IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

119
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
а да те питам-ако утре някой закъсал, щото дължи на люлинските(примерно) играчи пари продаде боксониера за 10 000Е трябвали с тия 10 000 да смятаме пазара?:) Щото съм виждал ЕПК гарсониери за 20 000Е(едната, както казах я купих аз, но съм виждал и други).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
даже-между другото сега ще тръгвам, защото ще гледам боксониера в Люлин 4. Но това е щото не разбирам и нямам опит:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Къде казах, че не е възможна-казах, че не е устойчива. И не ми викай колега, моля те. Аз ходя по огледи-всеки ден при това. И както казах-правя две-три сделки на седмица(не всичките с апартаменти). А първо скочи, после кажи хоп-дай я за 350 лв, изчакай две години и после виж на какво прилича апартамента и тогава ще го коментираме. Ако случайно сме си променили за това време народопсихологията с удоволствие ще призная, че не съм бил прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ако трябва да спекулирам-ти си човек с едни 50к свободни, които си решил да ги затвориш в боксониера-това е...по мое мнение е правилно. Аз обичам имотите, за това се занимавам с тях. Обаче много ме съмнява да имаш достатъчно практика-най-вероятно имаш един, МАКСИМУМ два два имота за под наем, като вторият ще спекулирам пак е наследствен. И не даваш нито един от двата от повече от година:) Ако пък бъркам-отиди пусни тото, щото си имал страхотен късмет. Не казвам, че апартаментите са неизгодна инвестиция-просто да ги смяташ през наема е глупаво(щото не излизат сметките), а да ги смяташ като бързо ликвидна инвестиция-може, ама само за боксониери и гарсониери в големите квартали. Нищо друго не е бързо ликвидно. Е-прочети повече-има сделки според брокерите, но до 50 000Е. Ти за това си мислиш, че пазара се е раздвижил. И да знаеш-плочките, дето си ги сложил, след 5 год са морално остарели. Ламината след две-три е за смяна. И си смени телефона-аз ползвам евтините нокии и имам няколко:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 10 години
Колега, аз знам много добре какво съм купил и за колко съм го ремонтирал! Видял съм реални наематели, които даваха 310 лв., но просто се появи теч и се наложи да поправям воронката на покрива....Сделката ми е факт, а ако не вярваш това означава, че не познаваш пазара.Бих ти показал и документи, no имам чувството, че и да ги видиш щв кажеш, че са фалшиви :-D))Споделих моя опит, а който иска може да тръгне по огледи и да види за какво става въпрос. Наистина, такива сделки се намират по-трудно, но искам да ти кажа, че и другите ми сделки от края на миналата година са доста добри!Например, в момента живея в боксониера, която е на супер място (в Люлин, малко след тунела ), която е на 300 м до метростанцията! Купил съм я за 38'800 лв. ( цена + брокер + нотариус + прилично обзавеждане ), която мога да я дам под наем за мин. 300 лв., но след време мисля да я пробвам на 350 лв., защото е на супер добро място!Сметна ли колко би ми била годишната доходност при 300 лв.? А при 350 лв.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
самият аз винаги съм давал за пример боксониерите, че са чудесно капиталовложение-ЕПК са, т.е. монолитно строителство-ще се кредитират по-дълго от банките, чувствително по-евтини са от гарсониерите, а наемът не е далече от техният. А сега си извади главата от ***:) - боксониерите оформят изключително малък сегмент. А защо трябва да извадиш разходи, като амортизация, например-ами много просто-трябва да допуснеш(при това с не малка вероятност), че може и цените да не се покачат-понеже те в момента си падат на годишна база. Може да е с 3%, но си падат. Освен това сме...ако питаш мен в дефлация-ако питаш и много други тук ще ти кажат същото. Т.е. всичко ще пада, като цени. В тоя случай какво-след три години викаш-беше лоша инвестиция и го зарязваш на загуба ли? Я ми направи същата сметка за някой от твоите приятели, със скъпите наеми.Как апартамент за...да кажем 150 000 Е в Драгалевци може да бъде избит от наем. Щото ако ще искаш на апартамент 500Е и нагоре, не можеш да вземеш кутий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
чакай една добавка:)В момента най-евтината боксониера в Люлин 4, 3 и 6(щото да сложа само един Люлин ще е трудно да се прецени общото ниво на пазара, заради изкривяването в моментното) е 16 780Е. Трудно ще я смъкнеш надолу, понеже съм сигурен, че и така правят достатъчно огледи и имат голям интерес, а и са погледнали на колко продават другите, та са наясно, че следващата цена е 1000 Е отгоре. Та-16 780 + нотариус и брокер са около 17400-около 34 000 лв. Добави 15 500 за ремонта(можеше и по-мизерен да го направиш, но ще ти трябва време да осъзнаеш защо:) )-49 000. Ще ти го сметна с твоите 300 лв (абсолютно неустойчив наем, но щото не ми се влиза в спор с човек без практика ще го взема него за база)-3600. Извади тия около 800 лв разходи(описани в предният пост) и остават 2800(имай търпение-ще обясня защо трябва да ги извадиш въпреки твоят план да продадеш апартамента). Та-годишна възвращаемост 5,7%И това е при крайно оптимистичен вариант в най-добрият сегмент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
...където е за 93 кв.м. 45 000 Е(преди нотариус и посредници). Но такава сделка друг път няма да се види. Няма да видиш и друг път за 13 К боксониера. Та ти какво ми каза-каква възвращаемост има????? хахахахаха:) живей си в твоя свят-аз ще работя в моя, където 8,5 в момента не е възможно. И между другото-именно ниският наем привлича качествени клиенти-само клиент, който осъзнава, че е взел изгодно жилището се притеснява какво мисли хазяина и как се грижи за апартамента. А за това колко зле си управлявам бизнеса...показателно е колко време имам да пиша тук-не е ли така?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Аз ли не съм наясно с пазара на имоти:)))))Хубаво-ми да взема да си закрия фирмите, щото очевидно не разбирам нищо:) Вкл. тая за управлението:) Според имотният регистър правя от 5-6 години насам поне 3-4 сделки като физическо лице на година, а ако погледнеш в Единство ще видиш, че са 2-3 на седмица:) Те толкова за да схванеш дали имам нужда някой да ми е авторитет.Очевидно никога не си купувал боксониера в Люлин 4(а аз притежавам гарсониера там-ЕПК за 20 000 Е купена-да, чудесна сделка). И само да знаеш-200 лв е наема за ЕПК боксониера в 4ката-мога и линкове да ти дам от офертите(на частни лица, не от фалшивите на агенциите), да кажем, че има периоди в годината кога може и малко повече да и вземеш, но ще е на късмет. Тия 300 е откровено издуване-защото управлявам една в Люлин 5 двустаен панелен, който е на 300 лв(седя на 330 повече от 3 месеца).A боксониера за(със разходите) 28К е ... не казвам невъзможно-имам сделка(на апартамент на мой близък) в Люлин 10, преди 4 години, където за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 10 години
ОК, ОК .... забравих да извадя данъка ... от годишния наем 3'600 лв. извадете 58,24 лв. :-)) Тази сума платих оня ден :-))Така годишната ми доходност пада до 8,05%Разбира се, има рискове, но в кой бизнес няма ??Просто тук рисковете са доста по-малки, стига да си менажираш добре бизнеса - да селектираш добре наемателя, да гледаш всеки месец как са сметките, ситуацията в апартамента. Между другото, точно отдаването на качествен имот привлича читави наематели, които ще плащат редовно и ще поддържат апартамента - това е много важно!!! ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още