IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андор: Румъния може да се учи от България по усвояване на евросредства

Миграционният поток се увеличава, но не от българи и румънци, а от граждани на държави по периферията на еврозоната, смята комисарят

17:17 | 07.01.14 г. 30
Андор: Румъния може да се учи от България по усвояване на евросредства

България наваксва по-бързо изоставането по отношение усвояването на европейски фондове от Румъния, коментира комисарят по въпросите на заетостта Ласло Андор по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Той представи нови промени в правилата за структурните, инвестиционните и Кохезионния фонд на ЕС. Те предвиждат повече прозрачност при избора на партньори, представляващи регионалните, местните и другите публични власти, както и да бъде подобрен капацитетът на партньорите с оглед по-активното им участие.

„Не бива да поставяме България и Румъния на една плоскост – понякога има смисъл, но не винаги това е така“, заяви Андор и изрази надежда северната ни съседка да успее да ни настигне по отношение на усвояването на европейски средства.

Румъния е страната, изправена пред най-големите предизвикателства и риск от загуба на средства, допълни още той. „В този случай тя е двойка не толкова с България, а със Словакия“, допълни още Андор.

През последната година административният капацитет на Букурещ обаче се подобрява, отчете още комисарят и това ускорява усвояването на европейските средства.

Комисарят по заетостта коментира още и опасенията в някои страни от ЕС от масова миграция на българи и румънци след отварянето на трудовите пазари. „Когато хората видят, че няма такъв ефект, напрежението ще стихне“, категоричен беше той.

Ласло Андор все пак посочи, че в страните от ЕС има ръст на миграцията, но от страни по периферията на еврозоната, което е породено от кризата. За него това е сериозен проблем, защото вместо да намалява тази вълна, се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 10 години
Ако износа запази тазгодишният си темп на ръстеж до година или най късно до две ще сме нетен износите - нещо което не се е случвало от има няма 50 г . Пък вие си продължавайте с мантрите за източването , монополите и т.н. - *** е добре кат ги говорите и да ги подкрепяте с малко факти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
MZ/X
преди 10 години
Добре си спомням 90-те години, когато никакви западни банки, търговски вериги и т.н. не ни източваха. Всичко оставеше в България и български мутри по български правила ограбваха народа.Сега разни западни колонизатори ни строят магистрали, метро, дават ни селскостопански субсидии и т.н. Направо сме за оплакване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 12
no_thanks
преди 10 години
Хайде пойдем в Евразийския съюзл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 16
Dimat
преди 10 години
MZIX,или си наивен,или късоглед.Няма да употребя по-остра дума.Имаш ли представа,как западните банки,корпорации,"естествени" и неестествени монополи,търговски вериги,източват и малкото,създавано в страната ни.Това "малко",обаче е много ,много повече,от огризките,които ни се подхвърлят от ЕС.При това,лъвската част от тези "огризки",са узаконения подкуп,който се плаща на продажната ни партийно-олигархична администрация.Помисли добре,преди да пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
Лятото минах по магистрала Тракия и беше супер. 140 км в час не се усещаха! По добра магистрала не съм виждал и в Германия! Дано остане такав и след години.Грешиш не внасяме определена сума, а процент от БВП и точно защото сме най-бедни нашата вноска е най-малка! В същото време полочаваме в пъти по голяма сума като финансиране по европроекти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 13
MZ/X
преди 10 години
Голяма заслуга на правителството на ГЕРБ беше, че успяхме значително да напреднем с усвояването на еврофондовете! На всичкото отгоре построихме най-евтините магистрали в Европа и биха могли да ни дават и за пример за ефективност! В България се строеше за 2 милиона евро километър магистрала Тракия, докато в Румъния сроеха някои отсечки по 15 милиона евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
Klakson
преди 10 години
Това скоро ще се промени. Правителството на Орешарски ще работи усърдно, за да може румънците да ни настигнат в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още