IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Взето е политическото решение на ЕС за изхода от икономическата криза

Според премиера то се отнася до въвеждането на изискване за капиталова адекватност на банките от 9%

22:25 | 26.10.11 г. 29
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС са постигнали тази вечер на заседанието си в Брюксел политическо решение, свързано с изхода от кризата в еврозоната, съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет.

Борисов изрази очакване решението да бъде потвърдено и на заседанието на лидерите на 17-те страни от еврозоната, което започва към този час.

Премиерът уточни, че постигнатото политическо решение засяга начина, по който да се капитализират банките, като те трябва да постигнат 9% капиталова адекватност, като отбеляза, че в момента банките в България имат 15% капиталова адекватност.

Той добави, че в споразумението отсъства предложението страните в тежко положение да плащат по-малка част от стойността на проектите, съфинансирани от европейските фондове.

В отговор на питане Борисов уточни, че гръцките банки в България са отделни юридически лица и също са длъжни да се съобразяват с изискването за 15% капиталова адекватност, като това се наблюдава внимателно от Българската народна банка.

България плаща дълго време индиректно цената на кризата с всички проблеми, които се наблюдават в региона - още от първите стачки в Гърция и затварянето на общата ни граница, смята той. Ние сме поели много отдавна пасиви, а това, което се предлага сега, се надявам гръцкото правителство да го приеме и въведе бързо, допълни премиерът.

На този етап България няма да участва с пари в решаването на текущите проблеми, защото не е в еврозоната, но страната ни е за европейска солидарност и за дисциплина, изтъкна Борисов.

По думите му в залата на Съвета са прозвучали призиви днешната среща да бъде една от последните, на които се говори за "слабите" страни в ЕС, които са допуснали големи бюджетни дефицити и не са подготвили банковите си системи, а са давали големи пенсии и заплати и са вземали и харчили повече пари, отколкото са изкарвали.

Сред прозвучалите позиции е била тази да започне да се говори за страните, които са въвели и изстрадали ограниченията, съгласно споразуменията от Маастрихт и за които е редно да бъдат поощрени, сред които и България, добави премиерът.

Надявам се, крайно време е, да дойде Съвет, на който да говорим за държавите, които спазват критериите от Маастрихт и финансова дисциплина. Говоренето за тези, които са харчили, без да си направят сметката, вече започва да има отрицателен ефект в дисциплинираните държави, коментира премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 16 rate down comment 14
diado mrass
преди 12 години
Патилане, вече леко взе да се уливаш с политическа агитация. Някой би помислил, че току що си загубил изборите. Все пак Бойко е от две години, вземи малко да пооплюеш по сериозно предишните. То ако погледнеш реално, Бойко направи най-много за БГ. Или ще кажеш,че Цанков камък е най-доброто, което се е случило на родината в прехода .... За доган - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
По-голям популист, лъжец и крадец от Бойко, май че не ни е управлявал !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 14
Патилан
преди 12 години
Главните виновници, които са наливали най-безотговорно пари на Гърция, Ирландия, Португалия и други закъсали длъжници, са големите френски и германски банки, плюс подгласнички от Холандия, Великобритания и още няколко богати държави. Щом изпищяха, че имат несъбираеми кредити за стотици милиарди, техният проблем се превърна в проблем на собствените им правителства, които усетиха риск от дестабилизация на националните си икономики, както и на еврозоната в цялост. За разлика от банките, които могат да доят само своите клиенти, правителствата имат властта да бъркат в джоба на всеки гражданин. Френският президент Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел измислиха временния спасителен механизъм от 440 млрд. евро, а година по-късно - и постоянния механизъм от 700 млрд. евро (съчетан с пакта "Евро+"), за да спасят своите банки и собственото си политическо бъдеще. За целта те натовариха чрез националните си бюджети с дългове всички свои граждани, но за да не предизвикат вътрешни недоволства, решиха да прехвърлят дългово бреме и върху гражданите на останалите държави от еврозоната. На първо време това изглеждаше логично (макар и несправедливо), за да се спаси цялата еврозона. Но като помислиха още малко, те стигнаха до прозрението, че могат да вкарат в схемата и народите извън еврозоната. Затова се появи идеята за пакта "Евро+", чието название означава еврозоната плюс желаещите да участват държави извън нея. България попада в плюса, т.е. в коалицията на желаещите. Унгария и Чехия отказаха да участват, а Полша предупреди, че се присъединява към "Евро+", само ако не я карат да плаща вноски в спасителния механизъм. Борисов не направи такава уговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 13
Патилан
преди 12 години
Когато Титаник е потъвал, капитанът наредил на оркестъра да свири на палубата, за да успокоява обречените на гибел пасажери. Бойко Борисов прави същото, лъже, че няма да потънем, но всъщност ние българите сме едни удавници, за които няма спасителни лодки!ДА БЪЛГАРИЯ е толкова стабилна че, в нея вече БЪЛГАРИТЕ са на изчезване. Стабилна, като "Титаник" на дъното на океана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 14
Патилан
преди 12 години
Мошеник от класа-ПОГЛЕДНЕТЕ ОТ КЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО И ТОГАВА ПРИКАЗКИТЕ НА БОРИСОВ. Има цялата власт, но никога отговорен, винаги жертва!Няма елементарно образование, но коментира сериозни теми, например пенсии в Европа. Има криминално минало, но днес той е единствената надежда за социална справедливост, "безалтернативният"? Простонароден, но един от странно най-богатите българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 13
Патилан
преди 12 години
За малцина от българите Бойковото изявление е изненада, тъй като досега, вече две години рушейки държавата, той съветваше да садим картофи, да гледаме овце, тъй като и той самият ритал със скъсани гуменки и филия с мас за ядене!/Предавам дословно думите на Борисов бел. Л. М./Как няма работа! Ми примерно за овчари в момента ... и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто... В зеленчукопроизводството, ...ама той нямал, защото бил IT- специалист! Понеже ме питате за картофите, ще Ви отговоря моето семейство, откакто аз бях дете, до ден-днешен картофи не е купувало! Винаги сме си ги садили, копали, гледали, и не сме ходили в Плод зеленчук да си купиме! Според Цветанов младите хора "като тези в Полски Тръмбеш" трябва да останат в малките населени места, а не да се насочват към големите градове или да търсят реализация в чужбина. По думите му, цитирани от агенция "Фокус, 300 000 българи живеят и работят в Испания и вместо да генерират брутен вътрешен продукт за собствената си страна, работейки за чужда /страна бел.ред./.Какво се получава на практика: тук в държавата младите образовани с високи технилогии хора ги пращат да пасат овце, да гледат телета, агнета и да садят картофи! Учили за бъдещето а премиерът връща децата ни в миналото! Дотук ни докара ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 13
Патилан
преди 12 години
По време на посещението си в Прага, българският министър-председател Бойко Борисов направи едно изявление, което трудно би се вписало в графата нормални. Подобни изявления като нищо ще втрещят политици от други страни-членки на Европа. За какво иде реч:Най после Борисов измисли как да изравни българския стандарт, който е най-нисък в Европейския съюз с европейския! Формулата на полуграмотният охранител и мафиот, министър-председателя на България, така нареченият Бат Бойко, който единствено с прочетената книга за Винету управлява държава. Формулата на Бойко, Послание към европейците:/Предавам дословно думите на Борисов бел. Л. М./ И ние искаме да направим пенсиите по 2000 евро на българските пенсионери и те го заслужават! Но веднага бюджетът ще отиде на червено, ще отидеме да се наредим за пари пред Международния валутен фонд! Като не може да достигнем европейския стандарт ние българите, защо пък европейците да не слязат до нашия, българския стандарт на живот!?На държавите с дългови проблеми Борисов измисли в движение как да се справят с тях! Като заживеят бедно и мизерно като нас, българите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
"Ледът се пука господа съдебни заседатели", както казва Остап Бендер.Помним заменките на цървуланковците и подвизите на Гоце. Помним кражбите на Иван Костов участвал в Ран-Ът. Помним как Костов продаде на един другар целия Кремиковци за 1 лев и подари Лукойл на руснаците. Помним лъжите на царя. Помним крадливото му правителсто. Помним откраднатите имоти собственост на държавното военно интенданство. Помним усърдието, с което БСП унищожи българските производители. Помним турцизирането на българина, кражбите, заменките на Доган и ДПС. Помним и как Бойко щеше да върне на държавата заменките, и да вкара крадците от БСП, ДПС, СДС и НДСВ в затвора. Помним как щеше да премахва новините на турски. Помним как щеше да спира руските проекти, как щеше уж да затваря топлото местенце на осветени бивши агенти на ДС БАН. Помним как уж щеше да изпълнява едни 60 антикризисни мерки, а вече година не е започнал още нищо да прави. Помним как унижи Дянков. Как подслушваше Ваньо Танов. Как изведнъж започна да говори като Първанов и Станишев. Да помним и как народа му вярваше............ Ех помним, колко още много помним. Не си мислете, че сте ни промили мозъците!Просто и вашият ред скоро ще дойде. ВСЯКО ПРАСЕ СИ ИМА СВОЯТА КОЛЕДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още