IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ем. Савов: В момента от Брюксел не идва нито едно евро

Вървим към проверка на всички обществени поръчки по ОП "Околна среда" за периода 2010-2011 г., коментира министърът на околната среда Искра Михайлова

12:21 | 16.12.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ем. Савов: В момента от Брюксел не идва нито едно евро

В момента са блокирани всякакви плащани на Европейската комисия към всички бенефициенти в България, не само по ОП „Околна среда“. „В момента нито едно евро не постъпва от Европейската комисия към България“, коментира пред БНР зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Емил Савов.

Той се надява този проблем да бъде преодолян до януари. Има обещание общините да получават средства от държавния бюджет в замяна на европейското финансиране, докато средствата бъдат възстановени от ЕК.

„Общините, които изработват проекти, обаче имат проблеми както със своите изпълнители, така и с кредитните институции, чиито ресурс ползват, за да се разплащат“, допълни още той.

За Савов що се отнася до ОП „Околна среда“ по-добър вариант е финансова санкция за цялата програма. Той обясни, че в противен случай ще бъдe проверен всеки един общински проект, получил финансиране по програмата. Те са към 400.

„Като знаем как работи системата, аз не го виждам за по-малко от шест месеца да излезе с някакъв резултат, като дотогава всичко ще бъде спряно – мисля, че никой в държавата не го иска“, категоричен беше Савов.

Малко по-късно по време на отчета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Искра Михайлова коментира, че очаква проверките по тази оперативна програма да свършат до февруари 2014 година и плащанията да бъдат възстановени до март.

"Имаме консултации с одит на средствата от Европейския съюз, в резултат на които ние тръгваме към проверка на всички обществени поръчки 2010-2011 година. Вариантът с вадене на извадка отпада", заяви тя. Проверката ще обхване обществените поръчки на стойност над 50 хил. лева. 

Финансова корекция по цялата програма ще ни коства процент от цялата сума, но той тепърва ще бъде определян.
Припомняме, че преди дни депутатът Младен Червеняков по време на дискусия за европейските фондове изчисли, че обща санкция ще ни струва до 360 млн. евро.

Общините имат три дни да подпишат договори по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), коментира още Емил Савов. Това не е лесна процедура, защото трябва да бъде свикано заседание на Общинските съвети, които да дадат гаранция по аванса. Това не е проблем за общините, защото те са най-заинтересовани от получаването на европейското финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А с какво ще аргументираш твоето субективно мнение, че е по-добре да се примирим със статуквото, отколкото да се борим нещо да се промени?"Щото щяло да стане по-зле" не е достатъчен довод за примиряването ми, колкото и субективно маймунски да ти се струвам.Съгласен съм че ЕС се *** доста през последните 4-5 години и няма никакъв смисъл да оставаме в тази смърдяща социалистическо-хомосексуална клоака, но това не означава, че ще се съглася да продължа да бъда роб на социалистическо-масонското статукво в България.Толкова ви хареса тази игричка, че сигурно искате да продължи вечно и все така да си се сменяте един след друг, пък хората да се чудят защо нищо не се променя и нещата отиват на все по-зле.България трябва да се изчисти докрай както от кадри на ДС/КГБ така и от членове на всякакви масонски организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Сумиста за политик се кани да се цани бре! ха ха Така де, всички мафиоти влязоха във властта и си назначиха ген директор /Орешарски/ за да крадат законно, та той назад ли да остане завалията!? Да не би да е по назад от тях по дела!? И Барека и той ! ха ха ха. Може пък и началник на службите за сигурност да стане! ;) :DВидя се, че избирателя е куха лейка и всички решиха да се пробват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Аз не вярвам в тези проклети хора, виждам ги почти всяка седмица някъде на държавна работа вършейки все едно и също нещо - саботиране развитието на държавата, корумпиране на всичко, до което се докоснат, и на всеки, който се доближи до тях.С какво са известни тези хорица, освен с принадлежността си към ДС/КГБ - Ген. Любен Гоцев и целият т.нар. кръг "Монтерей", Алексей Петров, Р. Овч., Г. Първанов, С. Станишев, Красимир Премянов, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Ахмет Доган, Иван Костов (заедно с 2/3 от ръководството на СДС), Меглена Кунева, Жорж Ганчев, проф. д-р инж. Георги Иванов Вълчев, проф. д.т.н. инж. Кольо Тенев Динков, проф. д.ик.н. Стати Василев Статев, покойните Илия Павлов, Христо Мутафчиев, Александър Лилов, Андрей Луканов, Емил Кюлев и продукти на тази система като братя Маргини, Георги Илиев, Васил Илиев, Иван Тодоров (доктора), Златомир Иванов (баретата), Петър Стоянов-Сумиста....????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
отдавна обмислям да спирам писането под всякаква форма... понеже все ми се търсят кусури на тази! и си мисля толкова ли са прости маймуните, да не разбират, че е по-добре да има нещо което ако те се напънат да разберат, отколкото да няма нищо ;))))))))))))))))))))))))))))))))))) - ама аналния натиск на субективизма е токова силен, че в повечето случаи предпочитат да няма нищо, щом ТЕ не го разбират! :)))... в повечето!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Иванофф, сещам се за един виц:Един младеж си вървял из парка и срещнал една сбръчкана, сгърбена и намирисваща бабичка. Тя му рекла: "Аз съм баба Яга, върла магьосница съм и ако ме оправиш, мога да ти изпълня всяко желание!" Младежът имал доста нужди и материални блянова, та се прежалил, затворил нос и очи и опънал бабето. То пък след сеанса доволно се позагащило и се приготвило да си ходи. Младежът я подсетил за уговорката и започнал да изрежда желанията си, а бабишкерът се залял в смях: "Хахаха... верно ли има още баламурняци да верват в приказки за баба Яга?!!" Та ти наистина ли мислиш, че можеш да водиш някаква дискусия с дечурлига, дето още верват в десета, ***, търкалета и пр... При тях има един характерен синдром - пред очите им са сложили куклата с *** и колкото повече им го напъват,отзад, очите им повече изпъкват и се получава зрение от сорта на "рибешко око" - все по-голямо и страшно им се вижда комуно-ченгесарското мюре пред очите им... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
само казвам от къде започва отклоняването... на теб до където ти харесва, до там отиди ;)))))))))))))))))))))))))))) - за плащането и съдбата на малката - няма друг писал колкото мен тук ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Колкото и да си прав не можеш да ме накараш да се примиря.Време е по-малката да си плати поне за някакъв % от всичките мръсотии и предателства, които е извършила. Ако не мога да се боря с голямата и да я съборя ще я отсвиря и ще намеря начин да съществувам без нея. Все още има достатъчно начини затова. На пенсия не разчитам отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
по-ниската играе ролята на буфер, ако го няма по-добре да ги няма и двете! само с голямата ще е многократно по-зле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ако им мине номера.Надявам се да има повече поумнели и "еволюирали" но и да няма по-добре този театър вече да го напуснем. Мисля че на всички (освен на тези от режисьорския състав) ни омръзна и ни се повръща от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
Значи едната система такова другата система, маймуните умират от кеф че им таковат пряката (по-ниска) система (от по-горната такава), и печели двойно по-голямата система - премахва по-долната и минава на пряк маймунски контрол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още