fallback

Бизнес климатът без промяна през декември

Подобрение е отчетено в промишлеността и сектора на услугите, а влошаване има в строителството и търговията на дребно

11:49 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Стопанската конюнктура в страната през декември запазва нивото си от предходния месец, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

През ноември бе отчетено минимално повишение в бизнес климата от 0,3 пункта. През октомври той се подобри с 1,9 пункта, докато през септември бе регистрирано влошаване с 1,2 пункта спрямо предходния месец.

През декември показателят за бизнес климата в промишлеността нараства с 0,9 пункта спрямо ноември, а в сектора на услугите – с 2,2 пункта. Показателят се понижава с 3,8 пункта в строителството и с 1,1 пункта в търговията на дребно.

Промишленост. Повишението от 0,9 пункта се дължи на малко по-оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото и очакваното бизнес състояние на предприятията.

Подобрени оценки и очаквания има и по отношение на производствената активност. Равнището на поръчките през последните месеци се движи близо до дългосрочната си средна стойност, като през декември вече е с 1,1 пункта над нея.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в промишлеността продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда все още е значително над обичайното за последните десет години - плюс 21,3 пункта.

Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца.

Строителство. Спадът с 3,8 пункта е заради увеличения песимизъм на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-резервираните очаквания за следващите шест месеца.

По тяхно мнение настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като прогнозите за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище. През декември анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла и през последния месец се посочват съответно от 62% и 55% от предприятията.

Очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Тук е отчетено понижение от 1,1 пункта поради по-резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Обемът на продажбите през последните три месеца също се оценява по-неблагоприятно, като и очакванията за следващите три месеца силно се влошават. По отношение на поръчките към доставчиците прогнозите са също по-песимистични.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, са несигурната икономическа среда и финансовите проблеми.

Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в търговията на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги. Подобрението от 2,2 пункта се дължи предимно на подобрените очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Подобрени очаквания има и по отношение на търсенето в отрасъла през следващите три месеца, макар че настоящото търсене на услуги се оценява като по-ниско спрямо предходните месеци. Същевременно мениджърите съобщават, че през последните три месеца са намалили и персонала си.

Несигурната икономическа среда продължава да е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша, като отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда е далеч над обичайното за последните девет години.

През последния месец анкетата отчита намаляване на негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство”.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите продължават да предвиждат намаление през следващите три месеца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 11.09.22 г.
fallback