IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Нека забравим за възстановяване на сделките с имоти “на зелено”

Моментът да се купи жилище вече е настъпил, смята управителят на агенция за недвижими имоти Софконсулт

08:07 | 23.02.12 г. 39
<p>
	Инж. Галина Максимова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив

- Какви качествени промени в сектора на имотите трябва да се случат, за да стане той „по-подреден“?

На пазара има всякакви брокери – добри професионалисти, слаби професионалисти и хора, които никога не трябва да се занимават с такава дейност. Брокерите не са хора, които работят само за комисионна, а специалисти, които трябва да са от полза на купувача или продавача при сделка. Ние трябва да предоставим качествена професионална услуга, за което да си получим договореното възнаграждение.

„Подреждането“ на пазара може да стане със саморегулиране на бранша. За това е необходим или закон за саморегулиращите се организации, какъвто има в Русия и в много европейски страни или закон за Камарата на брокерите за недвижими имоти, която е доброволна.

Тази година Националното сдружение Недвижими имоти чества 20 години от създаването си. За този период създадохме работеща комисия по професионална етика към сдружението, център за професионално обучение на брокери, започнахме да работим съгласно изискванията на Европейския стандарт за брокерите на недвижими имоти, приет през 2010 г. за български стандарт.

Брокерите освен това трябва да имат сключена застраховка „Професионална отговорност“, така че застрахователят да покрива нанесени щети по вина на брокера. Нещата вече никак не са сложни, въпросът е да се "облекат" в съответната законова рамка.

- Как виждате ролята на държавата в регулирането на пазара? Ваши колеги са склонни да дават като пример Франция, където държавата много силно се намесва на пазара на имоти.

Аз мисля, че бъдещето не е да очакваме държавата да ни регулира, а ние да можем на базата на закон за дейността на брокерите да се саморегулираме. Трябва обаче да имаме нормативната уредба. Във Франция законът е от 1970 г. и е силно рестриктивен, но и той до голяма степен е променен съобразно новите изисквания на Европейския съюз за намаляване на държавните регулации.

По-скоро пример е Русия, която не е в Европейския съюз. Там действа закон за саморегулиращите се организации и такива има даже и в далечния Сибир. Тези организации сами си правят стандарти и работят изключително добре.

- Каква очаквате да бъде 2012 г. за пазара на имоти?

Много се надявам годината да е по-добра, защото има признаци за подобрение. Първото, което се забелязва, е че много хора, които отлагаха покупките в очакване цените да падат, вече сключват сделки. Това са хора, които са имали някакви пари кеш и са разчитали да допълнят сумата с банков кредит. Второ, банките намаляват лихвите и трето – има доста пари на депозити. Тези пари трябва да се „завъртят“ по някакъв начин.

- Депозитите обаче са концентрирани основно в една малка част от населението...

И тази част от населението изчакваше. Най-трудното е да уцелиш момента за покупка на имот. Лично моето мнение е, че е време да се купува, тъй като цените повече няма да падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 1
Alhimik
преди 12 години
Това, че вече е настъпил момента за покупка го слушам от такива дето управляват агенции за НИ вече 3 години. И всяка следваща година цените вървят надолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Идва най-доброто: НАДЕЖДАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Няма смисъл да се инвестира в един имот, който ще ти носи по-ниска печалба от лихвата по банков депозит, освен ако ще живееш в него. Но това е друга тема, не бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
martis
преди 12 години
... е, какво идва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
До голяма степен си прав.Но изпускаш, че бума го направиха основно чуждестранните купувачи.Също така 20г. е твърде много - в недвижимостите има икономически цикъл от около 10г. т.е. след 8-10г ще има следващ балон в сектора.Съществено е и, че построеното до 2008 в голямата си част е с ниско качество и доста безсмислено и непродаваемо. Просто защото се бързаше да вдгнат сграда и да завъртят парите отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 12 години
Само манипулират хората - това ще стане, онова ще стане...ей големи мадиуми се извъдиха. И цените - да не мислят че са малко за тези кутийки наречени жилища. "- Защо нотариусите не правят такива проверки? Защото те работят по документи и се предполага, че след като един документ е дошъл при тях в оригинал, то той е автентичен. Те не проверяват нито в стара архива, нито в общините."Ами тези недосегаемите - нотариусите?-иначе знаят да те обелят с пари за нищо, че даже са като министри - не те приемат, чакаш и пр. Всички носят някаква отговорност за работата която изпълняват. А те за какво тогава са нотариуси? Дай да ходим и на лекар вече с готови диагнози представени на "автентични" документи. А те само да вземат парите и да дават заключение - "Да, пациента е с тази диагноза" ...Статии и истини които са създадени за ***. Скъсаха се от просташки оправдания - от нагли по-нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
Ето още няколко проблема, за които малко се говори1. Първо се строи, после се прави инфраструктура2. Малко се говори за строителите - измамници, които са прибрали парите на хората, и не са завършили3. Ако се спазваха реално законите, 95% от сградите нямаше да получат разрешение за ползване (Акт 16)4. 90% от сградите нямат достъпна среда - за хора с инвалидни колички, майки с деца и т.н.5. Няма друга държава в света, в която да се продават "общи части"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
Мажоритаря
преди 12 години
А защо всички трябва да живеят в собствено жилище питам аз??? Живейте под наем бе хора, нито е по-лошо или недостойно, но пък е 3 пъти по-евтино и нямаш проблеми с етажна собственост, данъчни ит.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Е ти ни върна при бай Тошо.Проблема на повечето "инвеститори" е, че се набалбукаха с заеми и ако строителството им е струвало 300 евро/кв (в повечето случаи е там някъде), то с течение на времето е трупат лихви и ако не се продаде бързо след 2-3г. същото строителство вече е 500-600 евро/кв като разходи и т.н.Иначе последните 2г. цените са си все същите. И да падат някъде е с малко. На практика няма предлагане и така пазара се уравновесява.Аз бих препоръчал да се купува само с над 30% готови пари. Иначе на кредит е пълна набутвация. На практика ако не може да си върнеш кредита за под 10г. значи не може да си позволиш покупка, а и е по изгодно да си под наем. Според мен следващите 2 години цените ще стагнират: +-5% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Себестойността на един имот е около 300 евро на кв.м. Но това няма нищо общо с пазарната му стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Върху двете влияят доходите на населението. За високите цени преди няколко години повлия бума на ипотечните кредити. Понеже хората се налапаха с тях, направиха балон на имотния пазар. Сега търсенето се е гипсирало за 20г напред. След като си изплати кредитите, тогава ще може да купува пак. Дотогава пазарната цена на имотите ще бъде близка до себестойността. Т.е., това ще е цената, която хората ще могат да си позволят да платят. Положението за инвеститорите ще е такова, че ще останат само големите, защото ще могат да поемат риска свързан със строителството. Все пак това не е бързооборотна стока. В момента се иска наличие на първоначален капитал, докато преди инвеститорите дори нямаха пари, но от продажби на зелено си финансираха дейността. Ситуацията е елементарна и лесно предвидима. Ако някой си мисли, че цените ще се увеличат - греши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още