IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Кумпиков: На пазара на имоти се активизираха проучванията, не сделките

Към реални сделки с постоянен темп ще се премине, ако се строши гръбнака на монополите, подготви се стабилна нормативна уредба и се изгради прозрачно управление

08:35 | 10.06.13 г. 86
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Борис Кумпиков: Реалната себестойност на новото жилищно строителство кръжи около 500 евро за квдратен метър. Снимка: личен архив

Накъде вървят строителството и пазара на имоти след кризата и в новата пазарна реалност, както и какви са основните проблеми на бранша – разговаряме с Борис Кумпиков.

Борис Кумпиков е юрист с 23 годишен опит в областта на недвижимите имоти, строителството и консултантската дейност.

Г-н Кумпиков, след строителния бум, който разкри множество провали и проблеми, настъпи ли някакво отрезвяване и в каква форма?

Всяка система, включително и пазарът на имоти, се стреми към равновесно положение. Това положение в България вече е постигнато, търсенето на имоти е изключително за собствени нужди. За да бъде извадена от равновесие една система, е необходима енергия отвън, но спекулата изчезна, нуждите на населението са практически задоволени, банковото кредитиране е изхарчено за 30 години напред. От 2009-та насам хората се изправиха пред дилемата не покупка или наем, а за кой континент да хванат пътя. В този смисъл може да се твърди, че системата на търсене и предлагане на имоти е в покой. Прочие, да не сме черногледи – това важи и за всички други стоки и услуги.

Към момента търсенето на имоти е основно с цел оптимизация на жилищни площи чрез замени – разширяване с по една-две стаи, вътрешна миграция. Такъв род двойни сделки доминират пазара, но почти не вливат допълнителна енергия, тъй като минават първо през продажба на един имот, т. е. отново имаме баланс. Вярно е, че тук-там се изграждат неколцина жилищни сгради, но те са от реномирани строители, които просто нямат избор на друг вид дейност, а се стремят и да запазят персонала си, та по тази причина работят по нещо, дори на себестойност.

Какво се случи със строителния сектор през последните месеци на политическа криза?

С назначаването на служебното правителство се появиха и първите признаци на интерес, но хората са несигурни какво ще се случи утре и правят по-скоро проучвания. Всички просто стискат палци на Пламен Орешарски да се справи, защото той разчита само на ежедневните приходи в бюджета. Не може да се намери повече. Оптимизмът е, че той поне може да подреди законодателството и да премахне много препятствия, както и към есента да има напълно стабилно управление. Бизнесът освен това вероятно ще е по-уверен, защото самият Орешарски е предвидим и последователен човек. Надежда дава и фактът, че се разделиха концентрирани дейности в Министерството на регионалното развитие – значителни по обем и крайно разнородни. Може би разделянето на функции ще помогне.

Както казах, в момента има някакъв умерен оптимизъм. В дългосрочните инвестиции, каквито са имотите, всичко се базира на стабилността на доходите на хората, а не толкова на размера им. Не случайно банките, когато разглеждат исканията за кредит, изискват история, да проследят доколко са постоянни доходите на клиента, а размерът дори не е толкова критичен. При предходното управление стабилност на доходите нямаше.

От 20 години съм в строителството и не без основание то е третирано като един от секторите с най-голям дял на сивата икономика. Причините се крият в слабия контрол и еднаквото прилагане на контрол за всички субекти. Фирмите, които биха спазили напълно закона, на практика стават неконкурентни, предлагайки услугите си, тъй като има множество други, които не спазват закона. Впечатли ме обаче, че през 2006-2007 г. абсолютно всички започнаха да искат да извършват услугите с фактура, което означава, че фирмите искаха да си плащат данъците. Надявам се това поведение да се завърне отново, държавата да получава, но да създаде първо икономическа среда чрез добра администрация.

Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

78
rate up comment 12 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ричи е естествено умен, той няма нужда да анализира действителсността нито да следи причинно следственни връзки в нея. Манипулациите са забранена зона за мисленето му, основно защото са непочтенни и следователно - не съществуват! Но той вярва че всичко ще се оправи, защото е оптимист, а не песимист. Вярата му е базирана на всичко което му се иска да стане, защото доказателството за това е, че на хората ще им бъде по-лесно!И Всички заживяха щастливо, а ФЕД и ЕЦБ започнаха да кредитират постоянно на 0% базова лихва, защото основната им функция е да задоволят нормалните норми от необходимо за съществуването на пазарите парично предлагане, и всички вторични функции като интервенции и самоволно изкупуване на облигации, имоти или акции също бяха забранени със закон!Много скоро след това започна последната световна война. И най-интересното беше не повода това да се случи, а започването и от няколко независими места по света едновременно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Готово - вече си в черния ми списък. Ако обичаш, напиши нещо да видя какво ще стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ако искаш не се стеснявай - драси едни лични и ще видим кой е насреща ;))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
Или не - виждам, че има опция "Нежелани потребители" - ще взема да я пробвам върху теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Ти ме нападаш че вярвам в духове, когато ти обяснявам че хората вярват в безсмислени /обратни на реалните/ неща и ти давам за пример собственото ти споделяне в какво вярваш, което си написа сам! Сам виж в какво си написал че вярваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Напротив - разбрах, че понеже нямаш други аргументи, си решил по всякакъв начин да ме омаскариш нападайки ме само на лична основа и ръсейки всякакви небивалици. Обикновено във форумите има забрана да се коментират личностите на участниците и такива опити се санкционират. Тук обаче не можах да намеря правила за форума и затова ще драсна едно писъмце на *** да видим какво ще кажат - ще позволят ли подобно нещо да продължи или ще ме изгубят като почитател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
"Боже! Досега мислех, че си любител на психоанализата, а се оказа, че си бил любител на духовете и невидимите сили. Страхувам се обаче, че в тази област съм доста по-НЕвещ (по-НЕвещ дори отколкото за дейността на централните банки) и затова изобщо няма да коментират изказвания от този род. "-----------------------------------------------------------------------------ЛЮБИТЕЛ НА ДУХОВЕТЕ СИ ТИ:Вярвам, че по принцип в държавата има желание за намаляване на бюрокрацията и в частност вярвам, че това може да се случи и по отношение на строителните разрешения (още повече че има и достатъчно публични обещания (не се подсмихвай)). Освен това, опростяването на законодателството е и няколкогодишна инициатива на европейско ниво, което е още една причина да съм (поне малко) оптимист, че (най-накрая) това ще започне да се случва. Но ако ти си песимист... не знам... бъди си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Значи пак нищо не си разбрал, което е закономерно нормално, само не виждам как можеш да си правиш изводи от нещо което не разбираш?... но явно Няма какво да те спре :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Поправка: (по-НЕвещ дори отколкото за НОРМАТИВНАТА УРЕДБА на централните банки)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Боже! Досега мислех, че си любител на психоанализата, а се оказа, че си бил любител на духовете и невидимите сили. Страхувам се обаче, че в тази област съм доста по-НЕвещ (по-НЕвещ дори отколкото за дейността на централните банки) и затова изобщо няма да коментират изказвания от този род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още