IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на имотите е овладян

Пазарът изпитва глад за качествени и добре управлявани имоти, заявява председателят на ФИАБЦИ България Ирена Перефанова в интервю за Investor.bg

08:46 | 20.01.14 г. 44
<p>
	Ирена Перфанова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Перфанова. Снимка: Личен архив

За жилищния пазар в България и актуалните тенденции разговаряме с инж. Ирена Перфанова, международен специалист по сделки с недвижими имоти, с 20 годишен опит, носител на титлите CCIM, CIPS, CLHMS, TRC, оценител на недвижими имоти и експерт по финансови и пазарни анализи. Управител и основател на AIIC Real Estate, президент на ФИАБЦИ-България, член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти.

Г-жо Перфанова, напоследък нагласите на повечето от участниците на пазара на имоти са, че най-лошото е отминало. Каква е Вашата оценка, като имаме предвид и политическите събития в страната от последните месеци, както и демографската картина?

Започваме годината с оптимизъм. През изминалата година политическите събития в страната по-скоро ускориха процеса на активиране на пазара на недвижими имоти, който като цяло през последната година бележи количествен ръст в Европа и Америка. Спадът на цените е овладян и пазарът остана със сравнително стабилни ценови нива през 2013 г.

Това се очаква да се задържи като тенденция и през 2014 г. Активността на пазара и по-благоприятните условия по ипотечните кредити са предпоставка за това. За покачване на цените е рано да говорим, първо трябва да преминем през етапа на раздвижване и по-сериозна динамика на броя сделки на пазара.

В момента за възстановяване ли можем да говорим, за застой или за нова пазарна реалност?

По-скоро за възстановяване на пазара. За нова пазарна реалност може да става дума, когато се активизират нови ниши на пазара.

Накъде очаквате да се ориентират оцелелите предприемачи и кои са свободните ниши на пазара с наличие на търсене, но недостатъчно предлагане? Какви дефицити виждате на жилищния пазар и как те могат да бъдат запълнени?

Пазарът изпитва глад за качествени и добре управлявани имоти. Има разминаване между търсенето и предлагането, което продължава вече няколко години. Новият сграден фонд трябва да бъде съобразен със съвременните изисквания на купувачите, ако предприемачите искат да имат успешна пазарна реализация. Което ще рече просторни спални помещения, проветриви кухненски площи, складови площи в самите апартаменти тип дрешник, по-голямо междуосово разстояние в помещенията, съвременни отоплителни, охранителни и изолационни системи, зелени площи, паркинги и детски кътове около сградите и много други. Концепцията за затворените комплекси също все повече се налага при младите семейства.

Дефицитът е свързан не само с архитектурните пазарни критерии. Има квартали в големите градове, в които търсенето надвишава предлагането. Там могат да бъдат насочени успешно инвестиционни намерения. Обикновено тези райони поддържат по-високи ценови нива, но и по-стабилни във времето.

Луксозните имоти са друга категория, към която има завишен интерес и също дефицит на предлагане на пазара. Това се сериозен индикатор за възстановяването на пазара и връщането на играчите с налични капитали, които доста дълго време изчакваха подходящия момент за инвестиране.

Какъв е потенциалът на сектора на имотите да привлече повече инвестиции през следващите години?

Бих казала, че сме с оптимистична нагласа – по-добри условия за банкови кредити, чувствително занижени нива на лихвите по депозитите, раздвижване на икономиките в Европа, стабилни цени на имотите, търсене на по-сигурни инструменти за влагане на капиталите, растяща инфлация са все благоприятни фактори за засилване на пазара на имоти. Освен това увеличението на инфлацията при един стабилен имотен пазар води след себе си увеличаване на наемните нива, а това засилва инвестиционния интерес.

Вече и българинът се научи да търси логиката на финансовите анализи и възвръщането на инвестицията във времето. А ако говорим за привличането на чуждестранни инвеститори, в момента има нова вълна от капитали от Изтока, която е насочена към Европа и Северна Америка. Дали ще инвестират азиатците у нас, или не зависи от сигурността, която им даваме в икономически, политически и социален аспект – имат голям избор и българският пазар е в конкуренция с целия останал европейски.

Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 12
avramcho
преди 10 години
RE : cokrat + Alexx==================не сте разбрали как се движат пазарите , за това се напъвате ..;) не се напъвайте , да не мирише кофти ;)---------както се казва : Трендът отчита всичко (в т.ч. и Несъгласните) когато прочетеш нещо във вестника , това вече е Изконсумирана новина , т.е. Остаряла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"Първо трябва да преминем през етапа на раздвижване..." Съдейки по количеството статии и интервюта на тема "раздвижване", все си мислех, че този етап вече сме го минали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
Иска и се на Г-жата пич...няма да те опровергавам...нито пък госпожата...ще Ви опровергае ИМЕННО ПАЗАРА....ПАЗАРА ПРЕЗ 2014 ГОДИНА. Той ще Ви покаже през 2014 година че цените на имотите хич...ама хич не е овладян...както и се иска на госпожата...и на теб сигурно...Проверката ще я видим януари 2015 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 8
avramcho
преди 10 години
а и на такова гадже като г-жа Перфанова не се опонира ;)Тя не влиза в разговор с Вас - не ви иска мнението , Дали е така или Не е така...дали сте съгласни..или не ;)Тя ви уведомява за Факт който се е случил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 9
avramcho
преди 10 години
Това е Уведомителна публикация , т.е. Еднопосочна!Ефектът от Дискусиите по въпроса е толкова важен , колкото ефекта от гаргата-която пикала в морето...........щом се пише - значи е така ...приемате и Следвате Пазараиначе кофти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 9
mick
преди 10 години
Проблемът в момента на имотите е, че няма нормален данък имоти - и като резултат, няма нормална инфраструктура около тях. Скъпи имоти насред мизерия. Това му се вика балон. Ужасно много заключени и неподдържани имоти. Имотите/Активите в държавата са надценени и то много. Така всяка една стока калкулира тия цени и става скъпа спрямо доходите на хората. На запад има къщи на по 200-300 години и си живеят в тях хората, а при нас на 50 години къщите се разпадат, просто защото никой не поддържа - няма и изисквания. Инфраструктурата според българина расте сама. На запад данък имоти е такъв, че да може да се поддържа тая инфраструктура, че и да остане за общината за други дейности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
И не само този показател ...В България от десетилетие имаме огромна е/имигрантска вълна, която направо удря в земята не само пазара на недвижими имоти.Населението застарява с умопомрачаващи темпове, поради горната причина и намалената раждаемост.Левът ни е вързан към Еврото ... няма да споря надценен ли е или не, но е факт, че на Запад коефициента за ефективност на труда се повишава, а у нас спада !Банките хем са защитени от борда за лева, хем пак го вкарват като риск по кредитите с безумни лихвени равнища.Предпочитам да живея под наем, а след време ще си построя една двуетажна къщичка.Свободата да съм отвързан и да не цепя басма на никого и нищо е неописуема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 18
ivopashov
преди 10 години
То имоти има доста видове (парцела дори не го слагам в една група с апартаментите). Но ако говорим за най-масовите (2-3 стайни апартаменти) средната цена за София е около 700-750 евро/м2, а за градове като Перник около 320 евро/м2. Горе долу като смятам разходите да се построи - не мисля, че може да има кой знае какъв спад още - 5-10% да , но дотам. Все пак в Скопие е трудно да се намери апартамент за под 800 евро/м2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Какво значи глад за качествени имоти? Според мен някои иска да купи нещо хубаво за малко пари. И да ви попитам, като съм на 50 години, болен и беден Вие ще си легнете ли с мен. Не, защо? Ами аз изпитвам глад за секс с хубава жена(може би някои от читателите ще поспорят, че отговаряте на определението хубава, но за мен сте прекрасна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Да, Ако целта, функция на "цените на имотите" не се изпълни по добрия начин /с добро/, ще се изпълни по лошия /с лошо/ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още