IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Андор: Румъния може да се учи от България по усвояване на евросредства

Миграционният поток се увеличава, но не от българи и румънци, а от граждани на държави по периферията на еврозоната, смята комисарят

17:17 | 07.01.14 г. 30
Андор: Румъния може да се учи от България по усвояване на евросредства

България наваксва по-бързо изоставането по отношение усвояването на европейски фондове от Румъния, коментира комисарят по въпросите на заетостта Ласло Андор по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Той представи нови промени в правилата за структурните, инвестиционните и Кохезионния фонд на ЕС. Те предвиждат повече прозрачност при избора на партньори, представляващи регионалните, местните и другите публични власти, както и да бъде подобрен капацитетът на партньорите с оглед по-активното им участие.

„Не бива да поставяме България и Румъния на една плоскост – понякога има смисъл, но не винаги това е така“, заяви Андор и изрази надежда северната ни съседка да успее да ни настигне по отношение на усвояването на европейски средства.

Румъния е страната, изправена пред най-големите предизвикателства и риск от загуба на средства, допълни още той. „В този случай тя е двойка не толкова с България, а със Словакия“, допълни още Андор.

През последната година административният капацитет на Букурещ обаче се подобрява, отчете още комисарят и това ускорява усвояването на европейските средства.

Комисарят по заетостта коментира още и опасенията в някои страни от ЕС от масова миграция на българи и румънци след отварянето на трудовите пазари. „Когато хората видят, че няма такъв ефект, напрежението ще стихне“, категоричен беше той.

Ласло Андор все пак посочи, че в страните от ЕС има ръст на миграцията, но от страни по периферията на еврозоната, което е породено от кризата. За него това е сериозен проблем, защото вместо да намалява тази вълна, се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
на кого да вярвам-на бнб или на медията на Прокопиев? Обади се утре до бнб-аз им се представих за блогър, поискай да те свържат с прес службата и ги разпитай. Освен това-руски не говоря, та ще ми е трудно да се ориентирам в тия...не знам какво са защото не са целите. И понеже сме тръгнали да се замеряме с линкове, ето ти един:http://novinar.bg/news/balgariia-v-top-50-po-zlatni-rezervi-v-sveta_NDE3ODs1Mg==.htmlбил съм в грешка, но не е била съзнателна-малко под 40 тона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 10 години
Мави - пада ти нивото . Станал си хейтърче - само дрънкаш глупости без реални тези . Мухааааааааа - заприличал си на тия дето нареждаш по форумите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Сигурно е мит щом ти казваш .http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2007/11/05/394493_purviiat_falit_kak_jivkov_taino_prodava_bulgarskiia/п.п.Обърни внимание на копията на документите - и те са мит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
това за царският резерв е страшен мит:) лично съм звънял в бнб да питам има ли нещо такова и от там ми дадоха да чета сума ти и неща и в крайна сметка-когато Живков идва на власт има 20 метрични тона(закръглям) злато, а към днешна дата има малко над 40 метрични тона(44 мисля). Ти да си чувал да купуваме злато последните години? И с какви пари? Причината за заемите е друга, също толкова банална-от бартерна система(по-дъртите могат да разкажат повече) минаваме във валутни отношения със СССР. Добре де, ама ние валута от къде?Ама ти разправяй още, че ония лошия е изнесъл златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Казах ти, че се изложи като кифла с тези няколко включвания, а ти продължаваш! Умирам некакви дечурлига от първа инстанция да ми разказват какво е било по времето на соца! Тези дни една 25 годишна пръдла в една кръчма на Чепеларе на няколко бири се пенявеше да ми разказва какво са правили комунистите преди 30 години! И ти така... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
хъм , това хората самовлювени в соца сте голяма работа - ти де видя да пиша за соц предприятия и разни там глупости дет си ги натъркалял ? Дифицита си е дифицит ! Демек : износа минус вноса . Колко си изнасял няма значение - кат теглиш после чертата и си на МИНУС ! След като в края на 60-те лЛюбиният Тодор Живков продава (подарява) златния резев от царско време за да плати натрупанит дефиците до тогава другаря Брежнев се ангажира да ги плаща и така до 83 когато петносания му показва среден пръст . След това дефицита се покрива с заеми от западни банки до 89-та и после официлано фалира .Пък може още повече пощенски марки да сме изнасяли да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Нормално е да съжаляваш - за безпаметните глупости, които пишеш! :lol::Такава тъпотия даже от Александър Йорданов не може да се чуе - как сега изнасяме повече, отколкото преди30-40-50 години! На това и Иван Костов дълго ще ти се смее... хахаха!Само в баровския (и по времето на соца) квартал Лозенец в София, в радиус 1 км. от моята кооперация имаше 4 работещи само за износ държавни фирми - Кинтекс, з-д "Витоша", з-д "Електра", "Енергопроект" и з-д "Леда". Имаше даже и един Винпром, ама той изнасяше само за СССР, та няма да го броим. Сега с изкл. на Кинтекс, сградите на всичките са дадени под наем за офиси на хиляди търговски фирми, които познай чия стока продават и на кого?Само обемите на Булгарплодекспорт, Техноекспорт, Балканкар, Кинтекс, СО МАТ и Родопа бяха повече от целия износ на България в момента! Даже пощенски марки изнасяха хората за над 2 млн. долара годишно! Иначе си пиши, тука повечето ще ти повярват! Нали затова сте капиталисти... хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 10 години
е , знам че не е лесно да приемеш че любимият ти социализъм почти през цялото време е думкал на дефицит ама това са фактите . Съжалявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
"....до година или най късно до две ще сме нетен износите - нещо което не се е случвало от има няма 50 г ."Муаааахахахаха! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
data
преди 10 години
Преди две седмици със 170 и си е все така супер Тракия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още