IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Покупка на имот с цел „неотдаване под наем“

Покупките с цел неизползване на самия закупен актив може да са показател за последна фаза на балона в този клас активи, смятат специалисти

14:09 | 22.08.11 г. 33
Автор - снимка
Създател
Покупка на имот с цел „неотдаване под наем“

Има ли финансов смисъл от инвестиционна покупка на имот с цел „неотдаване под наем“? Такива сделки също има. Поне за определен кръг инвеститори, в определена фаза от развитието на пазара на имоти.

Докато тяхната инвестиционна полза е все още недоказана, те са полезни поради факта, че появата им представлява иновативна (макар и базирана на недостатъчни факти) стратегия за идентификация на формирането на нов балон в даден клас активи Това е мнението на Пол Темпертън, директор на Академията за портфейлен мениджмънт към Института за финанси в Ню Йорк.

Според него наличието на балон в последна фаза може да се очаква, когато се разпространят покупките на актив с цел неизползване на актива.

Според него пример за ефективен сигнал в това отношение са били покупки на имоти във Великобритания в началото на 2007 г. Разпространена по това време бе покупката на имоти с цел отдаване под наем, казва той, цитиран от FT.

Мнозина обаче вече поставят стойността на тези покупки под въпрос поради започналия спад в доходността от наем, най-вече в резултат на по-високите цени на имотите.

Именно в този момент в сегмента започнало да се оформя авантюристично ядро от независими финансови консултанти, според които подходящата стратегия е именно покупката на имот с цел „неотдаването му под наем“, пише Темпертън.

Според тях отдаването на инвестиционен имот е свързано с всевъзможни проблеми. На първо място то предполага много разходи като тези за маркетинг, брокерски комисионни, юридически разходи, както и различни регулаторни изисквания.

Наред с това наемателите обикновено са неподредени, не поддържат добре имота и обзавеждането, и повреждат декорацията.

Най-съществено обаче е, че наличието на наемател в инвестиционен имот затруднява продажбата му.

След появата и на този вид инвестиционна логика проблемите на пазара на имоти с цел отдаване под наем и като цяло на жилищния пазар във Великобритания бяха вече повече от видни, коментира Темпертън.

Той казва, че наскоро опитал да обясни „нелепостта на стратегията за покупка с цел неотдаване под наем“ на група китайски банкери, които обаче я приели като напълно смислена за контекста на китайския пазар на имоти в момента.

Темпертън дава и друг пример на подобни инвестиции – покупката на вино без намерение то да се консумира.

Когато се купува вино като инвестиционен актив от изключително значение е то да се съхрани по правилния начин, казва той, цитирайки специалисти.

И наистина – никой не би приел сериозно идеята за консумация на вино, подходящо за инвестиция.

Въпреки това в Китай има списъци с инвеститори, чакащи да направят покупка именно на такива вина.

Когато актив бъде закупен без оглед на основна функция, това е сигнал за сериозно разминаване между реалността и инвестиционните решения, пише той.

Очаквам да видя дали и това ще бъде поредният надежден сигнал за спукването на балон при инвестициите във вино, казва в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
При автомобилите, машините, хладилниците - нещата стоят различно - там нямаме ограничение в броя им за даденото място, винаги можем да си купим откъдето си поискаме нови. При имотите - винаги се съобразяваме с някакъв район, град, държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Земята върху които се правят имотите е ограничена за дадено място, район, държава. Ако имотите не се използват ефективно и по предназначение цялата икономика на мястото, района, държавата запада. Просто защото всички са принудени да плащат много повече за живеене, фирмите за офиси, сгради и т.н. - стават много неефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Какво значи "Жилището веднъж купено създава доход отделно само за себе си"?? Ами то това важи за всичко. И за кола и за хладилник и за печка и за стол. И тях ли да ги обложим с данъци за това че съществуват?! Или от теб да мине - не тая година?...Аз бях до тук. Разбрах ти идеята - данъка да бъде колкото може по-висок за да се смъкне колкото може повече от собствениците. Вероятно с идеята да има по-малко собственици (и повече наематели). Или знам ли - да се пълни ненаситния държавен търбух. Сега си харесал 1% щото някъде другаде било така. И от девет кладенеца вода носиш, и оправдания с инфраструктура намесваш, само и само да "докажеш" колко полезно ще е това. Ами не мога да приема такава позиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Не съм държавен служител. Жилището веднъж купено създава доход отделно само за себе си и след 100 години, ако съществува. Няма логика да се товарят наемателите, просто идеята на облагането да е еднакво за всички. В случая не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
П.П.Не ми отговори на въпроса ти държавен служител ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Е нали тези доходи подлежат на облагане по ДОД. Ти сега какво искаш - нали уж целта беше повече пари за инфраструктура??! Пък сега някакви други цели изскачат. Ами ако целта е да се натоварят наемодателите, тогава има смисъл концепцията за облекчение за първо жилище (защото повечето хора имат по едно жилище) и по-солидно облагане на другите. Обаче ти нещо не я харесваш - социалистическа измислица била. Значи всъщност целта ти е да обложиш всички имоти, с колкото се може повече и без оглед на нищо останало. Както и подозирах де - поредния кожодер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Всъщност данък 1% върху имота въобще не е висок данък, това си е нормален данък, разбира се когато няма балон в цените на имотите. И този данък е съизмерим с ДОДто в момента. Разбира се, че доходът от имота идва от труд - въпроса е труда на кого? В момента вместо да се облага собственикът, този който получава полза от имота, сега се облага работника. Да имаш 5 имота значи да получаваш всеки месец доход от тях равен на среден наем за дадените имоти, получаваш ги или във вид на пари - ако някой наемател живее там, или просто като услуга, когато сам живееш там или просто държиш жилището затворено. Доходът обаче си го получаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Тая мантра че от имот, в сравнение с труд, се правят много и лесни пари не я разбирам и не я споделям. В края на краищата, наемите пак се плащат с труд. Така че, като се обложи имота, за да се плаща този данък, тези пари пак трябва с труд да се изкарат. И затова, по принцип, не съм привърженик на никакво повишение на данъци. Да, знам, че без данъци не може, но в случая ти се опитваш да прокараш висок данък (с неясно каква цел) с оправданието, че така щяло да има пари за инфраструктура. Затова и не ти вярвам. Ти си някой, който пак се е нагълтал с някаква мантра и не иска да види реалността. Която пак казвам е, че всичко, така или иначе опира до труд. Виж ако говорим за някакви спекулации (като например тези с празните апартаменти), там да искаш по-високи данъци - добре. Но така, както го правиш, ти явно преследваш някаква скрита цел. Което автоматично я прави и нечиста. За мен така стои въпроса.BTW, ти да не си някой държавен служител, че така много искаш да слагаш по-високи данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
1% данък си е напълно нормален за една бизнес сграда която се стреми да поддържа 10% възвращаемост на година. Това си е 10% от годишните наеми. Няма причини това да не важи и за всички останали имоти. От друга страна тези пари не трябва да отиват в общия кюп, а в съответната община.В момента в БГ имаме голяма разлика в данъците - данъците от трудовите доходи са много/ДОД, осигуровките, които са си направо данъци/ , а върху имотите нямаме почти никакъв доход. А точно от тях се правят многото пари, от труд, колкото и да се бъхтиш имаш само 2 ръце. Затова всички се юрнаха да купуват жилища.. и балона е налице. В същото време - инфраструктурата е трагична.1% данък е нормален, когато няма балон - когато 10 годишни наема изплащат едно жилище. Сега може да се започне с 0.3-0.5 % .. а не както е в момента 0.1% с намалението. Така и в кварталите ще заживеят хора със сравнително еднакви доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Това, че са по-подредени е безспорно, но не може ей така да вземем един данък, който изглежда има връзка с инфраструктурата (дали действително е така не може да знаем докато няма пълна прозрачност) и да го наложим тук. Ами хайде тогава да свалим ДДС-то щото в Германия (примерно) е 15%.Но по-важното е, че и там започват да осъзнават, че данъците за средната класа са твърде високи и трябва да бъдат намалени. И вероятно ще бъдат. Така че, тезата ти, че 1% данък върху имотите е нещо хубаво, може и най-вероятно ще се окаже, че дори и за там не е добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още