IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ем. Савов: В момента от Брюксел не идва нито едно евро

Вървим към проверка на всички обществени поръчки по ОП "Околна среда" за периода 2010-2011 г., коментира министърът на околната среда Искра Михайлова

12:21 | 16.12.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ем. Савов: В момента от Брюксел не идва нито едно евро

В момента са блокирани всякакви плащани на Европейската комисия към всички бенефициенти в България, не само по ОП „Околна среда“. „В момента нито едно евро не постъпва от Европейската комисия към България“, коментира пред БНР зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Емил Савов.

Той се надява този проблем да бъде преодолян до януари. Има обещание общините да получават средства от държавния бюджет в замяна на европейското финансиране, докато средствата бъдат възстановени от ЕК.

„Общините, които изработват проекти, обаче имат проблеми както със своите изпълнители, така и с кредитните институции, чиито ресурс ползват, за да се разплащат“, допълни още той.

За Савов що се отнася до ОП „Околна среда“ по-добър вариант е финансова санкция за цялата програма. Той обясни, че в противен случай ще бъдe проверен всеки един общински проект, получил финансиране по програмата. Те са към 400.

„Като знаем как работи системата, аз не го виждам за по-малко от шест месеца да излезе с някакъв резултат, като дотогава всичко ще бъде спряно – мисля, че никой в държавата не го иска“, категоричен беше Савов.

Малко по-късно по време на отчета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Искра Михайлова коментира, че очаква проверките по тази оперативна програма да свършат до февруари 2014 година и плащанията да бъдат възстановени до март.

"Имаме консултации с одит на средствата от Европейския съюз, в резултат на които ние тръгваме към проверка на всички обществени поръчки 2010-2011 година. Вариантът с вадене на извадка отпада", заяви тя. Проверката ще обхване обществените поръчки на стойност над 50 хил. лева. 

Финансова корекция по цялата програма ще ни коства процент от цялата сума, но той тепърва ще бъде определян.
Припомняме, че преди дни депутатът Младен Червеняков по време на дискусия за европейските фондове изчисли, че обща санкция ще ни струва до 360 млн. евро.

Общините имат три дни да подпишат договори по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), коментира още Емил Савов. Това не е лесна процедура, защото трябва да бъде свикано заседание на Общинските съвети, които да дадат гаранция по аванса. Това не е проблем за общините, защото те са най-заинтересовани от получаването на европейското финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Аз съм 100% ЗА това да закрием това подобие на държава, защото то е само един бутафорен декор зад който стои една друга система, която си е създала друга държава и не позволява на обществото да се развива нито дава възможност да имаме държава, правосъдие и справедливост или икономика. Колкото повече ченгетата и техните потомци се инатят, толкова повече следващите поколения ще се обръщат срещу ченгесарското подобие на държава, което ни се представя като "демократична българска държава".Всичката престъпна пасмина, която по какъвто и да било начин се бори за да не се промени нищо в България трябва да се измете по един или друг начин. Всичката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Ще проверяват я. Я кой дойде да пази кацата с меда у нас!? Европейския данъкоплатец да не е като българския! Той си има представители във властта и те спазват уговорката да му бранят интереса. С това им се казва на нашите управляващи: " Може и да крадете /Не можем да ви спрем. Суверенна държава сте./, но ще крадете само тези които са ви сложили там, не и нашите данъкоплатци! Нашите разбира се, нямат нищо против. Парата си е пара независимо от кого ще я вземат. Нямало в касичката ..ха ха ами ще теглят заем и пак ще си вземат своето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
iivanoff
преди 10 години
ами да закрием държавата временно или да спрем финансовите взаимоотношения докато от ЕС си проверят каквото им е необходимо , а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още