IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е виновен за кризата в еврозоната?

Обвинения се изпращат в различни посоки - според гледната точка на всеки засегнат

14:00 | 28.08.12 г. 35
<p>
	Ремонт на еврозоната е нужен - важно е обаче да се намерят истинските виновници за кризата. Снимка: Ройтерс</p>

Ремонт на еврозоната е нужен - важно е обаче да се намерят истинските виновници за кризата. Снимка: Ройтерс

Европейските лидери, водени от своите френски и германски колеги, обаче решиха да въведат еврото така или иначе, приемайки теорията, че могат да се справят с дефектите на по-късен етап. Сега те се опитват да създадат общ банков регулатор и да въведат по-строг фискален режим в условията на такава по-голяма криза, каквато те дори не са си представяли.

Вярно е, че преди да се присъедини към еврозоната през 2001 година, Гърция е криела истинския размер на своя дълг, понякога с помощта на финансови трансакции, нагласени от Goldman Sachs.

Съвсем не бе тайна обаче, че Атина мами с числата. Евростат започна да предупреждава за това още през 2004 година. Въпреки това европейските банки и по-специално френските и германските продължиха да заемат пари на Гърция. В края на юни 2009 година, точно преди да избухне кризата, Гърция дължеше на френски банки 76,5 милиарда евро и на германски - 38,6 милиарда евро, по данни на Банката за международни разплащания.

Тези цифри включват задълженията както на държавния, така и на частния сектор.

Германските и френските банки заеха също така огромни суми на Испания и Италия.

Германия отпусна кредитите, за да може те да бъдат използвани за купуване на нейни стоки. Тя изпълнява схема в свой собствен интерес, твърди Адам Позън, американски икономист, който е външен член на Комитета за валутната политика на Bank of England.

Сега Германия се мъчи да запази единството на еврозоната. Меркел обеща в петък (24 август) в Берлин на гръцкия премиер Андонис Самарас подкрепа за страната му в момент, когато тя се опитва да възстанови икономиката си и да остане част от валутния съюз.

Испания също ще се нуждае от пари, за да спаси банките си. И Европа трябва да реши как да обуздае цените на кредитирането на Испания и Италия, така че те да не се присъединят към Гърция в списъка на застрашените членки на еврозоната.

Меркел обаче е с вързани ръце от широко разпространения сред нейните избиратели възглед, че Гърция не заслужава повече помощ.

Европейският съюз и националните регулатори също допринесоха за избухването на кризата. Те насърчаваха банките да купуват купища дългове на Гърция и други европейски страни. Според правилата на ЕС всички задължения на държави от еврозоната бяха определяни като "нерискови".

Това означаваше, че не бе необходимо изобщо банките да държат резервен капитал като застраховка срещу евентуални загуби по притежаваните от тях европейски суверенни дългове.

В очите на мнозина политици, икономисти и граждани в северните страни единственият начин Испания и Италия да намалят цената на своето кредитиране е като убедят инвеститорите, вложили пари в техни в облигации, че държат разходите си под контрол и ремонтират старателно своите икономики.

Без натиска на пазара, твърдят германската и други централни банки, политиците в изпадналите в затруднение страни няма да предприемат необходимите мерки.

Корсети обаче привежда довода, че част от допълнителните премии, които инвеститорите искат сега за испанските и италианските облигации, отразяват липсата на сплотеност между държавите от еврозоната, а не само вътрешната политика на страните членки.

В действителност цените на кредитирането на Испания и Италия намаляха през последните седмици, когато лидерите от еврозоната показаха признаци на по-ефективно сътрудничество.

"Веднъж да се появи политическото сътрудничество, и нещата ще изглеждат по-управляеми", твърди Корсети. "Има много малко място за стереотипи, ако искаме да имаме решение.

(БТА)

И така - след всичко това, кой в крайна сметка е виновен за кризата в еврозоната - политиците, спекулантите, икономистите? Очакваме вашите коментари!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
3.След като стана видно че не работят институциите къде са лидерите за да спрат разрастването на кризата ? - европейските лидери са слаби . В Европа определено липсва обединителния лидер - такъв какъвто го има в САЩ , Русия или Бразилия . Щеше ли да е възможна сегашната криза при Тачер ? Или Де Гол ? Или при Лудвиг Ерхард ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 11 години
2.След като се появиха дефицитите защо не проработиха институциите ? - бюрократите са си бюрократи независимо дали са в България или някъде другаде . На кой му пука за стратегически цели , важни са краткосрочните ! Да спечелим тия избори , пък после ще му мислим . Според мен големия недъг на парламентарните демокрации е , че всички се стремят да решават краткосрочни цели в рамките на 4-5 годишни мандати . В интерес на истината северните парламентарни монархии се справиха доста по добре - може би в резултат на комбинацията между тактика и стратегия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
1.Какво доведе до натрупването на дефицитите ? - определено бързата глобализация и свързаната с нея загуба на конкурентоспособност . Отварянето на Европа към Китай помете икономиките на Южна Европа състояща се основно от сравнително малки и семейни производители . Теорията казва че винаги силните се обединяват с слабите за да извлекат печалби от икономиката им . Обаче в освобождаването на търговията между Китай и Европа - кой е силния и кой слабия ? И не надценили Европа възможностите си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Аз няма да казвам кой е виновен, не че нямам идея, но всеки един от тях трябва да понесе наказанието си, било то лично, колективно и по друг начин. Ако никой не понесе наказание, ще стане като в България. С натрупване системата ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
Виновните ? Най-общо можем да ги разделим на три : 1.Какво доведе до натрупването на дефицитите ?2.След като се появиха дефицитите защо не проработиха институциите ? 3.След като стана видно че не работят институциите къде са лидерите за да спрат разрастването на кризата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Кой бил виновен - ами лъжците, мързеливците, алчните, социалистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Уф , като гледам какви мислители са всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
В статията всичко си е написано като хората, човек с нормална интелигентност може да се досети за правилните изводи и те са, че всичко това е планирано добре от Германия, задлъжняването и т.н. Защо? Ами за да прокарат всички тези неща с единното следене на банките и да се обедини реално Европа като един общ пазар една валута едни регулации и едно управление, ако не е кризата почти нищо от тези неща нямаше да се прокара през парламентите на почти всички държави понеже всеки иска да си запази кокала за себе си, а не да го споделя с другите. Както в България местните управляващи не искат никой да не им се меси за нищо, така са и другите правителства и държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
И ти си *** като Ангела Меркел и Другият *** хилари Клинтън, който са взели маузера на Берлускони, за да арестуват целия свят с климактериума си, без да са си обръснали хитлеровите мустаци. Не искам да ме определяш като някакъв, защото в живота си до сега съм надвивал само на четирима - На попа от Александър Невски, на ходжата от Джамията, на Мешерето Кадафи дето си строши хранилката от блъскане, на Розовата Пантера от Бразилия и на Матастира Шаолин - Бсичките за МЕН са Обръснати Ходжи. Ще ти кажа как е най-добре да се случи - когато и ти имаш среща с Базилиск е най-добре той, да избяга от теб отколкото ти от него, защото иначе ще те преследва цял живот и ще ти отнема достойнството за удоволсвие.По този начин надвих на тези четиримата, които ти изброих!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Абсолютно вярно . Гърция през 2004 г. има дефицит от 5 % - какво направиха чиновниците от Европа от тогава до сега ? Само глупости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още