IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фундаментален разрез на българския жилищен пазар – фактори и процеси

Кои са основните фактори, влияещи на жилищния пазар у нас и как той се сравнява с останалите в ЦИЕ?

09:10 | 14.05.11 г. 25
Автор - снимка
Създател
Фундаментален разрез на българския жилищен пазар – фактори и процеси

Въпреки стагнацията и известните предизвикателства, които среща пазарът на жилищни имоти в България, той има сериозен потенциал за развитие през следващите години, но с по-умерени и стабилни темпове.

За това говорят фундаментални фактори, свързани с макроикономически и демографски показатели, смятат от базираната във Варшава компания за пазарни проучвания REAS.

На първо място, за разлика от някои наши съседки, страната ни няма проблемите, свързани с огромен държавен дълг. Делът на държавния дълг от БВП е 16,7%, което е третото най-ниско ниво в ЕС. За сравнение, в Гърция той е около 140%, в Италия – 120%, а в Ирландия – около 100%. От страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Унгария е в най-неблагоприятна позиция със 70%, следвана от Хърватска с около 55% и Полша с 50%.

Банките у нас са останали печеливши в кризата и в момента нямат ликвидни проблеми. От друга страна, ипотечният пазар, подобно на останалата част от региона с изключение на Полша и Чехия, и у нас остава ограничен.

От друга страна, делът на проблемните кредити у нас е сравнително висок. От компанията цитират данни на KPMG към края на 2010 г., според които страната ни е на четвърто място в ЦИЕ по дял на проблемни кредити, като 15% от заемите към пазара на имоти у нас имат сериозни проблеми, а други 15% са застрашени в по-малка степен.

Водеща в това отношение е Румъния, в която 55% от кредитите в една или друга степен попадат в графа „проблемни“, като 30% са със сериозни проблеми.

Банките у нас остават отворени в по-малка степен към финансиране на пазара, за разлика от тези в Чехия, Словакия и Полша, които са отворени в значително по-голяма степен. Що се отнася до финансирането на проекти, банките у нас се нареждат на трето място по липса на желание за кредитиране.

От компанията посочват някои екзотични потенциални възможности за алтернативно финансиране на пазара, при липсата на активни традиционни кредитори. Сред тях са застрахователни компании, пенсионни фондове, инвестиционни тръстове за имоти, мецанин финансиране, както и китайски банки, които биха проявили интерес за кредитиране на сектора в региона.

По оценка на PwC тази година няма да донесе повратната точка за пазара на недвижими имоти на развиващите се пазари по света и в частност този в ЦИЕ. От REAS смятат, че регионът остава като цяло извън фокуса на инвеститорите, а доколкото има такъв, той е насочен почти изцяло към Полша и в по-малка степен към Прага.

Предвид факта, че през годините на бума търсенето към имоти у нас се дължеше до голяма степен на чуждестранните клиенти, сега пазарът трябва да се обърне към родните потребители.

По данни към края на 2009 г. България има четири града в топ 25 на най-активните жилищни пазари в ЦИЕ по отношение на новопостроени имоти. В това подреждане Бургас се класира на 6-то място с над 5500 завършени жилища, следван от Варна на 7-мо място и София на 13-то. Пловдив се нарежда на 25-то място.

Общо 4% от новото строителство в сегмента през последните пет години се дължи на българския пазар, сочат данните.

Според проучване на компанията от 2007 г., разглеждащо 10 пазара в региона по отношение на техния потенциал според пет фактора, оценени в пет степени (1 с най-нисък и съответно 5 – с най-висок положителен потенциал), София е единственият пазар с най-голям потенциал за ценови ръст през следващите години. Също с 5 е оценен и потенциалът на столицата ни по отношение на икономически фактори, влияещи на търсенето. Много висок е също и потенциалът на пазара, разгледан от гледна точка съответно на демографски фактори, влияещи на търсенето, както и на фактори, засягащи предлагането.

От REAS оценяват, че много от тези фактори са все още в сила в средносрочен и дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 929
naso_fr
преди 13 години
Поради многото спекула с тази тема на заинтересовани страни, написах преди месеци статия в блога си, където излагам всички фактори влияещи на пазара на имоти в БГ и защо смятам, че той ще продължи да върви НАДОЛУ и тази и следващата година.Четете и мислете:http://nasofr.blog.bg/biznes/2011/03/03/rekviem-za-imotniia-pazar-v-bylgariia.698110
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 757
smart-ass
преди 13 години
А примерът с Япония, която вече две десетилетия бавно залязва беше да даден за това, доколко макро политиката може да влоши и очакванията за цените на активите до толкова, че дори вълците нямат куража да мислят на "схрускване на овцете". Явно дори и те се страхуват, че дори в огромното стадо може някой "овен" да ги прободе или смачка в "паническия бяг" в "тясната кошара" или пък самите вълци бавно "еволюират" в "кучета пазачи". Разбира в българските условия цените на жилищата вероятно ще се движат с темпа на инфлация при подтиснатостта от макро даденостите и пакта "Дянкова монетарна святост".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 929
smart-ass
преди 13 години
Разбира се, че ми е от полза твоята критика. По въпроса с имотите в БГ и ЦИЕ - спомни си "черногледството" на Sensei. Второ, БГ не е на 30 мин от Виена, 1 час до Берлин/Мюнхен или Хелзинки/Стокхолм в условията на свободно/безгранично движение със собствен транспорт (стабилизиращ фактор за цените на имотите). Трето, Шенгенското ЦИЕ е "уъркшоп" (работилница) за Запада/Скандинавия (не говорим за възли, детайли,полуфабрикати). Четвърто, делът на лошия човешки материал в ЦИЕ е очевидно по-малък щом дори и с китайски заплати, ние им ядем "обелките от семките". Пето, никой друг освен Унгария, не е бил фанатичен на тема магистрали (най-много да свършим като тях - застой на ниско равнище). Не подценявам връзката доходи - цени на имоти. Въпреки пазарната нерационалност, не бих замразил ресурс в строителен продукт на българския лош човешки материал, въпреки че не очаквам повече спад. Наемните нива не предполагат скорошна възвращаемост на бетонираните парици, а р-дите за поддръжка и външен вид!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 583
tikvenik yade tutman
преди 13 години
не знам защо и дали се радваш на такива реплики ?!знам обаче нещо друго:-можеш да имаш позицията на стадото само ако си заинтересован или ако си едни от тях.пазарният катализатор/главен заинтересован от ИМОТИ обаче си смени позицията още в началото на годината ,така че общият интерес със стадото показва, че си закъснял да смениш твоята и си един от тях...не цитирай никкей и насдак - там действат причинно/следствени зависимости , едва ли си бил в Япония за подробни наблюдения за да формираш позиция през 90-те а и сега , не използвай изнасилени думи - "тъмбс даун" ,примиъм ънлийдид" , он-ъ-куортърли-бейсис и пр... те не те правят по-добър-правят те предвидим .......завършил си ВУЗ по финанси ,който е еднакво пагубен за парите като слушането на радио ТКС "така казват всички" - това е овчият синдром който работи на принципа на махалото -ако всички знаят едно и също нещо- махалото винаги ги опровергава....;)най-лесно се стрижат овце/единомишленици -затворени в обща кошара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 597
BOSSPASSOV
преди 13 години
otnosno jilihta shte e trudno da se garantirat tarsinite ot sobstvenika pari daqli naem ili prodajba. proces koito shte prodalji dokato ne se svie nojicata. ne e vazmojno kashta ili apartament na baza otdavane na naem da imat izplashtane na investicia poveche ot 15 godini
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 699
krkrkr
преди 13 години
работя с чужденци,не съм забелязъл да имат излишни пари........ПРОСТО Е-СПРИ ДА СЕ ИЗЛАГАШ...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 624
krkrkr
преди 13 години
Аз нямам твоя опит, но мой познат рещи да си купи апартамент(сега).Ефекта от обиколката по агенциите беше поразителен.....стана труден за намиране..след 20.часа почна да си изключва тел....брокери му счупиха телефона от оферти-та къде си търсил апартамент, а може би си търсил дворец..?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 634
smart-ass
преди 13 години
Идеята е да разбъркаме палците (статистиката), за да не си личи кой е "овцица" и кой "вълк"; или имаше нещо такова за бай Тошовите "щуки и шарани" (мутри и остатъците от работническата класа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 616
smart-ass
преди 13 години
Радвам се на такива реплики. Ефектът на лавината или асиметрията между фазите "буум и "пук". "Пук" е винаги по-кратък, но по-рязък от "бум" въпреки институционална намеса. Има и изключения - японския имотен и фондов балон. Въпреки, че днес Никкей е 1/4 от нивата през декември 1989 г. едва ли има някой, който да допуска достигане на тези нива отново в своя живот. Същото важи и за НАСДАК (освен ако чичо ви Обама не се появи на банкнота от 1000 долара, която да не ти стига да заредиш пикапа догоре с "примиъм ънлийдид"). Когато блатото е много разкаляно, няма нужда да те убеждава някой, че може да излезеш бързо от него и то без риск отново да затънеш. Следователно, дори и някакви заблудени жълтури да надуят нов балон у нас, докато има местния фундамент - лош човешки материал, нашият имотен пазар ще е като Никкей (случая със стадото което не го ядат вълци). Моля, ако ме одобрявате - само "тъмбс даун"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 671
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Друже , ефектът на стадото , т.н. *** синдром присъства вън и независимо от нас .- ако ни питаш нас ..........но всъщност всички сме обладани от него.--------Най-лесно е да дефинираш овчия синдром,като попиташ 100 произволно избрани субекта за мнение-това се прави с подобни новини и така се тества сентимента - ако всички знаят и вярват в нещо - то е ГРЕШНО !!!проследи гласовете под всеки пост и ще дефинираш грешните мнения - те са с много (+ плюсове) --------------когато тълпата се окаже "изненадана" от НЕсъобщеното - тогава се формира ефектът на лавината...........когато стадото е спокойно - няма лавини а засега то е спокойно,въпросът е докога ???пазарите не печелят от спокойни стада....така че очаквай неочакваното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още