IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява с 1,9 пункта през октомври

Чувствително подобрение има в сектора на услугите и търговията на дребно, промишлеността е без промяна, а в строителството е отчетен спад

12:08 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът се подобрява с 1,9 пункта през октомври

Стопанската конюнктура в страната през октомври се подобрява, като общият показател на бизнес климата се покачва с 1,9 пункта спрямо септемврийското си равнище, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

През септември бизнес климатът се влоши с 1,2 пункта, през август бе отчетено подобрение в бизнес климата от 2 пункта, през юли повишението бе в размер на 1,4 пункта, а през юни показателят спадна с 1,2 пункта на месечна база.

През октомври бизнес климатът в сектора на услугите скача с 5,7 пункта, а този в търговията на дребно - с 5,5 пункта. Показателят в промишлеността остава на равнището си от предходния месец, а в строителството е отчетен спад от 1,5 пункта.

Промишленост. Анкетата през октомври регистрира известно намаление на производствената активност, но за следващите три месеца мениджърите имат положителни очаквания за дейността. Това обаче не е съпроводено с по-добри очаквания за износ на продукция.

По отношение на персонала стопанските ръководители все още имат намерения за съкращаване през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през октомври се увеличава с 3,2 пункта в сравнение с юли и достига 71,1%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, но този излишък е намалял през последните три месеца.

През октомври основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца няма очаквания за повишение.

Строителство. Бизнес климатът в бранша се понижава поради по-умерените очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По мнение на стопанските ръководители има намаление на строителната дейност в сравнение с предходния месец, като и прогнозите за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала. Спрямо септември леко се е намалил броят на клиентите със закъснения в плащанията.

Производственият график е осигурен с договори за 5,4 месеца, като има леко понижение от 0,3 месеца спрямо оценката през юли. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-песимистични.

Основните проблеми, които пречат на дейността на строителните предприятия, продължават да са несигурната икономическа среда, недостигът на финансови средства и недостатъчното търсене.

Относно цените в строителството предвижданията на строителните предприемачи са в посока на известно намаление през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Подобрението в сектора се дължи предимно на по-оптимистичните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящите продажби се оценяват като по-високи от предходния месец. Същевременно положителни са и прогнозите за продажбите през следващите три месеца. Като цяло очакванията на предприемачите за поръчките към доставчиците са също оптимистични.

Недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора.

Намеренията за съкращаване на персонала са най-слабо изразени в търговията на дребно в сравнение с останалите отрасли.

По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

Услуги. Подобрението на бизнес климата се дължи на подобрените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията. За последните три месеца се отчита известно повишение в търсенето на услуги, като и очакванията за следващите три месеца са оптимистични.

Това е съпроводено обаче с намерения за освобождаване на персонал през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията. Вторият по тежест фактор е конкуренцията, чието негативно влияние нараства през октомври с 4,6 пункта в сравнение с предходния месец.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат намаление през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още