IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Нека забравим за възстановяване на сделките с имоти “на зелено”

Моментът да се купи жилище вече е настъпил, смята управителят на агенция за недвижими имоти Софконсулт

08:07 | 23.02.12 г. 39
<p>
	Инж. Галина Максимова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив

- Какви качествени промени в сектора на имотите трябва да се случат, за да стане той „по-подреден“?

На пазара има всякакви брокери – добри професионалисти, слаби професионалисти и хора, които никога не трябва да се занимават с такава дейност. Брокерите не са хора, които работят само за комисионна, а специалисти, които трябва да са от полза на купувача или продавача при сделка. Ние трябва да предоставим качествена професионална услуга, за което да си получим договореното възнаграждение.

„Подреждането“ на пазара може да стане със саморегулиране на бранша. За това е необходим или закон за саморегулиращите се организации, какъвто има в Русия и в много европейски страни или закон за Камарата на брокерите за недвижими имоти, която е доброволна.

Тази година Националното сдружение Недвижими имоти чества 20 години от създаването си. За този период създадохме работеща комисия по професионална етика към сдружението, център за професионално обучение на брокери, започнахме да работим съгласно изискванията на Европейския стандарт за брокерите на недвижими имоти, приет през 2010 г. за български стандарт.

Брокерите освен това трябва да имат сключена застраховка „Професионална отговорност“, така че застрахователят да покрива нанесени щети по вина на брокера. Нещата вече никак не са сложни, въпросът е да се "облекат" в съответната законова рамка.

- Как виждате ролята на държавата в регулирането на пазара? Ваши колеги са склонни да дават като пример Франция, където държавата много силно се намесва на пазара на имоти.

Аз мисля, че бъдещето не е да очакваме държавата да ни регулира, а ние да можем на базата на закон за дейността на брокерите да се саморегулираме. Трябва обаче да имаме нормативната уредба. Във Франция законът е от 1970 г. и е силно рестриктивен, но и той до голяма степен е променен съобразно новите изисквания на Европейския съюз за намаляване на държавните регулации.

По-скоро пример е Русия, която не е в Европейския съюз. Там действа закон за саморегулиращите се организации и такива има даже и в далечния Сибир. Тези организации сами си правят стандарти и работят изключително добре.

- Каква очаквате да бъде 2012 г. за пазара на имоти?

Много се надявам годината да е по-добра, защото има признаци за подобрение. Първото, което се забелязва, е че много хора, които отлагаха покупките в очакване цените да падат, вече сключват сделки. Това са хора, които са имали някакви пари кеш и са разчитали да допълнят сумата с банков кредит. Второ, банките намаляват лихвите и трето – има доста пари на депозити. Тези пари трябва да се „завъртят“ по някакъв начин.

- Депозитите обаче са концентрирани основно в една малка част от населението...

И тази част от населението изчакваше. Най-трудното е да уцелиш момента за покупка на имот. Лично моето мнение е, че е време да се купува, тъй като цените повече няма да падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 0
ordinary person
преди 12 години
Брутният доход от наем:=(12x500/ 146000)x100= 4.1% доходност за България.САЩ: 10% Великобритания: 9,5 Доходност под 6% - балон Кое не евярно в уравнението? Това го оставям без коментар.Има още страшно много индикатори, но при тях се получават твърде големи дисбаланси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
ordinary person
преди 12 години
За първи път пиша коментар тук, но поредната публикация за достигане на дъното на цените на имоти ме възмути. Всички професионалисти в областта на недвижимите имоти всеки месец изказват мнение, че сме стигнали дъното и е време да се купува. Никой не говори с цифри и пазарни индикатори както се прави в други държави, които имат над 100 годишна традиция в недвижимите имоти. Нека направим следните изчисления:Цена на жилище в София / Борово/ - 70 м2- 146 000лв - източник: imoti.netМесечен наем на същото жилище: 500 лв - източник: imoti.netсредна месечна заплата в София : 1023 лв - източник: nsi.bгСъотношението цена на жилището към печалба от него (price-to-earnings - P/E)= цена на жилище/ год.наем - разходи =146000/ (500x12)- 300 = 25,6 т.е 3.7 % годишен доход В западна Европа и САЩ доходността започва от 6-7% стига до 10-12 % . Кое в уравнението не е вярно? Наема или цената на жилището????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Ами не си прав в София 2009г. си беше 750 евро.кв и днес пак е толкова. Най вероятно и след 2г. най-вероятно няма да има голяма промяна.Аз лично купих апартамент края на 2010 и цените са си същите. Проблема е, че на практика няма предлагане на смислени имоти и въпреки, че и търсене няма от къде да дойде нещата като, че ли са се уравновесили в момента. Ако гледате оферти на по-ниски цени на 95% става дума за неизползваем имот - например триъгълни стаи, колона по средата на спанята (т.е. 2-но легло няма как да се сложи), 20 кв. коридор в 50 кв жилище или огромна тераса, мансарда или друго неизползваемо нещо с огромна квадратура. Или пък няма улица до сградата и/или канализация и т.н. След 8 месеца огледи разбрах, че едва 10%-15% от офертите да реални като за повечето от тях искат твърде много пари(над 900 е/кв)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 4
avramcho
преди 12 години
Сигурно четеш други книги ;)........щом не зачиташ мнението на мнозинството!Ако всички са прави-кой ще движи пазара.......т.е. КОЙ ЩЕ ГУБИ ПАРИ ???---------------Преди бума всички знаеха-че цените растат вечно и изгубихаСега всички знаят че цените падат вечно и изгубиха (правилното време за покупка беше до 2011) ----------Н.В. Пазарът е като махалото - от крайно ляво до крайно дясно........и обратноЧовек трудно може да се абстрахира от собствената си........----------------------А Банките какво ще правят ако нещата продължават все така ...........все въпроси на които такива като теб имат отговори.,.но само вие.а вие сте под 1 %---------Нищо не става на този свят без БАНКА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
watergateory
преди 12 години
"Управителят на агенция за недвижими имоти Софконсулт". :))) Инвестора, ако скате да сте сериозни питайте някой независим по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
watergateory
преди 12 години
"Управителят на агенция за недвижими имоти Софконсулт". :))) Инвестора, ако скате да сте сериозни питайте някой независим по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 12 години
Не звучи зле, ама кой ще се захване със строителство за 10 процента печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 12 години
По отношение на измамите с имоти е редно нотариусите да са гаранти на сделката и да носят отговорност. Държавата също би трябвало да носи отговорност при несвършена коректно работа на институциите и.Така само събират такси, а нямат задължения срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
watergateory
преди 12 години
Докато има пране на пари ще има и нереално високи цени на жилищата. Обикновените собственици на парцелче, взели кредит да строят отдавна са фалирали или продали имотите си на НОРМАЛНИ ЦЕНИ! НЕКА ДА УСПОКОЯ ВСИЧКИ! Цените на жилищата тепърва ще ПАДАТ ама ЯКО! Толкова непродадени НЕОФИЦИАЛНО апартаменти има, че можем да приятим цял Шангхай.Всяко друго мнение на псевдоспециалисти и такива, вживяващи се в ролята на финансисти и икономисти е за ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
rainmaker
преди 12 години
Така като гледам че всички са настроени за падане на цените може би наистина е време да се купува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още