IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Кумпиков: На пазара на имоти се активизираха проучванията, не сделките

Към реални сделки с постоянен темп ще се премине, ако се строши гръбнака на монополите, подготви се стабилна нормативна уредба и се изгради прозрачно управление

08:35 | 10.06.13 г. 86
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. Снимка: личен архив

Накъде вървят строителството и пазара на имоти след кризата и в новата пазарна реалност, както и какви са основните проблеми на бранша – разговаряме с Борис Кумпиков.

Борис Кумпиков е юрист с 23 годишен опит в областта на недвижимите имоти, строителството и консултантската дейност.

Г-н Кумпиков, след строителния бум, който разкри множество провали и проблеми, настъпи ли някакво отрезвяване и в каква форма?

Всяка система, включително и пазарът на имоти, се стреми към равновесно положение. Това положение в България вече е постигнато, търсенето на имоти е изключително за собствени нужди. За да бъде извадена от равновесие една система, е необходима енергия отвън, но спекулата изчезна, нуждите на населението са практически задоволени, банковото кредитиране е изхарчено за 30 години напред. От 2009-та насам хората се изправиха пред дилемата не покупка или наем, а за кой континент да хванат пътя. В този смисъл може да се твърди, че системата на търсене и предлагане на имоти е в покой. Прочие, да не сме черногледи – това важи и за всички други стоки и услуги.

Към момента търсенето на имоти е основно с цел оптимизация на жилищни площи чрез замени – разширяване с по една-две стаи, вътрешна миграция. Такъв род двойни сделки доминират пазара, но почти не вливат допълнителна енергия, тъй като минават първо през продажба на един имот, т. е. отново имаме баланс. Вярно е, че тук-там се изграждат неколцина жилищни сгради, но те са от реномирани строители, които просто нямат избор на друг вид дейност, а се стремят и да запазят персонала си, та по тази причина работят по нещо, дори на себестойност.

Какво се случи със строителния сектор през последните месеци на политическа криза?

С назначаването на служебното правителство се появиха и първите признаци на интерес, но хората са несигурни какво ще се случи утре и правят по-скоро проучвания. Всички просто стискат палци на Пламен Орешарски да се справи, защото той разчита само на ежедневните приходи в бюджета. Не може да се намери повече. Оптимизмът е, че той поне може да подреди законодателството и да премахне много препятствия, както и към есента да има напълно стабилно управление. Бизнесът освен това вероятно ще е по-уверен, защото самият Орешарски е предвидим и последователен човек. Надежда дава и фактът, че се разделиха концентрирани дейности в Министерството на регионалното развитие – значителни по обем и крайно разнородни. Може би разделянето на функции ще помогне.

Както казах, в момента има някакъв умерен оптимизъм. В дългосрочните инвестиции, каквито са имотите, всичко се базира на стабилността на доходите на хората, а не толкова на размера им. Не случайно банките, когато разглеждат исканията за кредит, изискват история, да проследят доколко са постоянни доходите на клиента, а размерът дори не е толкова критичен. При предходното управление стабилност на доходите нямаше.

От 20 години съм в строителството и не без основание то е третирано като един от секторите с най-голям дял на сивата икономика. Причините се крият в слабия контрол и еднаквото прилагане на контрол за всички субекти. Фирмите, които биха спазили напълно закона, на практика стават неконкурентни, предлагайки услугите си, тъй като има множество други, които не спазват закона. Впечатли ме обаче, че през 2006-2007 г. абсолютно всички започнаха да искат да извършват услугите с фактура, което означава, че фирмите искаха да си плащат данъците. Надявам се това поведение да се завърне отново, държавата да получава, но да създаде първо икономическа среда чрез добра администрация.

Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
ще елеминирам самоманипулативния ти изход за запазване на АЗ-а, като кажа, че "платено/безплатно" не е аргумент свързан по какъвто и да е начин с коментарите ми! - да не би да имаш д-во за противното? А ако не -> как така усложливо на себе си се над-сети ТОЧНО за него?:))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Аааа, сега разбрах защо е такъв стила ти на писане на коментари - за да не би някой да научи (безплатно) нещо от теб. Добре, това само затвърди мнението ми, че с теб не трябва да се "спори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Нищо няма да ти "разшифровам" -> докато си милиш, че имаш отговори! - това към което ме склоняваш се нарича "спор", а за мен спора е най-непочтенния начин даден "***" да научи "нещо"! - Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"То е следствие от непознаването на нормативната уредба на ЦБ"-------------------Извинявай, ама нормативната уредба на ЦБ да не е някаква (свръх)естествена сила, чието непознаване (в детайлите, в които ти може би я познаваш) води до някакви катастрофични последици (като описаните от теб) :))))) ? И ако е така, дали няма да те затрудни да ми разшифрираш в по-големи подробности причинно следствената верига, която си разгърнал??? Щото така, както си я написал ще ми се наложи и аз да използвам психоаналитични термини за твоето АЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Веднага ти отговарям - мнението ти за ЦБ е грешно и "предложението" ти води до още по-лоши последици спрямо целта ти! То е следствие от непознаването на нормативната уредба на ЦБ и желанието и убедеността ти да обясниш всичко, включително и това от което нищо /явно/ не рязбираш! Ти и "мисленето ти" /желание+възможности/, ще способстват да се разиграе поредния "цирк" в "люспата реалност" в която ти и всички като теб оперирате /мечти - мислене - действие - ограничение/ и ще подчините съдбата и живота си /роби/ на много ограничен кръг управители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
И най-сложното нещо може да се представи в (достатъчно) синтезиран и резюмиран вид. След това, ако се прецени, може да се навлезе и в подробности. Засега, на тема икономика, аз (за себе си) съм избрал този подход. Така че, ако искаш да ми кажеш нещо, моля, съобрази се с него. Ако не, просто ще те игнорирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ако нещата бяха толкова прости - всички щяха да ги разберат! - това е отговора ми към желаното от теб упростяване (в по-синтезиран и резюмиран вид)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Виж, вярно, че и психоанализата ми е слабост, но няма да споря по този начин с теб. Както вече веднъж ти казах, вместо да се занимаваш с моето АЗ, наблегни на аргументи (в по-синтезиран и резюмиран вид).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Когато разбереш "реалността", ще откриеш и решението! - то не е в тази плоскост където го търсиш! Точно разбирането на това ще ти даде отговора... - за да разбереш "реалността", трябва да се отделиш от АЗ-а /искам, заслужавам, мога, трябва, обичам/. Защото чрез него си в плоскост без решение! ... "Нормалността" на АЗ-а те държи в тази плоскост и способства да приемаш за "решения" вредни норми и алгоритми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"...връзката е еднопосочно отгоре-надолу, а не обратно"----------------------Точно това предстои да разберем дали е така или (вече) не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още