IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

К. Андреев: Очакваме до 5% ръст в цените на жилищата към края на 2011

Пазарът ще се стабилизира, банките започнаха да кредитират, очакваме дори лек ръст, казва директорът Маркетинг и продажби на Florimont Group

12:45 | 31.01.11 г. 169
Автор - снимка
Създател
<p><font face="Arial, sans-serif">Коста Андреев. Снимка: Личен архив</font></p>

Коста Андреев. Снимка: Личен архив

Коста Андреев е директор Маркетинг и продажби в компанията за инвестиции и развитие на жилищни и бизнес имоти Florimont Group. Работи в областта на имотите от 2005 г., като заема водещи длъжности в различни компании от сектора.

С него говорим за прогнозите на компанията за различните сегменти на пазара у нас през 2011 г.

- Вярвате ли, че най-тежкият период за пазара на имоти вече премина?

2010 г. беше трудна година за пазара на имоти като цяло. Наблюдавахме драстични спадове в цените на имотите във всички сегменти, но през последното тримесечие на миналата година се появиха индикатори за стабилизация – търсенето на имоти започна да се повишава с бавни темпове, цените започнаха да се стабилизират, а банките - да „развързват кесиите си” по отношение на отпускането на ипотечни кредити. През 2010 г. достигнахме дъното и предстои плавен ръст през следващите месеци. Естествено, не трябва да очакваме да се достигнат нивата от 2007/2008 г., но ръст ще има. Индикатор за това са и банките, които финансират ипотечни кредити на добри пазарни лихви, което говори за тяхното спокойствие във финансов аспект, че този сегмент е сигурен.

- Каква година предвиждате за сектора през 2011?

Нашите прогнози за 2011 г. са по-оптимистични в сравнение с предходната година. Наблюдаваме стабилизация на цените във всички сегменти на пазара на имоти, които достигнаха санитарните си минимуми през 2010 г. Спирането на финансиране от страна на банките към строителни компании остави на сцената само тези, които активно работят и държат на качеството. Освен това, според новия градоустройствен план параметрите на застрояване са силно ограничени в южните райони, изискванията за качество и стандарти на строителство са завишени, както и държавните такси за технически и административни услуги – всичко това ще рефлектира върху цента.

В сегмент жилищни имоти очакваме пазарът да се успокои и търсенето да се увеличава с оглед на факта, че вече много по-лесно се отпускат ипотечни кредити, а и на пазара има много качествени имоти на добри цени.

При бизнес имотите 2010 г. беше белязана с огромен спад на цените, в някои случаи до 50 – 60% в сравнение с предходната година, породен от огромното предлагане на нови такива. На пазара на офис площи например само през 2010 г. излязоха повече от 280 хил. кв. м офиси, а търсенето беше между 60 хил. – 80 хил. кв. м. Драстично се увеличи и процентът на незаети офиси, който през последното тримесечие на 2010 г. достигна 29%, в сравнение с 21% през първото тримесечие. Ключовата дума, с която може да се опише този сегмент, е „оптимизация“. Компаниите масово намаляваха разходите си, като оптимизираха площ и цена.

Подобна беше ситуацията и при търговските площи – през изминалата година бяха открити доста на брой търговски центрове, които затвърдиха тенденцията, появила се преди 2 години, търговците да напускат основните търговски улици и булеварди и да наемат магазини в моловете, където, поради голямата конкуренция, цените също паднаха осезаемо.

- Как смятате, че ще се движат жилищните цени през 2011 г.?

Цените на жилищните имоти ще се стабилизират през 2011 г. Дори можем да говорим за лек ръст на цените към края на годината с около 2 до 5%. Търсят се предимно имоти ново строителство с добро съотношение между качество /добра локация, качествени материали, добра инфраструктура и цена. Конкретно за София – търсенето е в ценови диапазон 700 – 900 евро/кв. м, в зависимост от локацията и качеството на имота.


- Кой сегмент от пазара очаквате да се представи най-добре?

Очакваме да видим положителни тенденции във всички сегменти на пазара на имоти през тази година. При едно положително развитие на икономиката на страната, каквото предвиждат експертите в областта, се очаква потреблението да нарасне, както при покупката на жилища, така и при сделките с бизнес имоти. Все пак смятаме, че по-голям интерес ще има в жилищния сегмент.

Към момента остава силно подценен пазарът на ваканционни имоти – малко са онези, които биха видели възможността за закупуване на имот на себестойност, което представлява инвестиционна ниша към момента.

- Какви са очакванията Ви за офис пазара?

През 2011 г. на пазара на офис площи се очаква да бъдат завършени още около 180 хил. кв. м офиси. Очакваме процентът на незаети офиси да достигне до 33% до края на годината.

Въпреки това от началото на 2011 се наблюдава по-засилен интерес към наемането на офиси. Компаниите, които наемат големи площи /500 – 2000 кв. м/, са основните двигатели на този сегмент – компании в сферата на информационните технологии, финансовите компании, фармацевтичните компании, аутсорсинг компаниите.

Пазарът е ориентиран към потребителя – сега наемателите имат възможност да избират да наемат офис, съответстващ на този, който ползват в момента, но на много по-добра цена и с много по-добра локация или да се преместят в нови, по-качествени офиси на същата или малко по-ниска цена.

- Доколкото го има, от какви купувачи идва в момента интересът към покупка на имот?

При жилищните имоти това са предимно семейства около 40-годишна възраст, със стабилни доходи, които не биха имали проблеми при кандидатстване за ипотечен кредит.

При бизнес имотите, това са предимно фондове, които търсят да купят имот на много ниска цена (проблемни активи) с цел евентуална реализация на по-добра цена в бъдещ момент.

- Какви са очакванията Ви за капиталовия пазар като цяло? А в сегмента на публичните компании за имоти?

Няма изгледи да излезе от кризата. АДСИЦ дружествата ще продължат да изкупуват собствените си акции при ниски цени и няма да имат пари за нови инвестиции. Някои от тях, ако не са закупили качествени земи, могат и да фалират или да разпродадат портфейла си.

- Вие лично бихте ли инвестирали в жилищен имот в момента и в какъв тип – градски, ваканционен, в зимен или летен курорт?

Да, бих закупил собствено жилище в столицата. Моментът е изключително подходящ за хора, желаещи да инвестират в собствен имот, поради няколко причини:

* Предлагат се качествени имоти на много добри цени
* Банките отпускат ипотечни кредити с подобрени условия и намалени лихвени проценти
* При покупката на готов, завършен имот, рискът е много по-малък.

Освен това, когато следиш отблизо пазара, можеш да се възползваш от иновации и промоции, които инвеститорите и строителите предлагат в определени моменти, като по-този начин направиш най-изгодната покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
На строителя ли трябва да се радвам че не е направил живота ми ад?Той трябва да ми целува ръка ако му дам пари - инак него го няма. Апартаменти в краен квартал на София за цени 1000Е/м2 имат надценка 150% при базова цена 400Е/м2, ония мухабети за себестойността може да ги пробутвате на другиго.А като стана дума за закъсали строители - в момента всички са такива. Не се очертава скоро това да се промени, не ги и съжалявам като гледам какви алчни мошеници са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
mikewolf
преди 13 години
Единственото аз което виждам е, че най-малкото е нелогично да коментираш деиствията на другата страна в сделката. Направо го смятан за нагло. Продавача винаги ще смята, че цената е ниска. А купувача винаги, че цената е висока. И попитах защо той не си купува с инвестиционна цел. В края на краищата, аз глупакът буквалист съм чувал за една пирамида на г-н Маслоу. А вие само за растящи цени и наивници готови да теглят заеми.И защо си мислите, че противниците на вашата мечта задължтелно са ви клиенти. Защо не искате да приемете, че има и други места за влагане на пари. Смятате с господина "експерт", че НИ са златната яма в момента, ами инвестираите си сами. Теглете заеми и си купуваите НИ. не агитираите другите с "подарък ли искате?". направете си на вас подаръците и си ги задръжте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
valroudev
преди 13 години
ти си един неук, гол и бос брокер на недвижими имоти. има една приказка, коийто на става нищо от него...става брокер на недвижими имоти...по повод на твоята приказка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
когато цените станат нормални, тогава ще има бизнес. цените са наемната цена умножена по 100. ако месечният наем е 300 евро..то жилището има честна цена...30000 евро...цените още ще падат !! цени от 800-900 евро не са реални. капитулацията тепърва предстой и в софия. на други места тя вече е факт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
real estate consulta
преди 13 години
А вие как преценихте дали си е купил или не? Единственото, което аз виждам е съвсем логичен отговор на въпроса "от гледна точка на обикновен потребител, бихте ли инвестирал в имот в момента" - все пак се разчита четящите да са умни хора, не буквалисти.Като купуваш имот, не е нужно да ти е първи или последен. Не е нужно да е с цел пребиваване в него, ами ако е с инвестиционна цел?И въобще, какво ви интересува кой какво е купил? В крайна сметка апартаменти се продават, апартаменти се купуват, пазарът е изцяло ориентиран в полза на потребителя, има качествени имоти, на разумни цени (не коментираме евтино строителство в средата на полето). Който не може да си ги позволи и 400 е/м2 да станат, пак ще хленчи и само ще плюе по другите. " Гроздето е кисело" - казала лисицата, гледайки към високото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
mikewolf
преди 13 години
Брей колко сте великодушни :) Вземаш нечии пари и на това му казваш подарък. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
mikewolf
преди 13 години
А аз не разбрах защо досега въпросния господин НЕ СИ Е КУПИЛ ИМОТ?През всичките тези години все е прогнзирал покачване, сега също. Имотите са в ръцете му защо по дяволите нищо не купува?казва - да бих купил, а не вече съм купил десетина.Въобще платена рекламна статия с подкрепящи я рекламни коментари.Жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
real estate consulta
преди 13 години
Не знам откъде да започна.. За 400 е/м2 можеш си купиш апартамент в Бусманци, ако искаш. Или от някой закъсал строител, който ще си завърши сградата 3012год. Евентуално.Вие в какъв свят живеете? Себестойността на имотите се движи между 300-450 евро, на колко по-точно искате да ги купувате? Да ви ги подаряват може би?Не знам кой пребивава в паралелна имотна реалност, но 300% печалби имаше преди 3 години, сигурно сте проспал и този период. Ако преди 3 години някой не е можел да си позволи кредит и сега също не може, кой му е виновен, че е неплатежоспособен? Апартаментът е инвестиция, която не всеки задължително трябва да може да си позволи. Има алтернативи като наем, старо строителство, далечни квартали ... или обрано на село. Нещото, което май се правите, че не забелязвате, е че тук ви се дава още по-добра алтернатива - забележете - хем пари нямате, хем кредит не ви дават, хем още днес влизате в нов апартамент ново строителство. Е, извинявайте, ама срещу какво плюете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 7
all_trader
преди 13 години
Неква реклама ли си правиш . над 400 е/ м2 ЗАБРАВИ . тези времена с по 300% отминаха отдавна драги ми смехурковци . Що пак се опитвате да правите икономика по български ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 8
Princeps
преди 13 години
Не става дума за безплатен обяд, става дума за улеснение на крайния потребител. Цени можете да коментирате с г-н Андреев, условията и схемите на изплащане, които предлагат, са достатъчно гъвкави, за да бъдат съобразени с възможностите и желанията на всеки заинтересован.Темата е относно пазарни прогнози и не кара никого нищо да прави. Коментарът ни пък беше насочен към неинформираността на потребителя ccccggggg. В крайна сметка когато искаш да си купиш апартамент, не може да очакваш строителят да ти го подари, нали? Но е добре, когато е помислил за това да не прави живота ти ад докато стигнеш до заветния ключ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още