IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решено: Всички влакове спират на 24 ноември

Евентуална стачка ще влоши положението на БДЖ, отговорността за което ще носят синдикатите, заяви изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Йордан Недев

15:30 | 17.11.11 г. 30
Автор - снимка
Създател
Решено: Всички влакове спират на 24 ноември

Всички влакове в България ще спрат да се движат на 24 ноември от 8 часа до 16 часа. Това е окончателното решение на всички синдикати в железниците, взето след проведеното днес заседание, съобщи за Investor.bg синдикалният лидер Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България.

Ще спрат да се движат всички пътнически влакове и всички товарни влакове. Международните влакове, минаващи през наша територия, ще чакат на границата по време на стачката.

Досега Министерството на транспорта и ръководството на БДЖ не се съгласиха на преговори по исканите от нас теми във връзка с колективния трудов договор, и ако това не се случи и на 24 ноември, стачката ще продължи, заяви Бунев. 

За евентуална стачка синдикатите предупредиха преди десетина дни, след като стана известно, че в хода на започналите реформи в железниците до края на годината ще бъдат съкратени около 2000 човека общо от „БДЖ – Пътнически превози“ и „БДЖ – Товарни превози“. Сега заетите в системата на БДЖ наброяват 13 хиляди души.

„Винаги сме били отворени за преговори със синдикатите, но това не означава, че бихме се съгласили на всичко, което те предложат“. Така изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев коментира решението за стачката в железниците. Той посочи, че в сега действащия колективен трудов договор има клаузи, които вече са „неприемливи“.

По думите на Недев, една от тези клаузи е, че ръководството на БДЖ няма право да уволнява „синдикални членове“ без писменото съгласие на синдикатите. Според настоящия колективен трудов договор, дори вдигането на заплатите за заетите зависи от синдикатите. Изплащането на бонус на работещите в железниците при ползването на годишния им платен отпуск е друга клауза, с която ръководството на холдинга не е съгласно.

„Ние не сме спирали диалога със синдикатите. В случай, че се стигне до стачка, това ще влоши положението на БДЖ, отговорността за което ще носят синдикатите“, подчерта Йордан Недев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 10
tinchev
преди 12 години
Мноо ми пука. Ми да спират. Като не искат да работят да *** гладни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
stoian777
преди 12 години
Не, не за държавата са повече от полезни, ноооооо за народа са супер, ама супер вредни. Държавата са : мафията, правителствата до сега, БСП, ДПС, ГЕРБ, хамериканския посланик, запада, но само българите не сме държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
СИНДИКАТИТЕ СПЪВАТ ВСИЧКИ РЕФОРМИ, ВРЕДНИ СА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА, И СЛЕДВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
Батя
преди 12 години
Един мъдар икономист беше казал: Там където синдикатите са силни, икономиката е слаба, а работниците бедни!БДЖ е на сегашното си положение именно заради диктата на синдикатите досега. А сега могат да довършат работата си - като го доведат до фалит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
БДЖ вече 22г. не работи, а оставя служителите си да го крадат.Какви са тези глупости - не можело да се уволнява без разрешение на синдиката ?!? Железница ще има само ако се изринат търтеите и тя стане частна. Държавата трябва да субсидира само отделни влакове, които са без алтернатива за някой отдалечени райони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
eldred
преди 12 години
БДЖ последният голям бастион на синдикатите. А тая прогнила дружинка търтеите работещи в БДЖ трябва да бъдат уволнени до последния да се започне на чисто с ново ръководство и нови договори този път без незаслужените екстри издействани от синдикатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
STRAHO
преди 12 години
Винаги е добре, да има силни синдикати. Осигуряват някакъв баланс. Защо ли обаче ми се чини, че ако БДЖ беше частна, синдикатите не биха били толкова категорични в действията си!!? Защо ли виждам нечии други интереси зад тези действия? Защо ли си мисля че, работниците едва ли ще спечелят, въпреки справедливите си искания, ако стачката стане факт!!? ... Много интересно ще е да се види резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
stone kold
преди 12 години
бг действителност....българи ни тероризират от българи патим .......как може да мразят собствения си народ?ама неисе нали са се дистанцирали от народа като богопомазани..е приказката за стълбата е измислена оште преди доста време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 15
stoian777
преди 12 години
Търпях, търпях, ама то вече не се издържа...Слушай или по-точно чети другарю Недев. Ако аз съм този който ще решава как да стачкуват в БДЖ на 24 ще поискам не само да не се съкращава никой ами ще поискам и мин. раб. заплата в БДЖ да стане 1000 лева. Да точно така 1000 лева и докато това не е факт нито един влак няма да тръгне и нито един работник няма да работи само ще се явява в 8.00 до 17.30 ч. на работното си място без да изпълнява нищо. Другарю Недев не само, че ще ми изпълниш исканията, ами и хоро ще ми играеш. И сега към основата на всичко това : в света няма нито една държава наричаща се развита без железопътен транспорт, нито една,а тук той няма даже и да работи така, че държавата ще е пренудена да обяви фалит. В БДЖ не само, че не трябва да се съкращават работници ами трябва още много да се наемат за да потръгне изобщо БДЖ. БДЖ умишлено е докарано до това положение и най-лошото е че продължавате другари да го фалирате и източвате...Вие сте виновни за всичко, Вие управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
nikolait
преди 12 години
аве закрийте го това БДЖ. Те и Кремиковци протестираха, ама ги закриха, така че махнете ги и железниците. Винаги ще се намери фирма, която да направи нови железници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още