТЕ. Като не им изнася да се ИЗНАСЯТ. Не да шантажират собственика на бизнеса !Ако има нарушение дна уговореното ВЕЧЕ заплащане има си съд и последици. Това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Не споделям мнението ти Дани. Ако БИЗНЕСА беше само твой, би си го вършил сам без " киртаците". Но не можеш! Да рискувал си и възнаграждението ти е пропорционално на риска който си поел. А ако не е, то това означава грешна преценка, за което "киртаците" не носят вина. Но те в никакъв случай не са ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ на който и да било а субекти по правоотношение. Иначе биха били квалифицирани ТЕЗИ "КИРТАЦИ" като РОБИ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
И стига и с тези лафове за мутрите и видиш ли в БГ ВСИЧКИ бизнеси били на МУТРИ !АМИ СТИГА СТЕ СЕДЕЛИ В КЪЩИ ДА ГЛЕДАТЕ ФУДБОЛ И ДА СЛУШАТЕ ЧАЛГА ! На избори излизат 40-50%, а иначе ВСИЧКИ МЪРМОРИТЕ. Ами по света ХОРАТА НЕ СЕ ЧАКАЛИ като роба в БГ НЕКОЙ ДА ГИ ОПРАВИ ЗА 800 дена. Виждате ли Гърция ? Макар и фалирала хората се БУНТУВАТ ! НЕ СЕ ПРИМИРЯВАТ СЪС СЪДБАТА НА РОБИ !!!! За разлика от Бг където НИКОЙ не излезе на ПРОТЕСТ срещу ДЪЛГА на БГ !!!!ЗАЩО БГ плаща дълга даден от частни банки на БГ КУМУНИСТИТЕ ???Абе Алеко си го е казал човека. Успех :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още