IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Нека забравим за възстановяване на сделките с имоти “на зелено”

Моментът да се купи жилище вече е настъпил, смята управителят на агенция за недвижими имоти Софконсулт

08:07 | 23.02.12 г. 39
<p>
	Инж. Галина Максимова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив

- Какви качествени промени в сектора на имотите трябва да се случат, за да стане той „по-подреден“?

На пазара има всякакви брокери – добри професионалисти, слаби професионалисти и хора, които никога не трябва да се занимават с такава дейност. Брокерите не са хора, които работят само за комисионна, а специалисти, които трябва да са от полза на купувача или продавача при сделка. Ние трябва да предоставим качествена професионална услуга, за което да си получим договореното възнаграждение.

„Подреждането“ на пазара може да стане със саморегулиране на бранша. За това е необходим или закон за саморегулиращите се организации, какъвто има в Русия и в много европейски страни или закон за Камарата на брокерите за недвижими имоти, която е доброволна.

Тази година Националното сдружение Недвижими имоти чества 20 години от създаването си. За този период създадохме работеща комисия по професионална етика към сдружението, център за професионално обучение на брокери, започнахме да работим съгласно изискванията на Европейския стандарт за брокерите на недвижими имоти, приет през 2010 г. за български стандарт.

Брокерите освен това трябва да имат сключена застраховка „Професионална отговорност“, така че застрахователят да покрива нанесени щети по вина на брокера. Нещата вече никак не са сложни, въпросът е да се "облекат" в съответната законова рамка.

- Как виждате ролята на държавата в регулирането на пазара? Ваши колеги са склонни да дават като пример Франция, където държавата много силно се намесва на пазара на имоти.

Аз мисля, че бъдещето не е да очакваме държавата да ни регулира, а ние да можем на базата на закон за дейността на брокерите да се саморегулираме. Трябва обаче да имаме нормативната уредба. Във Франция законът е от 1970 г. и е силно рестриктивен, но и той до голяма степен е променен съобразно новите изисквания на Европейския съюз за намаляване на държавните регулации.

По-скоро пример е Русия, която не е в Европейския съюз. Там действа закон за саморегулиращите се организации и такива има даже и в далечния Сибир. Тези организации сами си правят стандарти и работят изключително добре.

- Каква очаквате да бъде 2012 г. за пазара на имоти?

Много се надявам годината да е по-добра, защото има признаци за подобрение. Първото, което се забелязва, е че много хора, които отлагаха покупките в очакване цените да падат, вече сключват сделки. Това са хора, които са имали някакви пари кеш и са разчитали да допълнят сумата с банков кредит. Второ, банките намаляват лихвите и трето – има доста пари на депозити. Тези пари трябва да се „завъртят“ по някакъв начин.

- Депозитите обаче са концентрирани основно в една малка част от населението...

И тази част от населението изчакваше. Най-трудното е да уцелиш момента за покупка на имот. Лично моето мнение е, че е време да се купува, тъй като цените повече няма да падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Госпожата е длъжна да прояви оптимизъм. Разбираме я. Обаче. Безработицата и социалното разслоение растат. Младите нямат работа и не създават семейства. *** стават все повече. Кадърните бягат. То интересно кой точно ще купува при демографския колапс дето още не го усещаме. То руснаците вече имат към 10 процента от имотите - въобще не ви броя тук селата , но тея проценти не спряха кризата. Това че се укрива безработица и инфлация със стакмистика не значи, че ги няма. Кой може да докаже тук, че ръста на цени ще дърпа нагоре след себе си и цените на жилища. Лесно смятате съотношение цена на жилище към наем ама има още едно съотношение и за мен то дори е по-показателно. Това е заплата към цена на кв.метър. Защо не коментирате и това. То по-ниските наеми са си пряка функция от заплатите. Да не говорим пък за селските имоти. Там всичко се срина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Наемът намалява загубите поне на половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Неслучайно в България няма нито един професионален рентиер. В нормалния свят е практика някой инвеститор да купи или да построи цяла жилищна сграда и след това да отдава жилищата под наем. У нас такива няма. И няма как да има при условие, че цените са безбожно надути, а наемите - ниски. Сметката просто не излиза. Тези, дето отдават жилища под наем в България, са обикновено наследници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Дори да приемем, че можеш да отдаваш необзаведен двустаен за 200 Евро, това прави 2400 Евро на година. При цена 60 000 Евро за "добър двустаен апартамент в свестен квартал" инвестицията ще ти се избие след точно 25 години. Да, вероятно наемът няма да остане 200 Евро в следващите 25 години, но пък и апартаментът няма да е постоянно обитаван, ще се наложи поне 2-3 пъти да правиш основен ремонт, а и върху рентата се плащат данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
За изказването на г-жа Максимова , и аз не знам , колко е истина и колко спекулация , но е факт , че всяка сделка се оскъпява с 5% от стойността на комисьона. За 50000е. - 2500е. , по 1250е. за Продавач и Купувач. ... И най-нелогичното е , че ние им ходим на крака. Сайтовете рядко са ефективни , защото предполагат злоупотреби . Как да се сдобием с адекватна информация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
Съгласна съм за доходите , но , може ли да пресметнете цената за изграждане на едно жилище . Повярвайте , това е един от най-тежките браншове в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
За ново строителство - няма вече накъде . От лихвите за кредитите за строителство с 11/12% - ресурса за поевтиняване се изчерпа . От това печелят само Банките , лихви от строителя / лихви от купувача / наказателни лихви по погасяване . За 1г. , ресурса от оборотни пари / при липса на пазар/ на строителя намалява с лихвата на обслужвания кредит . За 3г. , Вие сметнете. Който работи ,,на свето" как да издържи ? Аз не коментирам жилищата , които са на 10 и повече години а тези , които отговарят на всички условия - ЕЕ , газификация , техн. паспорт . Според Вас , каква е цената на кв.м. застроена площ на ново / постандарт завършено жилище / в ...... Плевен. Плевен е един от БЕДНИТЕ градове в България. Мога да покажа и примерна калкулация за 1кв.м. , тя не е по-различна от тази в София . Разликата е , че в София има работа а в Плевен и др. градове няма - ,, бог високо , ББ - далеко !!!" . А брокерите са само посредници . Купувачите ги използват за ,,сигурност" , но товарят с общо 5% !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
Наем 250 Евро за двустаен необзаведен апартамент? Хехехехехехе, някой друг път! Максимумът, който може да се вземе за подобно жилище, е 150 Евро. Следователно цената на жилището трябва да 150 х 240 = 36 000 Евро.Но това са пак сметки без кръчмар, защото у нас по традиция масовите жилища се отдават обзаведени. Значи в сметката трябва да калкулираме още поне 7-8 000 Евро за обзавеждане, което пък трябва и да се подменя през 10-ина години. Сложете и разходите за ремонти (поне боядисване) на всеки 2-3 години, сложете и периодите, в които жилището стои празно и бързо ще установите, че инвестицията в апартамент с цел отдавне под наем няма да се върне и за 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
irish
преди 12 години
Това трябва да го забравим, никъде по света не се продава на зелено. Продава се, и още как. Тая за 20г. стаж не е ли ходила някъде по света ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 0
borimechkov
преди 12 години
"На пазара има всякакви брокери добри професионалисти, слаби професионалисти и хора, които никога не трябва да се занимават с такава дейност."Явно госпожата е от последните! Как бе, госпожо, ще кажете такава глупост-"никъде нямало практика за строеж на зелено"! Off plan property! Не сте ли чувала? В цял сват го има и по принцип е едно добро нещо! Дубай как беше застроен?Да се дава за пример Русия за това, как е уреден бранша на недвижимите имоти-ааааа, не, благодаря! И за какво точно вие искате намеса от държавата( или права на НСНИ) за регулации някакви? За да нямате КОНКУРЕНЦИЯ! Ако искате да повишавате качеството на обслужване на хората-какво ви пречи, работете, повишавайте го! Тъкмо ще изпъквате по-силно пред конкурентите-непрофесионалисти. Всеки, за всичко ревнал-държавата, че държавата! Доста смело и непрофесионално е да се каже, че сега е времето да се купува! Ама вие можете да решавате уравнения с хиляди неизвестни май! Преди мен правилно са написали-ами купувайте тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още