IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

К. Андреев: Очакваме до 5% ръст в цените на жилищата към края на 2011

Пазарът ще се стабилизира, банките започнаха да кредитират, очакваме дори лек ръст, казва директорът Маркетинг и продажби на Florimont Group

12:45 | 31.01.11 г. 169
Автор - снимка
Създател
<p><font face="Arial, sans-serif">Коста Андреев. Снимка: Личен архив</font></p>

Коста Андреев. Снимка: Личен архив

Коста Андреев е директор Маркетинг и продажби в компанията за инвестиции и развитие на жилищни и бизнес имоти Florimont Group. Работи в областта на имотите от 2005 г., като заема водещи длъжности в различни компании от сектора.

С него говорим за прогнозите на компанията за различните сегменти на пазара у нас през 2011 г.

- Вярвате ли, че най-тежкият период за пазара на имоти вече премина?

2010 г. беше трудна година за пазара на имоти като цяло. Наблюдавахме драстични спадове в цените на имотите във всички сегменти, но през последното тримесечие на миналата година се появиха индикатори за стабилизация – търсенето на имоти започна да се повишава с бавни темпове, цените започнаха да се стабилизират, а банките - да „развързват кесиите си” по отношение на отпускането на ипотечни кредити. През 2010 г. достигнахме дъното и предстои плавен ръст през следващите месеци. Естествено, не трябва да очакваме да се достигнат нивата от 2007/2008 г., но ръст ще има. Индикатор за това са и банките, които финансират ипотечни кредити на добри пазарни лихви, което говори за тяхното спокойствие във финансов аспект, че този сегмент е сигурен.

- Каква година предвиждате за сектора през 2011?

Нашите прогнози за 2011 г. са по-оптимистични в сравнение с предходната година. Наблюдаваме стабилизация на цените във всички сегменти на пазара на имоти, които достигнаха санитарните си минимуми през 2010 г. Спирането на финансиране от страна на банките към строителни компании остави на сцената само тези, които активно работят и държат на качеството. Освен това, според новия градоустройствен план параметрите на застрояване са силно ограничени в южните райони, изискванията за качество и стандарти на строителство са завишени, както и държавните такси за технически и административни услуги – всичко това ще рефлектира върху цента.

В сегмент жилищни имоти очакваме пазарът да се успокои и търсенето да се увеличава с оглед на факта, че вече много по-лесно се отпускат ипотечни кредити, а и на пазара има много качествени имоти на добри цени.

При бизнес имотите 2010 г. беше белязана с огромен спад на цените, в някои случаи до 50 – 60% в сравнение с предходната година, породен от огромното предлагане на нови такива. На пазара на офис площи например само през 2010 г. излязоха повече от 280 хил. кв. м офиси, а търсенето беше между 60 хил. – 80 хил. кв. м. Драстично се увеличи и процентът на незаети офиси, който през последното тримесечие на 2010 г. достигна 29%, в сравнение с 21% през първото тримесечие. Ключовата дума, с която може да се опише този сегмент, е „оптимизация“. Компаниите масово намаляваха разходите си, като оптимизираха площ и цена.

Подобна беше ситуацията и при търговските площи – през изминалата година бяха открити доста на брой търговски центрове, които затвърдиха тенденцията, появила се преди 2 години, търговците да напускат основните търговски улици и булеварди и да наемат магазини в моловете, където, поради голямата конкуренция, цените също паднаха осезаемо.

- Как смятате, че ще се движат жилищните цени през 2011 г.?

Цените на жилищните имоти ще се стабилизират през 2011 г. Дори можем да говорим за лек ръст на цените към края на годината с около 2 до 5%. Търсят се предимно имоти ново строителство с добро съотношение между качество /добра локация, качествени материали, добра инфраструктура и цена. Конкретно за София – търсенето е в ценови диапазон 700 – 900 евро/кв. м, в зависимост от локацията и качеството на имота.


- Кой сегмент от пазара очаквате да се представи най-добре?

Очакваме да видим положителни тенденции във всички сегменти на пазара на имоти през тази година. При едно положително развитие на икономиката на страната, каквото предвиждат експертите в областта, се очаква потреблението да нарасне, както при покупката на жилища, така и при сделките с бизнес имоти. Все пак смятаме, че по-голям интерес ще има в жилищния сегмент.

Към момента остава силно подценен пазарът на ваканционни имоти – малко са онези, които биха видели възможността за закупуване на имот на себестойност, което представлява инвестиционна ниша към момента.

- Какви са очакванията Ви за офис пазара?

През 2011 г. на пазара на офис площи се очаква да бъдат завършени още около 180 хил. кв. м офиси. Очакваме процентът на незаети офиси да достигне до 33% до края на годината.

Въпреки това от началото на 2011 се наблюдава по-засилен интерес към наемането на офиси. Компаниите, които наемат големи площи /500 – 2000 кв. м/, са основните двигатели на този сегмент – компании в сферата на информационните технологии, финансовите компании, фармацевтичните компании, аутсорсинг компаниите.

Пазарът е ориентиран към потребителя – сега наемателите имат възможност да избират да наемат офис, съответстващ на този, който ползват в момента, но на много по-добра цена и с много по-добра локация или да се преместят в нови, по-качествени офиси на същата или малко по-ниска цена.

- Доколкото го има, от какви купувачи идва в момента интересът към покупка на имот?

При жилищните имоти това са предимно семейства около 40-годишна възраст, със стабилни доходи, които не биха имали проблеми при кандидатстване за ипотечен кредит.

При бизнес имотите, това са предимно фондове, които търсят да купят имот на много ниска цена (проблемни активи) с цел евентуална реализация на по-добра цена в бъдещ момент.

- Какви са очакванията Ви за капиталовия пазар като цяло? А в сегмента на публичните компании за имоти?

Няма изгледи да излезе от кризата. АДСИЦ дружествата ще продължат да изкупуват собствените си акции при ниски цени и няма да имат пари за нови инвестиции. Някои от тях, ако не са закупили качествени земи, могат и да фалират или да разпродадат портфейла си.

- Вие лично бихте ли инвестирали в жилищен имот в момента и в какъв тип – градски, ваканционен, в зимен или летен курорт?

Да, бих закупил собствено жилище в столицата. Моментът е изключително подходящ за хора, желаещи да инвестират в собствен имот, поради няколко причини:

* Предлагат се качествени имоти на много добри цени
* Банките отпускат ипотечни кредити с подобрени условия и намалени лихвени проценти
* При покупката на готов, завършен имот, рискът е много по-малък.

Освен това, когато следиш отблизо пазара, можеш да се възползваш от иновации и промоции, които инвеститорите и строителите предлагат в определени моменти, като по-този начин направиш най-изгодната покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
"В момента говорим за пазарната ситуация и за начините за покупка на имот, не за пирони и тухли"-----------------------Демек, надлъгваме се на общо основание. Ами хубу и това го има."От коя страна гледате нещата?"-----------------------От моята. И мисля, че е ясно коя е тя.Относно разказването на идеята ми - и това ще стане. До около година. Който иска и може да чака, мисля, че няма да съжалява. Който не - както реши. Засега повече подробности не мога да дам, сори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 1
Princeps
преди 13 години
Написах доста дълъг коментар, но поради някаква причина не се публикува.Как и защо решихте, че имам или мога да ви предоставя подобна информация? В момента говорим за пазарната ситуация и за начините за покупка на имот, не за пирони и тухли, а колкото до тях - очевидно не сте схванали какво искам да кажа за себестойността.Интересно ми е Вие имате ли собствен апартамент? А другите коментиращи? Попадате ли въобще в таргета на тази статия или на коментираните оферти? От коя страна гледате нещата? На хора, които търсят, но са в невъзможност да си купят апартамент, на хора, които имат 1-2-5 собствени, на експерти по НИ или на философи?И аз имам предложение - дайте да сме по-конструктивни. След като имате идея за друга схема - ами разкажете я, няма никакъв смисъл от 50 коментара, ако само се дъвче и тъпче на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
И аз чакам Princeps (примерно!) да публикува разбивка на себестойността, та да има какво да коментираме :-))Ама нещо спря да пише!?....А колкото до това, че всеки иска да има собствен дом ... Всеки иска, ама въпросът не е в това! Въпросът е кой може да си го позволи ;-)То и аз искам да имам Бентли, яхта и млади супер модели в леглото, ама нейсе...Шаран е човек, който купува скъпо и то със скъп кредит, т.е. купува пре-скъпо - май с това мноооого хора ще засегна, ама това е положението! Шарани бол...В момента купувачите са все още шарани - това ще се докаже, когато Princeps публикува разбивка на себестойността и някой седне да пресметне колко струва жилищен кредит! :-) Ама не гледайте само лихвата, а всички разходи по кредита! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 2
Crux
преди 13 години
Естествено, че винаги ще се взимат кредити. И в това няма нищо лошо нито грешно. За 90% от хората ипотечният кредит е единственият начин да се сдобият със собствено жилище.Въпросът е обаче каква е цената на кредита.При ГПР 10% и срок 30 години жилището ще ти излезе златно, ще си го платил 3 пъти.При месечна вноска 50-60-70% от нетния ти семеен доход обричаш семейството си на мизерия за години наред, да не говорим, че рискуваш дори при минимален спад на приходите да изпаднеш в неплатежоспособност.За момента, въпреки спада, цената на жилищата у нас е твърде висока, а условията по кредитите - много неизгодни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
А относно шараните и ако все пак вляза в твоя коловоз на мислене, не можах да ти разбера идеята?? Аз не си спомням някога, да е имало такъв период, в който банка, брокер или строител да са твърдяли, че НЕ е момента за купуване и трябва да се изчака. А е очевидно, че на моменти са "послъгвали". Е, защо сега да е различно и да им вярваме?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Да всеки иска да има СОБСТВЕН дом. Това дава предимства, не на последно място сигурност, което пък е добре както за него, така и за обществото. Но! Дом с 20-30 годишен кредит не е СОБСТВЕН дом. В което са се убедили доста хора, а вероятно на още доста предстои да се убедят. Второ, за това дали сега е евтино или не, предлагам да изчакаме Princeps да публикува подробните разходи за построяването на въпросния обект (може и на друг, разбира се) и тогава да обсъдим. Иначе си е празнодумство, не мислиш ли? Трето, има и друг, много по-добър начин, за сдобиване с жилище. И скоро (до около година) ще разбереш какъв е той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 5
tikvenik yade tutman
преди 13 години
защо Шарани ???всеки иска да има собствен дом , нали така ?всеки има съзнателен живот 30 год (от 25 годишнина до 55-60 год)кредити са вземани,вземат се и ще се вземат , независимо от твърденията вигледай какво правят банките а НЕ ги слушай !!!Шараните (термин твой) слушаха през 2008 г и купуваха скъпо !Шараните слушат СЕГА и НЕ купуват евтино !Шараните винаги ще са в мрежата защото слушат а не гледат !Шараните ги харесвам ..........пълнени с орехи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
А ти не разбра ли, че шараните са на привършване?! И че това което е било и КАКТО е било досега няма да го бъде пак?! Колкото и да ти се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
ПролетариатЪТ ;-)) хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 2
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Пролетариата пак се е активизирал.........50 коментара с НАДЕЖДИ ...........Влакът замина , но Билетите са у вас .................Успокоителното е обаче,че идва НОВ ВЛАК / нова криза при имотите - Започва на 01.01.2028 год...........ако до тогава не сте "придружили" босилека ;)............. стискайте билетите и чакайте....Не разбрахте ли,че нема безплатна софра !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още