IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преосмисляне на приоритетите - трябва ли икономическият ръст да е самоцел?

Както хората, така и държавите мерят благосъстоянието си, сравнявайки се с другите, което обаче отсъства от конвенционалните икономически теории, смята Кенет Рогоф

08:04 | 11.01.12 г. 27
Автор - снимка
Създател
Преосмисляне на приоритетите - трябва ли икономическият ръст да е самоцел?

Често пъти модерната макроикономика изглежда третира бързият и стабилен икономически растеж като ултимативната цел и крайна точка на политиката. Това виждане е просмукано в политическите дебати, заседанията на централните банки и в заглавията на вестниците.

Дали наистина обаче е разумно растежът да се приема като основната цел на обществото и тя да е константа във всяка една политика, както биха ни казали учебниците по икономика, пита Кенет Рогоф, преподавател по икономика в Харвард и бивш главен икономист в Международния валутен фонд.

Със сигурност много от критиците на стандартната иконометрия са се застъпвали за по-широки показатели за благосъстояние, каквито са продължителност на живота, образование и други. В тази група се включват изследвания като доклада на Обединените нации за човешко развитие, а в последно време и ръководената от икономисти като Джоузеф Стиглиц и Амартая Сен Комисия за измерване на икономическото развитие и обществен прогрес.

Вероятно обаче съществува проблем, който е далеч по-дълбок от ограниченията на статистиката – провалът на модерната теория за икономическия растеж да оцени адекватно, че хората по своята същност са социални създания. Те оценяват своето благополучие на база това, което виждат около себе си, а не по някакъв абсолютен стандарт.

Икономистът Ричард Истърлин има добре познато изследване, което показва, че „щастието” се е увеличило изключително малко през десетилетията след Втората световна война, въпреки тенденцията за ръст на доходите.

Не е нужно да се обяснява, че изследването не е особено валидно само за най-бедните държави, където рязкото увеличение на доходите често пъти позволява на обществото да усети огромно подобрение на живота. Тези подобрения по презумпция корелират с всички разумни показатели за благоденствие.

Почти сигурно е, че в развитите икономики сравняването на поведението е важен фактор за това какво хората осъзнават като благоденствие. Ако това е така, то съвкупният ръст на заплатите по всяка вероятност ще се пренесе с доста по-малка степен в личните оценки, отколкото би се отразил ръстът на личния доход.

Ако тази теза се развие, сравняването на поведението може да покаже съвсем различни модели на отношението между икономическия ръст и някои предизвикателства като вредите за околната среда, отколкото предполагат конвенционалните теории.

Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
kalski
преди 12 години
При всички положения не чакайте правителствената принуда да реши каквито и да е проблеми с развитието, държавата е източникът на проблемите със самото си съществуване и подкрепата, която получават от почти всички. Само доброволни отношения между хората водят до прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Първо относно полезността на стоките и усугите - ефективността на производството е само едната страна на неща. Полезност означава, че на някой му е необходимо да го използва този продукт. Например няма полезност в това един човек да има 10 апартамента и 8-9 да не се използват, защото например наемите са нерентабилни за момента. Тези 8-9 апартамента са си чиста загуба на труд, ресурси и капитал. Боян това с медицината много добре го е описал каква трагедия е.Крайния вариант не е война а пълна автоматизация - вече даже се постига в много дейности и процеси. Хората би трябвало да се занимават с разработка, приложение и предаване на все по-добри технологии и дори философии за добрия начин на живот. Разликата между хората и животните е в интелекта.Обаче в БГ положението е "мразим да мислим" То и за това сме на това дередже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Очевидно не разбираш, че казваш същото каквото и аз. Точно за историята на показателя БВП става дума. По време на 2-рата световна той включва основно индустрия и селско стопанство. А именно индустриалната мощ решава войната. И тогава е имало смисъл от анализи на база БВП.В днешно време БВП е тотално неадекватен точно поради коментираните причини - в него не се отчита полезността на стоките и услугите, нито знанието и образованието. А се смятат финансови печалби в пари, който дори не са напечатани. И да работил съм в банка, но за кратко. Финансовите ми знания си ги практикувам със собствени средства при това достатъчно успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
gelkata15
преди 12 години
И ти не си добре мой човек,ако смяташ,че Русия е имала повече и по добри технологии от Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
d333
преди 12 години
Добре... на *** с лопатата ще му дадем багер да копае и ще повиши производителността си 20 пъти. До тук добре... Ама тоя багер да не идва от Марс?... Нали трябва още 1000 човека за да се произведе тоя багер - като се започне от миньорите копаещи желязната руда, после през някое "Кремиковци" да се извди зелязото, после инженери, проектанти.... и много труд и проектиране на всичките там 5000(примерно) части, от които е направен багера. :) И какво излиза, че май на тия всичките 1000 човека по "трасето" за производството на багера ако им раздадем по една лопата, може да се окаже, че производителността ще е и по-голяма даже. :)Човечеството е ударило "тавана" вече и все по-ясно се вижда безизходицата пред нас, точно противно на логиката, че колкото напредва технологично, толкова повече проблеми се създават от това пред нас. Преди примерно 300 години на никой не му е пукало за "някакъв" си нефт. А сега се водят войни за него. Проблемите някак си се увеличават постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
edimi
преди 12 години
Въпроса е накъде са насочени "високите технологии" и образованието. Вероятно е нужно вече извън нашите географски координати. Ама банкстерите нямат особен интерес от това. Изобщо, ако хората не се освободят от зомбираното си състояние...лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
edimi
преди 12 години
Такаааа, ако проследя изказването ще се получи следното: повече иновации, образование и високи технологии - следва по-висока ефективност от един човек т.е. един върши работа за 10 примерно - следва отпадане на нуждата от тези хора, ако това е аритметична прогресия и "устойчиво развитие" след Х години, какво "подобрение" ще се получи? И така при тази огромна производителност при демографски срив следва някой да има интерес от по-малко хора и по-висока производителност чрез технологии. Идва ми на ум една дума - ВОЙНА, `щото иначе ще трябва да изнасяме стоки и хора за Марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
Боян
преди 12 години
Ти явно бачкаш в банка то ти личи, че ти е промит мозъка, БВП по начина по който се измерва в момента не отразява изобщо реално това което се създава като блага в една икономика, всичко вътре е фалшиво, като се започне от финансовия сектор, минаваме през адвокатски услуги (за САЩ около 10 % от БВП) и стигнем до медицински услуги, които според модерната дефиниция за БВП колкото повече болни има и се пият повече хапчета правят се повече операции което значи колкото е по-болно едно общество то има по-голям БВП. Медицината е напреднала много вече, но никой не работи над това да се избягват повече от 90 % от съвременните заболявания, понеже това ще ти срине БВП и бизнеса на големите лапачи. Така че когато си абсолютно неграмотен, моля те не подвеждай и останалите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 9
Боян
преди 12 години
леле втората световна война се била решила от БВП, няма толкова малоумно изказване. Явно нямаш ни какви познания по история, тази война както и всички останали войни се решават от два фактора, ресурси и технологии. Може би затова Русия смазва Германия защото е имала по-голям БВП, леле колко си зле ве човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Ами да, колкото повече кредити се раздават сега за стимулиране, толкова повече ще затънат всички след време. Кредит -> Растеж = Балон -> Криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още