IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четири икономически заблуди, които кризата възкреси

Повечето от тях се тиражират от политиците, посочва професорът по икономика Робърт Скиделски

14:15 | 03.12.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири икономически заблуди, които кризата възкреси

Периодът след 2008 г. произведе обилно количество от позабравени икономически заблуди, повечето от тях изречени от политици, пише за сайта project-syndicate.org Робърт Скиделски, професор по икономика в университета Уоруик, член на Камарата на Лордовете и автор на биография за Кейнс.

Скиделски се спира на любимите си четири заблуди:

Германската домакиня

„Човек просто трябваше да попита швабската домакиня“, каза германският канцлер Ангела Меркел след колапса на Lehman Brothers през 2008 г. „Тя щеше да ни каже, че не може да се простираме отвъд чергата си.“

Тази разумна логика понастоящем подкрепя мерките за икономии. Проблемът е, че игнорира ефекта от спестовността на домакините върху цялостното търсене. Ако всички домакинства ограничат своите разходи, общото потребление ще спадне, а оттам и търсенето на работна ръка. Ако съпругът на домакинята загуби своята работа, тя в крайна сметка ще бъде по-зле, отколкото преди.

Като цяло това е „заблуда на съставните части“. Това, което има смисъл за всяко домакинство или компания, не допринася непременно за общото добро. Конкретният случай, който Джон Мейнард Кейнс идентифицира е „парадоксът на спестовността“ - ако всеки се опитва да спести повече в лоши времена, то съвкупното търсене ще намалее, понижавайки общите спестявания поради намаляването на потреблението и икономическия растеж.

Ако правителството се опита да съкрати своя дефицит, домакинствата и фирмите ще трябва да ограничат разходите си, което ще свие общото потребление. В резултат на това  правителственият дефицит едва ще се понижи. А ако всички държави прилагат едновременно мерки за икономии, то по-ниското търсене за техните стоки ще доведе до по-ниско вътрешно и външно потребление, влошавайки ситуацията за всички.

Правителството не може да харчи средства, с които не разполага

Тази заблуда - често повтаряна от Британския премиер Дейвид Камерън - гледа на правителствата така, сякаш те имат същите бюджетни ограничения като домакинствата и фирмите. Правителствата обаче винаги може да си набавят необходимите средства като емитират облигации.

Няма ли обаче все по-задлъжняващото правителство да плаща все по-високи лихви, така че в крайна сметка обслужването на дълга да поглъща всичките му приходи? Отговорът е не – централната банка може да печата достатъчно допълнителни пари, за да държи ниски лихвите по ДЦК. Точно това правят в момента количествените улеснения. При близки до нулата лихви повечето западни страни не могат да си позволят да не заемат средства.

Тези аргументи не се отнасят до правителства без своя централна банка, в който случай те са изправени пред бюджетни ограничения, точно както и домакинствата. По тази причина някои членки на еврозоната имаха такива големи проблеми, докато ЕЦБ не ги спаси.

Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 10 години
Мислех, че простирането според чергата е българска поговорка.Задлъжняването е процес, който трудно и скъпо се обръща.Не го пожелавам на никого.Колкото до втора точка, Камерън/очевидно не заблуден/ вече действа по нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 1
Danny666
преди 10 години
Хора защо се КОСИТЕ ?Само му вижте БИОТО на този евреий КУМУНИСТ и най-вече ФУРНАДЖИЯ и ще ви стане ясно за какво става дума !!!Този *** е БЕЗГРЪБНАЧНО влечуго от Руски произход ...забележете баща еврейн ха ха хаааа........Skidelsky has been a member of three political parties: originally a Labour Party member, he left that party to become a founding member of the Social Democratic Party, where he remained until the party's dissolution in 1992. In 1991, he was made a life peer, and in 1992 he became a ConservativeАко имате нужда да се изповръщате отидете на wiki и му прочетете цялата биография.Инвестора стига с тези АПОЛОГЕТИ на СТАТУКВОТО бе. Света се тресе а вие ни бутате интелект. бълвочи на ЛОРДОВЕ като този !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 10 години
Този Скиделски е пълен *** и ***. Такива като него са апологетите на политико-икономическата вакханалия на правителствата, и най-вече на водещите икономики по света. Този *** явно е един от многото "експерти", които съветват *** политици да си правят чики-рики с хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 1
vvexin
преди 10 години
Определено крадеца вика "дръжте крадеца". Кеинс ни представя светта като лунапарк в които всички се забажляват лудо, и като се уморят тои затваря. Проблема е че спиране няма, и че една измама един път на лице трудно се повтаря. Това е една напъно провалена на практика теория - Франция - (износа в теорията също не работи) която една банда провалени мушенници искат да ни пробутат за да ни оберът. Даже и този на Хикс не работи, за разлика от Фридман. Истината е че ако имаше все още авторитет във властта, както преди век например, трябваше да се припомни на неразумните (дългове, липса на знания, на натрупани спестявяния) че всичко един ден се плаща и този ден идва, и да не се печатат пари, но всички предпочетоха лесният път. Тежко на щастливите собственници на държавни книжа, в момента когат лихвите тръгнат нагоре , те са разорени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Забавно е къде прехвърлиха редакторите тази статия - Обучение / За начинаещи.За промитите мозъци тази статия е наистина обучителна за начинаещи. Също и за експерти в независимата БНБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 0
rmarkov
преди 10 години
Но докато има данъчни задължения, платими единствено в местаната национална валута (хартийки) и чието неизпълнение е строго наказвано от държавата, винаги ще има някакво търсене за тези, иначе наистина ненужни хартийки. Няма ли държава и стриктно изпълнение на данъчните задължения - няма и търсене на хартийките й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Съгласен!Официално златният стандарт го няма от 1971г., но де факто не се е спазвал десетилетия преди това.Затова трябва да се отчитат особеностите на съвременните валути с свободно плаващ курс, а не папагалски да се повтарят заучени фрази от времето на златния стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
rmarkov
преди 10 години
Нека помогна на колегата за периода непосредствено след Ваймарската република в Германия - Първото германско икономическо чудо и поуките за новата българска икономическа политика http://***.kpetkov.eu/pyrvoto-germansko-ikonomichesko-chudo-i-poukite-za-novata-bylgarska-ikonomicheska-politika
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
rmarkov
преди 10 години
Много добра статия. Ето и предложение за втората й част: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.htmlПлюс един клип: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/11/blog-post_5302.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 1
divo
преди 10 години
Инфлацията при Виденов, Ваймарската република и Зимбабве си имат причини, които е добре да се знаят:- Виденов и Зимбабве предумишлено раздаване на лоши кредити, които се обръщат във валута и източват от страната; доене на работещите държавни предприятия, чрез заемане на входа и изхода; повсеместна корупция.- Ваймарската република тежки репарации в злато, чужда валута, стоки и суровини.За домашно виж какво става след Ваймарската република. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още