IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Покупка на имот с цел „неотдаване под наем“

Покупките с цел неизползване на самия закупен актив може да са показател за последна фаза на балона в този клас активи, смятат специалисти

14:09 | 22.08.11 г. 33
Автор - снимка
Създател
Покупка на имот с цел „неотдаване под наем“

Има ли финансов смисъл от инвестиционна покупка на имот с цел „неотдаване под наем“? Такива сделки също има. Поне за определен кръг инвеститори, в определена фаза от развитието на пазара на имоти.

Докато тяхната инвестиционна полза е все още недоказана, те са полезни поради факта, че появата им представлява иновативна (макар и базирана на недостатъчни факти) стратегия за идентификация на формирането на нов балон в даден клас активи Това е мнението на Пол Темпертън, директор на Академията за портфейлен мениджмънт към Института за финанси в Ню Йорк.

Според него наличието на балон в последна фаза може да се очаква, когато се разпространят покупките на актив с цел неизползване на актива.

Според него пример за ефективен сигнал в това отношение са били покупки на имоти във Великобритания в началото на 2007 г. Разпространена по това време бе покупката на имоти с цел отдаване под наем, казва той, цитиран от FT.

Мнозина обаче вече поставят стойността на тези покупки под въпрос поради започналия спад в доходността от наем, най-вече в резултат на по-високите цени на имотите.

Именно в този момент в сегмента започнало да се оформя авантюристично ядро от независими финансови консултанти, според които подходящата стратегия е именно покупката на имот с цел „неотдаването му под наем“, пише Темпертън.

Според тях отдаването на инвестиционен имот е свързано с всевъзможни проблеми. На първо място то предполага много разходи като тези за маркетинг, брокерски комисионни, юридически разходи, както и различни регулаторни изисквания.

Наред с това наемателите обикновено са неподредени, не поддържат добре имота и обзавеждането, и повреждат декорацията.

Най-съществено обаче е, че наличието на наемател в инвестиционен имот затруднява продажбата му.

След появата и на този вид инвестиционна логика проблемите на пазара на имоти с цел отдаване под наем и като цяло на жилищния пазар във Великобритания бяха вече повече от видни, коментира Темпертън.

Той казва, че наскоро опитал да обясни „нелепостта на стратегията за покупка с цел неотдаване под наем“ на група китайски банкери, които обаче я приели като напълно смислена за контекста на китайския пазар на имоти в момента.

Темпертън дава и друг пример на подобни инвестиции – покупката на вино без намерение то да се консумира.

Когато се купува вино като инвестиционен актив от изключително значение е то да се съхрани по правилния начин, казва той, цитирайки специалисти.

И наистина – никой не би приел сериозно идеята за консумация на вино, подходящо за инвестиция.

Въпреки това в Китай има списъци с инвеститори, чакащи да направят покупка именно на такива вина.

Когато актив бъде закупен без оглед на основна функция, това е сигнал за сериозно разминаване между реалността и инвестиционните решения, пише той.

Очаквам да видя дали и това ще бъде поредният надежден сигнал за спукването на балон при инвестициите във вино, казва в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
dreamhell
преди 12 години
60-70% в промишлеността? Коя е тази промишленост, че ми стана любопитно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Още нещо, държавата трябва да се грижи да няма имотен балон, всъщност трябва да се грижи да няма никакви балони. При имотите това се постига лесно с нормален данък имоти от около 0.5-1% от цената на имота, без да има намаляване за основно жилище. Намаляване може да има, но само за жилища под определена малка стойност, например 10 хил. лева - толкова струва малка къща на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Сметката с наемите не излиза, защото имаме балон в цените на имотите. Нормално едно жилище трябва да се изплаща с около 10 годишни наема. Всичко над тази сума си е балон. Че и този балон пречи на икономиката, щото така се изсмукват пари от другите бизнеси, всичко отива за "скъпоценния" бетон. Вместо имота да се използва по предназначение - т.е. за живеене или за офиси, имота се използва само за спекула. Всъщност това е най-опасният балон, щото имотите са краен брой за едно населено място/ държава да речем. Всъщност резултата от балона го виждаме при нас - супер скъпи имоти и в същото време - мизерни и неподдържани, разпадащи се. Собственици оплакващи се, че нямат пари за хляб, а в същото време имат имоти за стотици хиляди... Градовете и селата се превърнаха в гета - на едно място живеят и богати и бедни хора - резултата, не се поддържа нищо. Всеки си намира оправдание. Качеството на живот е ужасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Crux
преди 12 години
Да печелиш от наем в България е възможно само ако апартаментът ти е паднал от небето и не си дал нито лев, за да го купиш. Дори и да имаш парите готови и да купиш жилището без кредит, сметката с наемите пак не излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Мажоритаря
преди 12 години
Брато... ти май не притежаваш имот, че да раззбраш от този вид "бизнес"... Рентиерствтото не ***, че е бизнес ами е много печеливш такъв. И определно не е губеща инвестиция... Вервай ми !!! ;)А Златото около 60-70% се използва в промишлеността... 5-10% в бижутерията... Другото седи по централни банки и частни трезори.. А дали е балон не мога да преценя. Злато нито купувам, нито продавам. Нито ще го правя... Имотът винаги е добра инвестиция, когато не дължиш пари на банката... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Всъщност основното предназначение на златото [...] е, че е заместител на парите."Ха-ха! Извинявай mick, но си изостанал с около 40-50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Златото твърдо е балон (!), но за съжаление никой не знае колко ще се надуе, преди да се спука !!! ;-))Сега не е време за покупка на злато, а за продажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Какво вино, какви картини, какви 5 лева ... тук говорим за финансови активи !!!Друго ... самото отдаване на апартамент под наем не е бизнес, защото Е ГУБЕЩА ИНВЕСТИЦИЯ !!! Всеки сам може да седне и да си сметне паричните потоци, като включи и РИСКА ОТ БИЗНЕСА !!! ;-))До сега не съм чул доволен наемодател да има :-)) хехеЕдинствената далавера е цената на имота да се вдигне и точно тук е разковничето, за което пише автора на статията - задава се балон !!!Статията е хубава и за това я препоръчах - четете и се замислете, защото вътре има много истина!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
taurus
преди 12 години
Ама ти верно ли? Ходи да си купиш хляб в магазина или плазма от някой хипермаркет да видиш как ще те гледат. Парите нямат заместител, за съжаление... Дали централните банки ще се облагодетелстват като печатат или ще има златна треска - все тая. Хартийките поне са евтини и лесно могат да покрият новосъздадената стойност. На мнение съм, че златото е балон, дотолкова доколкото нарастването на цената му изпреварва поскъпването на другите суровини. Какво от това, че гони 1800, 1900 или 2000 или стига нов рекорд. Относителното повишение е все по-малко... Но пък тренда е доказан!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
mick
преди 12 години
Всъщност основното предназначение на златото, не е в бижутерската и промишлената употреба - основното предназначение е, че е заместител на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още