IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Кумпиков: На пазара на имоти се активизираха проучванията, не сделките

Към реални сделки с постоянен темп ще се премине, ако се строши гръбнака на монополите, подготви се стабилна нормативна уредба и се изгради прозрачно управление

08:35 | 10.06.13 г. 86
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. Снимка: личен архив

Накъде вървят строителството и пазара на имоти след кризата и в новата пазарна реалност, както и какви са основните проблеми на бранша – разговаряме с Борис Кумпиков.

Борис Кумпиков е юрист с 23 годишен опит в областта на недвижимите имоти, строителството и консултантската дейност.

Г-н Кумпиков, след строителния бум, който разкри множество провали и проблеми, настъпи ли някакво отрезвяване и в каква форма?

Всяка система, включително и пазарът на имоти, се стреми към равновесно положение. Това положение в България вече е постигнато, търсенето на имоти е изключително за собствени нужди. За да бъде извадена от равновесие една система, е необходима енергия отвън, но спекулата изчезна, нуждите на населението са практически задоволени, банковото кредитиране е изхарчено за 30 години напред. От 2009-та насам хората се изправиха пред дилемата не покупка или наем, а за кой континент да хванат пътя. В този смисъл може да се твърди, че системата на търсене и предлагане на имоти е в покой. Прочие, да не сме черногледи – това важи и за всички други стоки и услуги.

Към момента търсенето на имоти е основно с цел оптимизация на жилищни площи чрез замени – разширяване с по една-две стаи, вътрешна миграция. Такъв род двойни сделки доминират пазара, но почти не вливат допълнителна енергия, тъй като минават първо през продажба на един имот, т. е. отново имаме баланс. Вярно е, че тук-там се изграждат неколцина жилищни сгради, но те са от реномирани строители, които просто нямат избор на друг вид дейност, а се стремят и да запазят персонала си, та по тази причина работят по нещо, дори на себестойност.

Какво се случи със строителния сектор през последните месеци на политическа криза?

С назначаването на служебното правителство се появиха и първите признаци на интерес, но хората са несигурни какво ще се случи утре и правят по-скоро проучвания. Всички просто стискат палци на Пламен Орешарски да се справи, защото той разчита само на ежедневните приходи в бюджета. Не може да се намери повече. Оптимизмът е, че той поне може да подреди законодателството и да премахне много препятствия, както и към есента да има напълно стабилно управление. Бизнесът освен това вероятно ще е по-уверен, защото самият Орешарски е предвидим и последователен човек. Надежда дава и фактът, че се разделиха концентрирани дейности в Министерството на регионалното развитие – значителни по обем и крайно разнородни. Може би разделянето на функции ще помогне.

Както казах, в момента има някакъв умерен оптимизъм. В дългосрочните инвестиции, каквито са имотите, всичко се базира на стабилността на доходите на хората, а не толкова на размера им. Не случайно банките, когато разглеждат исканията за кредит, изискват история, да проследят доколко са постоянни доходите на клиента, а размерът дори не е толкова критичен. При предходното управление стабилност на доходите нямаше.

От 20 години съм в строителството и не без основание то е третирано като един от секторите с най-голям дял на сивата икономика. Причините се крият в слабия контрол и еднаквото прилагане на контрол за всички субекти. Фирмите, които биха спазили напълно закона, на практика стават неконкурентни, предлагайки услугите си, тъй като има множество други, които не спазват закона. Впечатли ме обаче, че през 2006-2007 г. абсолютно всички започнаха да искат да извършват услугите с фактура, което означава, че фирмите искаха да си плащат данъците. Надявам се това поведение да се завърне отново, държавата да получава, но да създаде първо икономическа среда чрез добра администрация.

Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А ти не можеш ли вместо (отново) да се концентрираш на моя АЗ да кажеш как (точно) се самопрекарвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
"И какво доказва това - че всеки принцип може да бъде "пробит" от лоша нормативна уредба ли?! Ами може, не бих оспорил подобна теза по никой начин. Но това основание ли е да се откажем от формулиране на някакви (каквито и да е) принципи? "-----------------------------------------------------------------------------------Не разбира се, но това е основанието "хората" да бъдат ВИНАГИ прекарвани чрез принципите им! Точно защото си мислят така, като ТЕБ:"Да, наистина водещи са принципите, а след това (от тях) идва като следствие нормативната уредба и детайлите. И опита да изкараш непознаването на детайлите на някаква нормативна уредба, като причина за отхвърляне на някакъв принцип, е... хмм... достоен за съжаление. "---------------------------------------------------------------------------- - Не можеш ли да схванеш тънкия момент на саморпекарване от *** самовлюбеност и в двете посоки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
И какво доказва това - че всеки принцип може да бъде "пробит" от лоша нормативна уредба ли?! Ами може, не бих оспорил подобна теза по никой начин. Но това основание ли е да се откажем от формулиране на някакви (каквито и да е) принципи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Чесно, не съм предполагал, че наивната самовлюбеност може да има такова алогично проявление при сблъсък с човешкия АЗ, наистина!Ето ти Д-во, за спазване на дадени "принципи", на които после нормативната уредба и детайлите отхвърлят "принципите":http://***.imoti.net/%D2%F0%F3%E4-%D7%E5%F2%E8-%F0%E5%E4%EE%E2%ED%EE--quot%C4%FA%F0%E6%E0%E2%E5%ED-%E2%E5%F1%F2%ED%E8%EA-quot-%E8%EB%E8-%EE%F1%F2%E0%E2%E0%F8-%E1%E5%E7-%E8%EC%EE%F2-%C7%E0%EA%EE%ED%EE%E4%E0%F2%E5%EB%F1%F2%E2%EE--nno7952.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Винаги за всичко за което се счепкаш с мен, си признаваш в последствие, че ЗА ДАДЕНОТО НЕЩО съм по-запознат от теб /или съм прав/, но попринцип не съм прав ?!?!?!?"------------------------Доста изкривено и изопачено тълкуване на думите ми. Казах, че да, вероятно си по-запознат от мен с нормативната уредба на ЕЦБ, но от това не следва абсолютно нищо. Още по-малко пък, че си прав за нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Да, налага се да спреш защото наистина водещи са принципите, а след това (от тях) идва като следствие нормативната уредба и детайлите. И опита да изкараш непознаването на детайлите на някаква нормативна уредба, като причина за отхвърляне на някакъв принцип, е... хмм... достоен за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
"Не знам детайлите, но по принцип знам. Имам (по-)общ поглед върху нещата. И смятам, че непознаването на детайлите не ми пречи да разсъждавам по темата. Защото първо са принципите, а после са детайлите и нормативните уредби. Т.е. водещи са принципите и от тях зависят уредбите, а не обратно." - след това "изказване" ще спра наистина!За да спиш по-спокойно, ще те попитам /риторично ей, да не ми отговориш!/ - от къде знаеш "принципите", или кой усложливо ти ги е поднесъл - новините (ТВ) ли ???:0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Винаги за всичко за което се счепкаш с мен, си признаваш в последствие, че ЗА ДАДЕНОТО НЕЩО съм по-запознат от теб /или съм прав/, но попринцип не съм прав ?!?!?!?Абе стига с тоз "АЗ" бе човек! Всеки разговор е конкретен! и щом конкретно съм по запознат - защо спориш? - за какво по-голямо д-во и представяне милееш? - искаш "АЗ-а" ти да е пак отгоре! - изпускаш РЕЗУЛТАТА:))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"сам какво си призна за ЦБ -> Че не знаеш как действат"-----------------Никога не съм признавал такова нещо! Не знам детайлите, но по принцип знам. Имам (по-)общ поглед върху нещата. И смятам, че непознаването на детайлите не ми пречи да разсъждавам по темата. Защото първо са принципите, а после са детайлите и нормативните уредби. Т.е. водещи са принципите и от тях зависят уредбите, а не обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Мислиш ли?! Защото на мен ми се струва, че ти искаш да стане лесно - смяташ се за по-компетентен от мен (вероятно защото си по-запознат с нормативната уредба на ЕЦБ) и затова аз трябва да вляза в твоя коловоз на мислене. Но да ти кажа, ти може и да не си забелязал, но напоследък, откакто се издъниха с тази криза (а и не само затова разбира се), но има сериозно недоверие, а от там и криза и на авторитетите. С други думи казано, авторитетите (вече) не са това, което бяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още