IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Покупка на имот с цел „неотдаване под наем“

Покупките с цел неизползване на самия закупен актив може да са показател за последна фаза на балона в този клас активи, смятат специалисти

14:09 | 22.08.11 г. 33
Автор - снимка
Създател
Покупка на имот с цел „неотдаване под наем“

Има ли финансов смисъл от инвестиционна покупка на имот с цел „неотдаване под наем“? Такива сделки също има. Поне за определен кръг инвеститори, в определена фаза от развитието на пазара на имоти.

Докато тяхната инвестиционна полза е все още недоказана, те са полезни поради факта, че появата им представлява иновативна (макар и базирана на недостатъчни факти) стратегия за идентификация на формирането на нов балон в даден клас активи Това е мнението на Пол Темпертън, директор на Академията за портфейлен мениджмънт към Института за финанси в Ню Йорк.

Според него наличието на балон в последна фаза може да се очаква, когато се разпространят покупките на актив с цел неизползване на актива.

Според него пример за ефективен сигнал в това отношение са били покупки на имоти във Великобритания в началото на 2007 г. Разпространена по това време бе покупката на имоти с цел отдаване под наем, казва той, цитиран от FT.

Мнозина обаче вече поставят стойността на тези покупки под въпрос поради започналия спад в доходността от наем, най-вече в резултат на по-високите цени на имотите.

Именно в този момент в сегмента започнало да се оформя авантюристично ядро от независими финансови консултанти, според които подходящата стратегия е именно покупката на имот с цел „неотдаването му под наем“, пише Темпертън.

Според тях отдаването на инвестиционен имот е свързано с всевъзможни проблеми. На първо място то предполага много разходи като тези за маркетинг, брокерски комисионни, юридически разходи, както и различни регулаторни изисквания.

Наред с това наемателите обикновено са неподредени, не поддържат добре имота и обзавеждането, и повреждат декорацията.

Най-съществено обаче е, че наличието на наемател в инвестиционен имот затруднява продажбата му.

След появата и на този вид инвестиционна логика проблемите на пазара на имоти с цел отдаване под наем и като цяло на жилищния пазар във Великобритания бяха вече повече от видни, коментира Темпертън.

Той казва, че наскоро опитал да обясни „нелепостта на стратегията за покупка с цел неотдаване под наем“ на група китайски банкери, които обаче я приели като напълно смислена за контекста на китайския пазар на имоти в момента.

Темпертън дава и друг пример на подобни инвестиции – покупката на вино без намерение то да се консумира.

Когато се купува вино като инвестиционен актив от изключително значение е то да се съхрани по правилния начин, казва той, цитирайки специалисти.

И наистина – никой не би приел сериозно идеята за консумация на вино, подходящо за инвестиция.

Въпреки това в Китай има списъци с инвеститори, чакащи да направят покупка именно на такива вина.

Когато актив бъде закупен без оглед на основна функция, това е сигнал за сериозно разминаване между реалността и инвестиционните решения, пише той.

Очаквам да видя дали и това ще бъде поредният надежден сигнал за спукването на балон при инвестициите във вино, казва в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Другите страни със сигурност са по-подредени - инфраструктурата им е на космическо за нашите стандарти ниво. А балоните - просто казвам, че там другият бизнес, който не е свързан с балона направо умира. И след това, след балона, му трябва много време поне 5 години за да стъпи на крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Първо, балони при имотите има от доста десетилетия. Общо взето, откакто има ипотечни кредити има по-големи или по-малки балони по цял свят. Независимо как се раздават тези кредити. Вземи например японския имотен балон (може би най-големия такъв за всички времена), който се спука преди 20-30 години и оттогава японците още не могат да се оправят.Второ, това дето по-подредените страни били открили топлата вода, в светлината на последните развития, си мисля, че и те нещо май-май не успяват добре да налучкат температурата. Иначе нямаше я да има тази дългова криза. Накратко - не изключвам възможността и те да преосмислят и тази и много от данъчните си ставки (раздути като и всичко останало) и да ги редуцират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Балонът тръгна от САЩ - там ипотечните кредити се раздават по по-различен начин. За диктуването на условия - не. Просто казвам, че хората са стигнали до тези данъци след години експерименти. И като се има предвид, че там нещата са къде къде по-подредени от нас. Значи можем да се поучим от тях. 1% от данъчната оценка, която трябва да е близка до пазарната цена на имот от този квартал и големина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Е как "как ще се спекулира с евтини жилища?"?! Точно както се прави и сега. А и не е ясно какво точно значи "евтини жилища"."Така и ако има балон е много по-малък в цените на имотите."Ти това сериозно ли го казваш?! Нали точно от "белите" страни и точно от балона при имотите тръгна сегашната криза. И какво значи "Няма какво да откриваме топлата вода по отношение на нивото на данък имоти - 1% е средно" - ще си диктуваме условия ли? Или каквото на теб ти харесва ще копираме, а другото ще го обсъждаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
И как ще се спекулира с евтини жилища? ако е евтино ще бъде в евтин квартал с лоша поддръжка. Не може да има евтино жилище в скъп квартал.Няма какво да откриваме топлата вода по отношение на нивото на данък имоти - 1% е средно за "белите" страни. Така и ако има балон е много по-малък в цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ок, съгласен съм - има логика за основно жилище да има таван и за цената за да има отстъпка. Но мисля, че само цената ме може да е определяща, защото от евтино и празно жилище също няма полза (а с евтини жилища също може да се спекулира).А по въпроса "И колко струва една такава добра поддръжка?" ти самият можеш ли да отговориш аргументирано?????! Хайде нека да има пълна (ама наистина пълна!) прозрачност на всички разходи, които се правят по това направление и тогава да преценим дали парите, които се събират (уж) за тази цел са достатъчни или не. Това значи, че всички договори, плащания и всичко останало, което е свързано с тази дейност трябва да е достъпно за всички в интернет. Няма търговска тайна, няма никакво криене, няма шест-пет. Всичко, до последната стотинка и до последната подробност и перо, качено в интернет. Едва тогава ще можем да говорим много или малко е този данък. Защото мисля, че дори и тези ниски данъци, които се събират сега, не се харчат за това, за което говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Още нещо, с какви пари мислиш трябва да се поддържа инфраструктурата в квартала ти? И колко струва една такава добра поддръжка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Данък имоти се използва за поддръжка на кварталната инфраструктура. Така, че нищо няма да ти прибере държавата, просто ще ти оправи улиците и ще ги поддържа. Така е в "белите" страни. Та по каква причина искаш точно там където живееш, да даваш по-малко пари за поддръжка?Основно жилище е социалистическа измислица. Може да има намаление на данъка но само за имоти под определена цена. Щото аз мога да си пиша основно жилище - например най-скъпия имот който имам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Mick, и защо да няма намаление на данъка за основно жилище? Ти искаш, ако да речем данъка е 1%, за 50 години (което е реалистичен срок за експлоатация на едно жилище), държавата да прибере половината от стойността му (за 100 години - цялата)? Ами това си е дефакто експроприация! При такива нива на данъците човек започва да се пита ние ли съществуваме за държавата или тя за нас!Според мен, за да се намали спекулата и балоните, такива високи данъци (0.5 - 1%) трябва да има само за ПРАЗНИ жилища. Т.е. дори и за неосновно жилище, ако е отдадено под наем, да се плаща нисък данък. Защото иначе, тоя данък директно се пише на сметката на наемателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Златото около 60-70% се използва в промишлеността... 5-10% в бижутерията..."Мажоритаря не се е изразил точно (вероятно защото не знае) - тия проценти са за златото, което се използва РЕАЛНО. Но реално, от всичкото добито злато се използват около 5 до 10%. Останалото (т.е. 90-95% от добитото) стои по трезорите. Както той го е казал излиза, че в трезорите остават 20-30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още