IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Взето е политическото решение на ЕС за изхода от икономическата криза

Според премиера то се отнася до въвеждането на изискване за капиталова адекватност на банките от 9%

22:25 | 26.10.11 г. 29
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС са постигнали тази вечер на заседанието си в Брюксел политическо решение, свързано с изхода от кризата в еврозоната, съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет.

Борисов изрази очакване решението да бъде потвърдено и на заседанието на лидерите на 17-те страни от еврозоната, което започва към този час.

Премиерът уточни, че постигнатото политическо решение засяга начина, по който да се капитализират банките, като те трябва да постигнат 9% капиталова адекватност, като отбеляза, че в момента банките в България имат 15% капиталова адекватност.

Той добави, че в споразумението отсъства предложението страните в тежко положение да плащат по-малка част от стойността на проектите, съфинансирани от европейските фондове.

В отговор на питане Борисов уточни, че гръцките банки в България са отделни юридически лица и също са длъжни да се съобразяват с изискването за 15% капиталова адекватност, като това се наблюдава внимателно от Българската народна банка.

България плаща дълго време индиректно цената на кризата с всички проблеми, които се наблюдават в региона - още от първите стачки в Гърция и затварянето на общата ни граница, смята той. Ние сме поели много отдавна пасиви, а това, което се предлага сега, се надявам гръцкото правителство да го приеме и въведе бързо, допълни премиерът.

На този етап България няма да участва с пари в решаването на текущите проблеми, защото не е в еврозоната, но страната ни е за европейска солидарност и за дисциплина, изтъкна Борисов.

По думите му в залата на Съвета са прозвучали призиви днешната среща да бъде една от последните, на които се говори за "слабите" страни в ЕС, които са допуснали големи бюджетни дефицити и не са подготвили банковите си системи, а са давали големи пенсии и заплати и са вземали и харчили повече пари, отколкото са изкарвали.

Сред прозвучалите позиции е била тази да започне да се говори за страните, които са въвели и изстрадали ограниченията, съгласно споразуменията от Маастрихт и за които е редно да бъдат поощрени, сред които и България, добави премиерът.

Надявам се, крайно време е, да дойде Съвет, на който да говорим за държавите, които спазват критериите от Маастрихт и финансова дисциплина. Говоренето за тези, които са харчили, без да си направят сметката, вече започва да има отрицателен ефект в дисциплинираните държави, коментира премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Задайте въпроса си до Голдман Сакс, те по-подробно ще обяснят, какво са замислили. Нали те направиха това в Гърция. Или и това не знаете?Имат и план за еврозоната и еврото, за БГ.Кризата е факт и тя има съвсем конкретни измерения.Няма защо да носим вода от девет дерета, за да го доказваме: днешната т.нар. световна финансова криза се дължи на една шепа хора, колкото се събират в заседателната зала на американската банка Голдмън Сакс (някъде я изписват Голдън Сакс). Тези няколко души са спечелили с машинации много милиарди, причинявайки фалита на цели държави и отнемайки собствеността на милиони хора, които нищо не разбират от финанси. Е, същите тези Голдмън Сакс са в основата и на гръцката финансова криза. Как ще се оправим от кризата: Ами ще се повтори времето на "Иван Костовите Пирамиди", Когато същия този Измамник заедно с Ционисткия бандит Джордж Сорос и неговата юдейска клика ни обраха нас Българите. Ще има повторение на филма, но днес ше е в световен мащаб. В България виждам "огромни опашки пред Банките и едни "Обезценени пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikodim
преди 12 години
Патилан:Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!------------------------------Доста съм се занимавал с макроикономика, но не ми е много ясно какво ще стане с България ако Гърция "потъне". Очаквам да обясните. Аргументирайте се, моля !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Често, за да се отбранява, човек намразва, но ако е по-силен, той няма да използва това оръжие". /Предавам дословно думите на Борисов бел. Л. М./Как няма работа! Ми примерно за овчари в момента ... и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто... В зеленчукопроизводството, ...ама той нямал, защото бил IT- специалист! Понеже ме питате за картофите, ще Ви отговоря моето семейство, откакто аз бях дете, до ден-днешен картофи не е купувало! Винаги сме си ги садили, копали, гледали, и не сме ходили в Плод зеленчук да си купиме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 11
rainmaker
преди 12 години
Просто не си е вземал успокоителните днес и гледам нещо се е превъзбудил пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Гърция е фалирала отдавна, въпрос на време е това да се признае официално! Меркел е против изгонването на Гърция от еврозоната, защото това би предизвикало ефект на доминото и за останалите 16 държави!Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!А Бойко и Дянков, каквото искат да си говорят. Когато сядаш на масата си оптимист, особено ако е пълна. Когато ти донесат сметката изтрезняваш и ставаш песимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС са постигнали тази вечер на заседанието си в Брюксел политическо решение, свързано с изхода от кризата...........Интересно а до Америка допитаха ли се? Ето някои мнения на икономисти напоследък....Европа пред финансов крах. Грийнспан: Еврозоната е пред крах. Икономисти вещаят крах на еврото и Еврозоната. Сорос: Крах заплашва Еврозоната. Предричат крах на еврозоната...... Крахът на европейската валута е неизбежен, а да се спасява Гърция от банкрут, е безсмислено, заявиха финансови стратези от "Сосиете Женерал" - една от най-старите и най-големи банки във Франция. Еврото има "вроден порок" - колосалната разлика в конкурентоспособността между богатите и бедните страни от зоната, смята Матс Першон, шеф на аналитичния център "Отворена Европа" в Брюксел. Еврото и Европейският съюз са на ръба на пропастта, прогнозира за швейцарския Le Temps бившият председател на ЕК и един от създателите на еврозоната Жак Делор. Марин льо Пен: Еврото е мъртво. Професор от Ню-Йоркския университет предсказва крах на еврозоната.........и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Такъв съм аз, Поп Кръстю, деца пред които да се разкая нямам, ама ти ме убеди, че не трябва и да имам ако е останала малко човещина у мен ...Колкото до мнението ми - Мисля, че ще закърпят положението за година най-много и после пак ще сме на същото дережде. Ако опростят на Гърция с 50% дълга, пак няма да е достатъчно, тя пак ще има огромен дефицит, които трябва да се финансира някак си. Ирландия и Португалия са напълно в правото си и те да поискат 50% опрощаване. А пък банките как ще го направят това рекапитализиране всичките наведнъж не ми е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
18% капиталова адекватност - кеш в банките трябва да им се иска от БНБ и 36% обща капиталова адекватност , в която да влизат парите раздадени то банките в кредит през последните 3 години. Да си повишават капиталовата адекватност , по най бързия начин , стига толкова..вече си изнесоха техните пари от България ...като искат да имат банки , да ги държат капитализирани и функциониращи , като кредитни институции..Нали им демонстрирахме , че сме честни и винаги ще могат да си вземат парите от тук..време е да налеят пари в икономиката ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
jimaru
преди 12 години
Патилане, по колко вървят индулгенциите днеска? При теб на каква цена са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Tony
преди 12 години
Щом е взето е политическото решение, значи вече не сме в криза! :)Браво на Бойко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още