IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в частния сектор по нов модел?

Работодатели поискаха възнагражденията и в стопанската сфера да се формират както в обществената - без бонуси за стаж и на база свършена работа

12:38 | 25.11.11 г. 34
Заплатите в частния сектор по нов модел?

Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.

Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа. 

Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер. 

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
Щоли ? Щото са будали - чакат да им капне от небето 5-6 месечни заплати на куп. Ама дедов . После даже не знаят и къде да си потърдят правата , щото по-лесно е да им теглиш по една майна на 3 ракии :D Я скивай само как те нахрани отгоре лошия човешки ***'триял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
Браточка, кАжи ми някой със собствен бизнес в България - УСПЯЛ ?!? Ама да е със СОБСТВЕН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
cokrat1
преди 12 години
Скивай сега "***"...много е просто....ако си на годинки ....колкото и да си кфалифициран е много, ама мнооого трудно да си намериш нов работодател.Малко по-леко с изводите....сигурно имаш още "жълто" около устата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Тъжно , но много вярно !Винаги съм се чудел ЗАЩО някой ходи на работа БЕЗ да му плащат ???Гледам отвреме на време клипове по нета некой БГ роб се вайка че ходил 5-6 месеца и не му били плащали ! ИНТЕРЕСНО ДАЛИ СИ Е ПЛАЩАЛ ВХОД ? Ха ха ха ... роби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
dosadnik
преди 12 години
Две мутри си говорят :- Ти на твойте работници плащаш ли им заплати ?-Не-И аз не им плащам. А тоите продължават ли да идват ?-Ми идват си.-Аз предлагам да им сложим такса вход по 5лв.След 1 месец се срещат пак-Абе тойте плащат ли си таксата вход ?-Ми плащат си я -А мойте се изхитриха - идват в понеделник и си тръгват в петък, че да плащат само един път .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
Danny666
преди 12 години
Какво значи това "никой никого не кара да работи" !!!? ХА ХА ХА ами точно това ! Огромната част от хората по света РАБОТЯТ за някои ПРОСТО защото НЕ МОГАТ да РАБОТЯТ за СЕБЕ си ! Или пък това което изкарват работейки за себе си е НЕДОСТАТЪЧНО. Та така мили КАТО НЕ ТИ ИЗНАСЯ ПРИ КОЖОДЕРА РАБОТОДАТЕЛ БЕГАЙ НАСЕЛО ИЛИ СИ ИЗМИСЛИ СОБСТВЕН БИЗНЕС ДА ТЕ ВИДЯ !Света е за това на това дередже щото вече 50 години КУМУНИСТИ ЦИЦАТ СТАРИЯТ И ЗАГНИВАЩ капитализъм с СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ и ПРОФСЪЮЗНИ ДВИЖЕНИЕ !!!!ПРАВО НА РАБОТНИКА ха ха ха ами като не те карат НАСИЛА имаш ЕДНО ПРАВО ДА НЕ РАБОТИШ !!!! Другото ...ами вижте Европа до къде я доведе.Аман от кумуняги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
retro_69
преди 12 години
"Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа."А служителя с неясна продуктивност защо изобщо го държат на работа,нещо не ми се връзва?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
стог
преди 12 години
Просто не знаеш колко си близо до истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
neduded
преди 12 години
> Какво значи това "никой никого не кара да работи" !!!? Означава че винаги имаш избор. Като не искаш да работиш за някой друг, винаги може да станеш предприемач. Само че като предприемач зависиш пряко от бизнес успехите/неуспехите си - отговорност, която малко хора са готови да приемат. > Винаги има малка група която принуждава голямата да и работи! Да, защото винаги е имало по-кадърни и по-малко кадърни хора. Защо Стив Джобс управляваше компания от няколко хиляди души служители, а Пешо съседчето не? Ами защото Пешо съседчето не става за CEO - няма визия, мениджърски умения, технически познания и прочие качества. :) Пешо обича да гледа мач, пие бира и да критикува политиците. Повечето хора са като Пешо, а не като Стив Джобс. Хубаво или лошо, това е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
Напротив. Винаги има малка група която принуждава голямата да и работи! Така е било от незапомнени времена. Само формите на принудата са се променяли! Един от основните закони на оцеляването е, да подчиниш групата около теб и да се ползваш от плодовете на труда и, като същевременно я лишаваш от голяма част от ресурсите необходими за оцеляването и! Какво значи това "никой никого не кара да работи" !!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още