IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четири икономически заблуди, които кризата възкреси

Повечето от тях се тиражират от политиците, посочва професорът по икономика Робърт Скиделски

14:15 | 03.12.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири икономически заблуди, които кризата възкреси

Периодът след 2008 г. произведе обилно количество от позабравени икономически заблуди, повечето от тях изречени от политици, пише за сайта project-syndicate.org Робърт Скиделски, професор по икономика в университета Уоруик, член на Камарата на Лордовете и автор на биография за Кейнс.

Скиделски се спира на любимите си четири заблуди:

Германската домакиня

„Човек просто трябваше да попита швабската домакиня“, каза германският канцлер Ангела Меркел след колапса на Lehman Brothers през 2008 г. „Тя щеше да ни каже, че не може да се простираме отвъд чергата си.“

Тази разумна логика понастоящем подкрепя мерките за икономии. Проблемът е, че игнорира ефекта от спестовността на домакините върху цялостното търсене. Ако всички домакинства ограничат своите разходи, общото потребление ще спадне, а оттам и търсенето на работна ръка. Ако съпругът на домакинята загуби своята работа, тя в крайна сметка ще бъде по-зле, отколкото преди.

Като цяло това е „заблуда на съставните части“. Това, което има смисъл за всяко домакинство или компания, не допринася непременно за общото добро. Конкретният случай, който Джон Мейнард Кейнс идентифицира е „парадоксът на спестовността“ - ако всеки се опитва да спести повече в лоши времена, то съвкупното търсене ще намалее, понижавайки общите спестявания поради намаляването на потреблението и икономическия растеж.

Ако правителството се опита да съкрати своя дефицит, домакинствата и фирмите ще трябва да ограничат разходите си, което ще свие общото потребление. В резултат на това  правителственият дефицит едва ще се понижи. А ако всички държави прилагат едновременно мерки за икономии, то по-ниското търсене за техните стоки ще доведе до по-ниско вътрешно и външно потребление, влошавайки ситуацията за всички.

Правителството не може да харчи средства, с които не разполага

Тази заблуда - често повтаряна от Британския премиер Дейвид Камерън - гледа на правителствата така, сякаш те имат същите бюджетни ограничения като домакинствата и фирмите. Правителствата обаче винаги може да си набавят необходимите средства като емитират облигации.

Няма ли обаче все по-задлъжняващото правителство да плаща все по-високи лихви, така че в крайна сметка обслужването на дълга да поглъща всичките му приходи? Отговорът е не – централната банка може да печата достатъчно допълнителни пари, за да държи ниски лихвите по ДЦК. Точно това правят в момента количествените улеснения. При близки до нулата лихви повечето западни страни не могат да си позволят да не заемат средства.

Тези аргументи не се отнасят до правителства без своя централна банка, в който случай те са изправени пред бюджетни ограничения, точно както и домакинствата. По тази причина някои членки на еврозоната имаха такива големи проблеми, докато ЕЦБ не ги спаси.

Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
Тя знае отде да си го вземе..... :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Няма да плащат, щото тъпата идея е това да се дотира от държавата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 14
SS-23
преди 10 години
Като имам впредвид, че ние ще сме на дъното на това предложение, т.е. минимален доход 400 евра, т.е. колкото е сега средната заплата, ми се струва, че идеята на Атака за 1000 лв минимална, май никак не е била утопия !!!:)))Ха сега да видя де ше идете, долни капиталисти! Ше плащате, или ше лапате бастуня! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
deBill
преди 10 години
този сега след биографията на Кейнс да напише биографията на Хаек и тогава да видим каква песен ще запее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
"Икономиката изобилства със заблуди, защото тя не е естествена наука, като физиката и химията." Интересно какво е в такъв случай икономиката, след като не е наука. Остава единствено да е "Изобилие от заблуди". Това май е най-точното определение за "науката" Икономика, което съм чувал. Не е като химията и физиката, където масата и енергията се запазват и на всяко действие има равно по големина противодействие и всичко трябва да се връща. В икономиката правителствата могат да печатат облигации до безкрай, кредитите са единствения двигател на производството, а да харчиш само колкото изкарваш е смъртен грях. А ако не дай Боже решиш и да СПЕСТЯВАШ това са си направо десет смъртни гряха на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
deant
преди 10 години
Колеги пропагандата продължава:http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/evropeiskiiat-socialen-syvet-predlaga-minimalen-dohod-ot-400-do-1000-evro-v-es,162630/Европейският социален съвет предлага минимален доход от 400 до 1000 евро в ЕС.Проекта ЕС, ще се сгромоляса много по-грандиозно от СССР. Всъщност СССР не беше кой знае колко грандиозно, но тука ще е цирк от всякъде. При толкова много глупости набълвани напоследък, айде да питаме все пак Русия какви оферти дава? Явно за Украйна офертата е била много добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 10
benevolent2025
преди 10 години
PODKREPETE PROTESTA SRESTU KARTELAT NA BANKITE 06.12.2013 - s miliard skriti pe4albi, edni ot nai-visokite v Evropa, vodesti ikonomikata do upadak s kupenite politici ili kak centralnite bankeri zarobiha balgarite za po edna kasta v garcia i ima li vamezdie? https://***.facebook.com/events/230257287144350/?ref_newsfeed_story_type=regular ima li v evropa po-visok lihven marj? http://data.worldbank.org/ind.../FR.INR.LNDP/countries/1W...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 0
Ironhorse
преди 10 години
Потресен съм от автора ...Заради Е като този екземпляр, ще дойдат на власт фашисти и комунисти.Няма по-дисциплинираща мярка от това да се разпростираш според чергата си. При съкращения, ако си засегнат, значи труда ти е излишен и ти трябва да се приспособиш, т.е. преквалифицираш и отново се включваш на пазара, я на труд, я на стоки или услуги.Тезата на "професора", че видите ли трябва да се поддържа статуквото е абсолютно погрешна. А заклинанието, че икономиката нямала нищо общо с природата и другите науки, оставям без коментар.Ако нямаше кризи и фалити, Света щеше още да е на парни локомотиви !Мотивите, които движат Света напред са:1. Глад2. Секс3. Жизнен стандарт4. Признание от групата към теб.Аз за пирамидата за насищане на човешките потребности няма да приказвам, но презадоволен и човек на статуквото, не е в кондиция и няма как да стане откривател. И колко нагло коментира Меркел, а не алчността на банкерите виновни за фалита на Лемън ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
Професорите по икономика станаха професори по пропаганда. Тоест, цялата бъркотия около нас е нещо напълно нормално, няма страшно, всичко ще се оправи. Ако някой не вярва, ще му дам моите розови очила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Професор по икономика = професор по въздухоговорене и нищоправене. Поредния облъчвател в подкрепа на живота на заем. С това ме разби: ----централната банка може да печата достатъчно допълнителни пари, за да държи ниски лихвите по ДЦК----Веднага посочвам 2 примера на успешно приложена такава политика: България през 97-*** и Зимбабве 2007:----На январь 2009 года инфляция достигла 321 000 000 %, абсолютный мировой рекорд---- Ама "професора" е толкова ограничен, че всъщност не разбира, че неговата теория важи само за няколко частни случая - САЩ, Япония, Германия. Не можеш на базата на това да градиш обща теория. Ама за такива хора по-малките държавици са просто територии с бели и черни роби, които го отнасят, когато споменатите използват печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още