IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненормалният паричен цикъл на Apple

Компанията има парични резерви за над 200 млрд. долара, но продължава да взима дълг на ниски цени

13:28 | 28.03.16 г. 51
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сензационно... Apple представи нов iPhone. Но той нито е по-голям от предпоследния, нито има забележителни иновации. Въпреки това Apple е култ и затова клиентите ще купуват отново и отново продуктите му. И, разбира се, ще плащат с удоволствие повече спрямо конкурентните устройства въпреки обективно една и съща мощност, която предлагат.  

Най-скъпата компания в света е концентрирана над това как парите в ерата на евтините пари привличат повече пари и произвеждат безидейност. А това, в крайна сметка, представлява ленивост в сегашната форма на капитализъм. Високите цени (заради така желаните високи маржове) и ниските разходи (заради максималния аутсорсинг на производството в страни с ниски заплати) водят до огромни печалби. Именно това уравнение успя да усъвършенства Apple.

И още нещо, което американската компания владее перфектно -  печалбите се прехвърлят на онова място, където те са облагани най-малко. Европейският съюз вече издига общ фронт срещу тази практика, но все още страните, чиито таланти компанията назначава и чиято инфраструктура използва с удоволствие, все още са пас. 

А излишъците и печалбата се трупат в сметките на Apple. Тъпото в цялата ситуация е, че нито могат да се инвестират в нови продукти, нито може да се върнат към акционерите. Защото в такъв случай те би трябвало да бъдат върнати в САЩ, където обаче подлежат на данъчно облагане. А то е скъпо. Така че Apple ги оставя там, където са.

Паричните резерви, макар че Apple не може да ги докосне заради данъците, будят много желания у инвеститорите. За да може да го погасява, Apple взима дълг. С над 200 млрд. долара в брой и предвид света на ниските лихвени проценти това не е проблем.

В своето безумие да намалят лихвените проценти централните банки започнаха да купуват и облигации, издадени от компании. Европейската централна банка купува такива само от базирани в еврозоната корпорации, но това, което още не е факт, може да стане на по-късен етап. Така че Apple не плаща почти нищо за парите, които заема. Ако централните банки продължават по този начин, то скоро спестителите ще трябва да плащат, за да може да предоставят на компаниите заеми.

Но цикълът продължава. С цел да задоволи инвеститорите поне до известна степен, Apple придобива отново свои акции с евтините пари на кредит. Така създаденото търсене на акции поддържа курса, а позицията на най-ценната компания в света бива защитена. Но на каква цена?

В този нездрав кръговрат Apple, концернът с така обичаните продукти, оставя много губещи:

- потребители, които може да намерят другаде готина техника на по-ниски цени;

- китайски доставчици, които касират само дъмпингови заплати;

- държави, които не получават данъците, които им се полагат;

- инвеститорите. Защото обратното изкупуване на акциите с бързи темпове не е устойчив модел. Дозата от наркотика „евтини пари“ не може да се увеличава завинаги и след това ще си отмъсти за това, че Apple не е използвала парите си, за да разработва наистина нови продукти.

Едно е сигурно – за този странен паричен кръговрат вина няма Apple. Компанията просто печели от това, че централните банкери не виждат друг начин, по който да помогнат на света да излезе от кризата, освен да печатат още евтини пари. В Apple обаче изкристализират последиците от тази политика – перверзия на капитализма, каквато не искаме да виждаме. Защото след себе си оставя и много губещи.

Още технологични новини - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Този спор съм го водил илядо пъти, включително и 2-3 пъти тук. Устанавил съм безапелативно, от години, че винаги ми опонират хора, които просто нищо не знаят за Mac, което автоматично превръща дискусията в губене на време! Много празни глави си позволяват да изказват мнения за Епъл, защото са виждали айфон. Какво е Епъл и Макинтош могат да знаят само хора, които са работили през 1993 г. на сложени един до друг Quadra 950 с Mac OS и ПиСи 486 ( последен писък ) с Windows 3.0. А съм виждал в чужбина работеща и накачурена с един гараж външни устройства през скъзи интерфейс Куадра 950 още през 1991 г., когато XT 386 звучеше гордо... Изводът е: когато някой почне да пише глупости за Епъл, препикай го и отмини... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Престани с заливаш форума с бълнуванията на анонимни комунисти като Richard Heinberg и Анатол Калецки. Този последния всички му е червено и тиквата и акъла и само за петолъчки, сърпове и чукове си мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Знаеш ли какво значи казаното от Пол Кругман и Лари Съмърс ''стагнация от един век'' - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlили казаното от проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498ЯВНО НЕ СИ НАЯСНО ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС И ЗАТОВА ГЛЕДАЙ(КОЛКОТО ТРЯБВА ПЪТИ) предаването ''Boom and Bust'' в началото г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160 Трябва да почетеш малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009и накрая за казаното от казаното от Марк Фебер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Смешен *** аз цитирам и проф. Джефри Сакс ,проф. Пол Кругман и проф.Лари Съмърс и проф. Стиглиц и Хаджун Джанк(професор в Кеймбридж) ''23 неща които не се казват за капитализма'' и Жак Атали и Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book ''За Анатол Калецкитова, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света. Въпросът сега е какво ще замести глобалния капитализъм, който се счупи през есента на 2008 г. Неговият отговор е, че е в ход четвърта системна трансформация на капитализма, така както предишните три системни кризи пораждат три различни фази в развитието му...''- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Ти знаеш ли Русия какво е открила в ИТто?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Престани да цитираш комунисти или клоуни като г-н Хитов, Боян Дуранкев, Силвио Газел или роза люксембург и т.н. Това в никакъв случай не валидира безумните ти тези, които звучат смешно... Навремето Сталин се опита да строи "ресурсна икономика" в Украйна и резултатът от това беше 7 милиона жертви умрели от глад. Вие комунистите сериозно ли мислите да повтаряте експеримента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Вие тука сте се събрали некви линуксаджии дето... ако няма 3 черни екрана, не е компютър :)Аз лично за първи път видях МАК през 1996та ( ако не се брои прочутия Правец 82, с който се запознахме през 1986та)ТА, през 96та видях МАК и разбрах, че можеш да работиш с компютър, без да разбираш от компютри. Към онзи момент, в Widnows 3.1 можех да оцелея без DOS Prompt около 15 мин :) После се появи WIndows 95 с "якия" интерфейс и с 8M RAM ( което беше МНОГО за онова време, се влачеше по корем, освен това беше грозен и бъгав)Мака ( имахме едно LC ) имаше 2М ( два) RAM, графичния интерфейс ЛЕТЕШЕ до степен иконки с анимации ( коша се подува като пуснеш нещо и т,н.) с вградения офис пакет който работеше с MS Word и Еxcel файлове по-добре от самите Word и Excel.Сега.. може и да ви изглеждат глупости ама.. дай да сме реални,ако си доктор или журналист или художник, какво ще ползваш? Едното просто върши работа и то с кеф, другото просто е мъкаЗа това Apple си е Apple, нещата са изпипани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Трябва да почетеш малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009и накрая за казаното от казаното от Марк Фебер Може да започнеш от предаването ''Boom and Bust'' в началото г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160 ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО С ТЕБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Престани с тази комунистическа пропаганда... Ти за Че Гевара ли се мислиш???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Първо защо Центр.банка им дава пари ?! Второ Apple, струва $370 млрд, но продава продукция едва за $108 млрдВ началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160 ,и преди малко обясних - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 и накрая за казаното от казаното от Марк Фебер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още