IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Взето е политическото решение на ЕС за изхода от икономическата криза

Според премиера то се отнася до въвеждането на изискване за капиталова адекватност на банките от 9%

22:25 | 26.10.11 г. 29
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС са постигнали тази вечер на заседанието си в Брюксел политическо решение, свързано с изхода от кризата в еврозоната, съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет.

Борисов изрази очакване решението да бъде потвърдено и на заседанието на лидерите на 17-те страни от еврозоната, което започва към този час.

Премиерът уточни, че постигнатото политическо решение засяга начина, по който да се капитализират банките, като те трябва да постигнат 9% капиталова адекватност, като отбеляза, че в момента банките в България имат 15% капиталова адекватност.

Той добави, че в споразумението отсъства предложението страните в тежко положение да плащат по-малка част от стойността на проектите, съфинансирани от европейските фондове.

В отговор на питане Борисов уточни, че гръцките банки в България са отделни юридически лица и също са длъжни да се съобразяват с изискването за 15% капиталова адекватност, като това се наблюдава внимателно от Българската народна банка.

България плаща дълго време индиректно цената на кризата с всички проблеми, които се наблюдават в региона - още от първите стачки в Гърция и затварянето на общата ни граница, смята той. Ние сме поели много отдавна пасиви, а това, което се предлага сега, се надявам гръцкото правителство да го приеме и въведе бързо, допълни премиерът.

На този етап България няма да участва с пари в решаването на текущите проблеми, защото не е в еврозоната, но страната ни е за европейска солидарност и за дисциплина, изтъкна Борисов.

По думите му в залата на Съвета са прозвучали призиви днешната среща да бъде една от последните, на които се говори за "слабите" страни в ЕС, които са допуснали големи бюджетни дефицити и не са подготвили банковите си системи, а са давали големи пенсии и заплати и са вземали и харчили повече пари, отколкото са изкарвали.

Сред прозвучалите позиции е била тази да започне да се говори за страните, които са въвели и изстрадали ограниченията, съгласно споразуменията от Маастрихт и за които е редно да бъдат поощрени, сред които и България, добави премиерът.

Надявам се, крайно време е, да дойде Съвет, на който да говорим за държавите, които спазват критериите от Маастрихт и финансова дисциплина. Говоренето за тези, които са харчили, без да си направят сметката, вече започва да има отрицателен ефект в дисциплинираните държави, коментира премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Тогава вместо да ме коментираш, да беше изказал мнение?!Ето това сме българите....На "българския казан, не са му нужни дяволи, достатъчно Поп Кръстювци си имаме. Явно и Господ, не иска да се смили над нас. Остава ни, поне да се разкаем пред децата си, ако е останала малко човещина у нас......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
simo.smo
преди 12 години
И според мен малко се уливаш, не може от 16 коментара повече от половината да са твои. Като чета коментарите и искам да видя различни мнения, а не 10 пъти твоето мнение с главни букви, удивителни и т.н.Не казвам, че не си прав, не казвам и че си прав, просто прекаляваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
xclusiv
преди 12 години
Много ми е интересно защо все още от Инвестор не са публикували новината, че ЕС взе решение за кризата:http://***.btv.bg/news/svetut/svetut%20eu/story/2000862306-ES_vze_reshenie_za_krizata.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
Longin
преди 12 години
"Всеки форум си има своя ТРОЛЛ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
"ВСЯКО ПРАСЕ СИ ИМА СВОЯТА КОЛЕДА"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Всички са едно цяло! Герб е "клонинг" на БСП и ДПС и НДСВ! Стана ясно че всичко е МАФИЯ!!! Гласуваш за Бойко, получаваш Костов, Станишев, Доган, Царя! Получаваш един октопод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Конграчулейшън(както казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! xaxaxaxaxaxaxaxaxa, няма такъв филм просто няма......,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"днешната среща да бъде една от последните, на които се говори за "слабите" страни в ЕС" и "да започне да се говори за страните, които са въвели и изстрадали ограниченията"... Семантиката не решава икономически проблеми. Крадеца си е крадец, дори и да го наричаш "горкия заблуден човечец"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 16
AtanasSertov
преди 12 години
Патилане патилане, малко си патил, още ти трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 16
naglia
преди 12 години
Патилан току що получи в сметката 100 лева за заслуги от А.Кутев ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още