IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли нужда от по-засилена регулация на жилищния пазар у нас?

Държавата може да насърчава развитието на пазара на имоти с политики за подпомагане на купувачи и предприемачи, не всички обаче приветстват намесата й

07:31 | 02.09.11 г. 31
Има ли нужда от по-засилена регулация на жилищния пазар у нас?

Необходима е държавна политика по отношение регулирането на взаимоотношенията между всички участници на пазара на недвижими имоти, както и за стимулиране на развитието на сектора. На това мнение са Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център“, и Валентин Съйков, президент на агенция за недвижими имоти и бивш председател на българския клон на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI).

Категорично „за“ засилването на регулациите в сектора се обявяват и 29% от читателите на Investor.bg, участвали в анкета за ролята на държавата на жилищния пазар, която беше проведена през лятото. Отговори са дали общо 1 112 души. От тях 40% обаче са категорично против държавата да се намесва по някакъв начин на пазара на недвижими имоти.

Закон за пазара на недвижими имоти

Валентин Съйков припомни, че от средата на 90-те години по инициатива на Национално сдружение „Недвижими имоти“ се води дискусия за отделен закон за недвижимите имоти, какъвто действа в много други страни. Пример в Европа за подобно изключително уредено секторно законодателство е Франция, поясни Съйков.

Досега обаче не е изразена воля от нито едно правителство да бъде създаден такъв закон.

Съйков поясни, че операциите с недвижими имоти по принцип са регламентирани в няколко закона, но нормативен акт конкретно за сектора би обобщил всичко, създадено от законодателна гледна точка до момента. Това би имало положителна роля като цяло за развитието на пазара.

Регулативна роля биха могли да имат и стандартите за услугите на брокерите по недвижими имоти, ако те намерят отражение в законодателството за пазара. В България стандартите действат от 2010 г., показа справка на сайта на Българския институт за стандартизация. Малко са обаче агенциите, които ги прилагат, още повече, че те имат пожелателен характер, обясни Валентин Съйков.

Насърчаване на купувачите

Почти една трета от участвалите в анкетата на Investor.bg се обявяват в подкрепа на необходимостта купувачите на жилища да бъдат подпомагани от държавата.

Насърчаването на сделките с недвижими имоти може да стане с много ясна политика за подпомагане на хората, които купуват първото си собствено жилище, смята Тихомир Тошев. Той посочи като пример САЩ, където при покупка на първо жилище се дават различни облекчения, преференциални лихви, както и директно финансово се подпомагаха домакинства.  Програмата обаче се прилагаше за собственици, придобили жилищен имот през 2008, 2009 и 2010 г. и срокът й за прилагане изтече миналата година.

У нас семействата, които са купили единственото си жилище с ипотечен кредит, могат да се възползват от данъчно облекчение, като от данъчната основа се приспаднат платените през съответната година лихви. Има обаче някои условия, на които домакинството трябва да отговаря. Едно от ограниченията е възрастово - поне единият от двамата съпрузи не трябва да е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит. Точно заради това изискване се водят спорове доколко не се допуска дискриминация, освен това процедурите са твърде тромави, обясни изпълнителният директор на „Кредит Център“.

Той обаче оцени практиката като положителна, като уточни, че тя трябва да се измени и доразвие.

Валентин Съйков е на мнение, че държавата може да насърчава развитието на жилищния пазар по различни начини. Пътят за това е приемането на мерки за облекчаване покупката на първо жилище, както и да се въведат облекчения за други категории граждани, като например нуждаещи се или за хората с лихвоточки.

Насърчаване на предприемачите

Също чрез непряка намеса на държавата би могло да се насърчава отпускането на кредити на строителни предприемачи за изграждането на жилища и реализируеми проекти, смята Съйков. Той обаче е категоричен, че подобна политика трябва да се води в „разумни граници“, тъй като преди кризата „се раздаваха пари за абсурдни проекти“.

Едва 3 на сто от читателите на Investor.bg обаче се обявяват в подкрепа на мерки за подпомагане на строителните предприемачи.

Валентин Съйков каза, че малкият брой на отговорилите по този начин е напълно разбираем, тъй като проблемите на фирмите като участници на пазара на недвижими имоти са твърде далечни на обикновения човек.

Ако обаче държавата облекчи административните процедури, коригира сроковете за издаването на разрешителни и като цяло намали бюрокрацията за предприемачите, това може да доведе до понижение в цените на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Пазарът ще се регулира сам, когато се въведе нормален данък имоти - около 0.5-1% от данъчната оценка, която да е максимално близка до пазарната цена/и тези пари да се използват за поддръжка на инфрастуртурата на районите където са имотите/. И освен това да се въведат и задължителни месечни плащания за общите части, но не символични, а достатъчни за да се правят текущи ремонти. Че заприличахме на Бейрут по време на войната там.В момента заради ниските данъци и липсата на изисквания, балонът е направо огромен и поддържането му, само вреди на икономиката на страната. В България е разпространено мнението, че инфраструктурата никне сама и се поддържа сама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Благодаря на всички за подкрепата.А на онези юнаци които нищо не умеят ще им кажа още че наистина държавата трябва да се намеси.И да събори на техни разноски тези недоразумения наречени ново строителство.Не ми се мисли какво ще стане при 6.0 по Рихтер в София.То няма пътища между сградите а отстоянията са минимални.Няма как да минат линейки пожарни спасители.Дори и да оцелеят хора от земетресението ще умрат поради невъзможност да им се помогне.Безумието е голямо и засега гледаме само първата част.Както се казва най доброто предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
А ако се върнем на заглавието - има ли нужда от по-засилена регулация на жилищния пазар у нас, аз смятам, че има нужда от точно обратното - има нужда от ПО-ОТСЛАБЕНА регулация. Същото важи и за данъците - не по-високи, а по-ниски. Това е истинският начин за стимулиране на пазара, а не кредитите. Сегашната политика (не само на нашата държава) представлява, образно казано, с едната ръка държавата стиска пазара чрез много и тежки регулации, а с другата ни набутва в кредити, с които да преодолеем това налягане. Резултатът е изстискани и мизерни жилища и жилищна среда от една страна, но за сметка на това скъпи и прескъпи от друга страна. Което не може и не трябва да продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Предлагам на *** да направи една таблица, нооооо ИСТИНСКА БЕЗ МАНИПОЛАЦИЯ за последните 15 години колко е струвал квадратен метър панелка, ЕПК, тухлен ап. година по година, от каква цена е тръгнал до къде е стигнал и колко е в момента квадратен метър. В тази таблица умело да се използват като сравнение и средните работни заплати, района на жилището, може и някакви проценти да се включат, може ако се сетите и още фактори да има в тази таблица. Целта на всичко това ще е .....Помислете върху идеята ми, а ние ще коментираме.....Аааааааа и лихви и проценти по кредитите на банките също може да се включат преди и сега за да се направи точен анализ на итуацията. Обхвата е голям,но пък и удара на Инвестор с това ще е голям....Мислетеееее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Еееееее евала бе Бате Пешо браво, бравоооооо. Напълно съм съгласен с теб евала за откровенния и абсолютно верен коментар. Даже не си написал според мен всичко което знаеш и мислиш по този въпрос. Истински БЪЛГАРИН си ти Бате Пешо....ЕВАЛА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Докато банките мерят пулса на кредитите, само при вдигнато кръвно, картината ще е кървава, като почнат да мерят според пазара, а не спрямо минали "Изгодни" за тях моменти. Всичко останало е блабла. Цените се повишаваха до голяма степен от кредитите които даваха НАЛИ? След като спряха да дават кредити за жилщ. цените тръгнаха надолу, но не и цената на кредитите, е къде е проблема? И защо някой иска протекция от държавата да иска от банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
"Пример в Европа за подобно изключително уредено секторно законодателство е Франция"----------------------------Да, и затова жилищата във Франция са безумно скъпи, а едно прехвърляне включва толкова юридически изгъзици и измислици и е толкова скъпо, като че ли се купува космическа совалка. Но явно правното лоби там "добре" си е свършило работата и си е осигурило рекордни приходи за нищо работа. И изглежда и у нас се намират желаещи за същото.Иначе Бате Пешо е много прав - когато цените удариха небето никой не искаше регулации и държавна намеса, а сега, когато кредитния порой пресъхна - въх, какво стана, дайте другари да дадем. Ами не става така тая работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
drakkar
преди 12 години
Подкрепям Бате Пешо на 100 % ! И да допълня, изхода е един: Масови разпродажби на жилища без значение цената - шокова терапия. Тези пари бетонирани в строителни недоразумения трябва да се освободят по най-бързия начин, за да живне икономиката. И по-високи имотни данъци - 1-2% за основно жилище и 5-6 % за второ - "инвестиционно" И без кредити "па-па" + закон за личния фалит, за да са по - отговорни банките като раздават кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
4f4
преди 12 години
Тия двамата от статията трябваше да премислят повече думите си или просто не си дават сметка че тактиката им е грешна и лобизмът им прозира от километри. А и какво, да не би нещо лошо да се е случило с имотния пазар, че да се нуждае от някаква специална политика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
deBill
преди 12 години
държавата единствено трябва да се занимава с тъй наречената имотна мафия и срещу участвалите в кражби на имоти нотариуси . никакви други намеси и пръскане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още