IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андор: Румъния може да се учи от България по усвояване на евросредства

Миграционният поток се увеличава, но не от българи и румънци, а от граждани на държави по периферията на еврозоната, смята комисарят

17:17 | 07.01.14 г. 30
Андор: Румъния може да се учи от България по усвояване на евросредства

България наваксва по-бързо изоставането по отношение усвояването на европейски фондове от Румъния, коментира комисарят по въпросите на заетостта Ласло Андор по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Той представи нови промени в правилата за структурните, инвестиционните и Кохезионния фонд на ЕС. Те предвиждат повече прозрачност при избора на партньори, представляващи регионалните, местните и другите публични власти, както и да бъде подобрен капацитетът на партньорите с оглед по-активното им участие.

„Не бива да поставяме България и Румъния на една плоскост – понякога има смисъл, но не винаги това е така“, заяви Андор и изрази надежда северната ни съседка да успее да ни настигне по отношение на усвояването на европейски средства.

Румъния е страната, изправена пред най-големите предизвикателства и риск от загуба на средства, допълни още той. „В този случай тя е двойка не толкова с България, а със Словакия“, допълни още Андор.

През последната година административният капацитет на Букурещ обаче се подобрява, отчете още комисарят и това ускорява усвояването на европейските средства.

Комисарят по заетостта коментира още и опасенията в някои страни от ЕС от масова миграция на българи и румънци след отварянето на трудовите пазари. „Когато хората видят, че няма такъв ефект, напрежението ще стихне“, категоричен беше той.

Ласло Андор все пак посочи, че в страните от ЕС има ръст на миграцията, но от страни по периферията на еврозоната, което е породено от кризата. За него това е сериозен проблем, защото вместо да намалява тази вълна, се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"социализъма се оказа едно недоносче, това е истината другари "кой ги изрече тия думи и защо все пак - със все производството на оръжие, химия, металургия, текстилни заводи и т.н....И ако не беше Брежнев и СССР да дават евтини танкери и композиции суровини че и реекспорт - дали другарят нямаше да стигне до крилатата си мисъл едни 20 г по рано....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Предполагам от добив . И в момента би трябвало да се попълва от комисионните на фирми като дънди прешъс . Все пак от 70-та насам е нямало сделки по продажба , а злато не се е спирало да се добива . Но честно казано не следя динамиката на златния резерв и не го коментирам .п.п.И по времето на Тато ти е имало корупция но под друга форма - покупка на влияние :) Ти на мен , аз на теб и т.н. Специално Тато ти е най-големия майстор по слагачество на Хрушчов и Брежнев и като резултат ония го крепят на власт 34 г. . Спор да няма и народо-населението намазва от цялата работа . Периода 70-83 е един от най светлите за комунизма - оставил дълбока следа в съзнанието на другарите . Това което Ти и Мави пропускате е , че е било за чужда сметка и кат спира кранчето много шумно цопнахме обратно у блатото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Не съм чел книгата която описваш, няма да ти ръчкам в раните щом не ти се спори, ама си противоречиш-прочети си изказванията от първото до последното. И да не коментираме, че случаят с Велчев остави впечатление за корупция, докато Тато е нямал нужда от такива неща, за да си прибере пари-просто е трябвало да вдигне телефона. Което мисля, че е съществена разлика. И кажи ми все пак-от къде тия 40 тона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 10 години
мави нямам никакво намерение да ти разказвам как е било тогава - факт е че думите ти потвърждават това което казвам - икономиката е работила на дефицит и не е успявала да генерира достатъчно валутни приходи . Даже си спомням интервюто на бившия директор на Агрополихима в Девня (тоя дето гръмна ) - не можеш завод за 200 млн. usd да го поддържаш с 200 хил usd. годишно Относно това че сме произвеждали много работи а сега ги внасяме - самозадоволяването е обречена стратегия особено за малък пазар като нашия . Рикардо си е написал Теорията за сравнителните предимства доста отдавна все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Има само едно логично обяснение защо е натрупан тоя дълг до 60-та година : това е доста ускореното изграждане на инфраструктурата тогава : водна, пътна и ел. инфраструктура . В същото време икономиката не е генерирала валутни постъпления но дори и бригадирите са имали нужда от цимент и дизел да строят . По принцип тия събития са описани доста точно в книгата "Дело номер 4" от самите участници в събитията . Неми се спори за златото , не ми се коментират и цените . Нещата тогава са долу горе същите както в ситуацията която Милен Велчев замени брейдитата с евро облигациите : кредиторите си получиха дълга веднага но след това еврото поскъпна и Милен беше анатемосан от всички та такава е ситуацията и с златото тогава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
дата, спекулираш1. Ние не виждаме документи, а откъси от листи(които в дадена част са неразбираеми за мен, както посочих по-долу)-т.е. това спокойно може да няма никаква стойност, но ако все пак има:2. Не знаеш как се е получил тоя дълг и правиш свободни съчинения-ами ако е било плащане за доставка на оръжия примерно?3. Прав си за скока на златото, но това не променя нещата-няма как да се знае, че ще скочи. В тоя контекст-обвинението ти е, че някой е направил грешна догадка за курса на златото. Неприятно, но заслужава ли такава твоя реакция? Аз самият не разбирам нищо от злато и ако оставиш на мен такова решение има 50% шанс да го объркам. 4. Не коментираш в момента колко е златото и от къде е дошло? Щото ще е много забавно ако Тато е дал на руснаците тия 24 тона, а те примерно са му ги върнали по-късно или пък той е купил, благодарение на тая гадна икономика дето за нищо не е ставала нови 40 тона. И в кой случай трябва да се караме и да сме недоволни от Живков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Не знам нищо за златото, но знам със сигурност, че всичко, което едно време изнасяхме, сега го внасяме! Даже кренвиршите, киселото мляко и минералната вода са 90% вносни, защото и месото, и млякото, и фъшкиите, които слагат вместо тях са вносни, а от цената на минералната вода 90% е бутилката и етикетът, които са от 100% вносни материали! Вече и магданозът ни е вносен, та ще те помоля да ме светнеш как така в твоята учена глава така драстично се промени балансът на износа ни напоследък? Аз чувам само за засилен износ на оскотяло население, ама знам ли...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
"Мави - пада ти нивото ."**********************С какъвто се събереш... хахаха! Щом ти ще ми разказваш за износа и вноса на България, защото си прочел нещо в нета, аз какво да ти кажа? Едва ли ти пука, че на мен са ми минали месеци от живота да клеча в Държавната планова комисия с папките, за да си защитавам нуждата от внос по второ направление на машини, резервни части, консумативи... И знаеш ли как разрешаваха? Там пред кабинетите се срещахме колеги от цяла България и ближехме рани. Още помня икономическия директор на з-д ДружбаВарна , Петко Никифоров, който ми се жалваше: Правя им по 1 млн. долара износ на месец, а не ми дават да си внеса за 50 хил. конци и масло за шевните машини имало родно производство!Иначе ти ми разказвай, научи ме как беше... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 10 години
Драмите са две :1.Икономиката е работила на дефицит съответно той е финансиран с дълг , но това е възможно само в краткосрочен план 2.Има доста изписано по темата - с колко е скочило златото в следващите години и колко са били загубите от операцията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
чакай че се зачетох в "документите"...ми то не пише точно това което ти казваш ама нейсе:) ти чел ли си ги? излиза, че сме дължели едни пари и сме си платили със злато по курса за деня...ако правилно съм разбрал. И къде е драмата, дата?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още