IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на имотите е овладян

Пазарът изпитва глад за качествени и добре управлявани имоти, заявява председателят на ФИАБЦИ България Ирена Перефанова в интервю за Investor.bg

08:46 | 20.01.14 г. 44
<p>
	Ирена Перфанова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Перфанова. Снимка: Личен архив

За жилищния пазар в България и актуалните тенденции разговаряме с инж. Ирена Перфанова, международен специалист по сделки с недвижими имоти, с 20 годишен опит, носител на титлите CCIM, CIPS, CLHMS, TRC, оценител на недвижими имоти и експерт по финансови и пазарни анализи. Управител и основател на AIIC Real Estate, президент на ФИАБЦИ-България, член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти.

Г-жо Перфанова, напоследък нагласите на повечето от участниците на пазара на имоти са, че най-лошото е отминало. Каква е Вашата оценка, като имаме предвид и политическите събития в страната от последните месеци, както и демографската картина?

Започваме годината с оптимизъм. През изминалата година политическите събития в страната по-скоро ускориха процеса на активиране на пазара на недвижими имоти, който като цяло през последната година бележи количествен ръст в Европа и Америка. Спадът на цените е овладян и пазарът остана със сравнително стабилни ценови нива през 2013 г.

Това се очаква да се задържи като тенденция и през 2014 г. Активността на пазара и по-благоприятните условия по ипотечните кредити са предпоставка за това. За покачване на цените е рано да говорим, първо трябва да преминем през етапа на раздвижване и по-сериозна динамика на броя сделки на пазара.

В момента за възстановяване ли можем да говорим, за застой или за нова пазарна реалност?

По-скоро за възстановяване на пазара. За нова пазарна реалност може да става дума, когато се активизират нови ниши на пазара.

Накъде очаквате да се ориентират оцелелите предприемачи и кои са свободните ниши на пазара с наличие на търсене, но недостатъчно предлагане? Какви дефицити виждате на жилищния пазар и как те могат да бъдат запълнени?

Пазарът изпитва глад за качествени и добре управлявани имоти. Има разминаване между търсенето и предлагането, което продължава вече няколко години. Новият сграден фонд трябва да бъде съобразен със съвременните изисквания на купувачите, ако предприемачите искат да имат успешна пазарна реализация. Което ще рече просторни спални помещения, проветриви кухненски площи, складови площи в самите апартаменти тип дрешник, по-голямо междуосово разстояние в помещенията, съвременни отоплителни, охранителни и изолационни системи, зелени площи, паркинги и детски кътове около сградите и много други. Концепцията за затворените комплекси също все повече се налага при младите семейства.

Дефицитът е свързан не само с архитектурните пазарни критерии. Има квартали в големите градове, в които търсенето надвишава предлагането. Там могат да бъдат насочени успешно инвестиционни намерения. Обикновено тези райони поддържат по-високи ценови нива, но и по-стабилни във времето.

Луксозните имоти са друга категория, към която има завишен интерес и също дефицит на предлагане на пазара. Това се сериозен индикатор за възстановяването на пазара и връщането на играчите с налични капитали, които доста дълго време изчакваха подходящия момент за инвестиране.

Какъв е потенциалът на сектора на имотите да привлече повече инвестиции през следващите години?

Бих казала, че сме с оптимистична нагласа – по-добри условия за банкови кредити, чувствително занижени нива на лихвите по депозитите, раздвижване на икономиките в Европа, стабилни цени на имотите, търсене на по-сигурни инструменти за влагане на капиталите, растяща инфлация са все благоприятни фактори за засилване на пазара на имоти. Освен това увеличението на инфлацията при един стабилен имотен пазар води след себе си увеличаване на наемните нива, а това засилва инвестиционния интерес.

Вече и българинът се научи да търси логиката на финансовите анализи и възвръщането на инвестицията във времето. А ако говорим за привличането на чуждестранни инвеститори, в момента има нова вълна от капитали от Изтока, която е насочена към Европа и Северна Америка. Дали ще инвестират азиатците у нас, или не зависи от сигурността, която им даваме в икономически, политически и социален аспект – имат голям избор и българският пазар е в конкуренция с целия останал европейски.

Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

23
rate up comment 11 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
я...доживях да съм съгласен с теб:)само едно уточнение-движения в рамките на плюс минус 2-3% не ги броим за движения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Много интересни мнения тук. Един прогнозира че спада на цените е овладян, друг прогнозира спад с още 10-20% .. всеки вижда това, което му се иска да види а какво ще стане никой не знае. Ако някой го интересува, ето моята гледна точка1) Повече цените няма да падат. Спада беше сериозен, цените генерално са ниски а през 5те години на спад се натрупа и инфлация, така че реалния спад е още по-голям. Задържането на едно ниво като абсолютна стойност реално е спад като се отчете инфлацията.2) Покачване не очаквам също значително, най-много да пълзят с инфлацията. Евтини жилища в момента има колкото искаш. Скъпите обаче се различават от евтините основно по цената. Ако реши човек че не са му проблем парите ама иска жилище.. да си удари *** в тавана ЕМИ НЯМА ТАКОВА! Или е в средата на калта или е старо ама на център или е ново ама недоправено и без тец... за това и не виждам как ще се вдигнат сериозно цените. В този аспект г-жата е права че липсва качествено предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
да-аз се опитах да изразя съгласие с теб, ако съм звучал по различен начин отдай го на снощното кило домашна ракия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
ама дай пример от реалният живот-къде има или къде е имало за поне 100 наема, или хайде-за 120 наема-искам точно да ми покажеш. Между другото-в повечето от т.нар. развити икономики 10% доходност е огромна. Там се търсят 5-6-7%(не съм категоричен на 100%-не съм работил във всички "западни" държави, но това е моето мнение).В същност всичките сметки игнорират нещо много просто-живота на инвестицията в недвижими имоти-това е консервативен, като цяло пазар който трудно се движи(знам, че последните години ме опровергават, но говорим исторически). А инвестиция в него, ако е правилна, може да храни поколения. За това не е нормално да се очаква, че трябва да си избиеш парите за същото време за което би ги избил ако инвестираш примерно в таксита(които имат максимум 10 год. живот).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 12
avramcho
преди 10 години
писах ти-няма такава формула Измислиха я Спекулантите-когато трябваше да сринат пазара.......Глупаците винаги имат нужда от "Стимули" - произведени от "ГолЕми Светила , Икономисти"..които пророкуват по телевизорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
mick
преди 10 години
И това без да се включват разходите по имота през годината. Като се включат и те..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 4
mick
преди 10 години
Всъщност цена = 120 наема/10% доходност/ показва, че няма балон в цените на активите. Последните години обаче - супер дупер икономистите решиха, че могат да правят пари и да зарежат това правило. Като резултат - ето в Лондон пропищяха, а и не само там. Така икономиката става неефективна. И означава, че наближава пак криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
никъде, нито веднъж, никога не се е случвало тая формула да работи...повече думички с не не можах да измисля:) не знам от кой е измислена, ама я разпространяват *** шарани-ако някой иска да ме обори ще го помоля да ми покаже модел, удържал именно в продължение на поне тия 100 наема да са излизали сметките. Един колега следеше пазара в Украйна(не се подписвам под това, той го разправяше) и викаше, че там е имало около 6 месеца, заради сътресенията(финансовите от преди няколко години, а не тия политическите сега) дето продажните цени падали по-бързо от наемите, та можело и за някои части на Киев да е излизала работата, но то беше за кратко:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 14
avramcho
преди 10 години
не им обяснявай , те с аЗомбирани ..на него "една жема му казала" , че "друга жена й казала" всичките са един модел...недоправени майстори отворете http://***.globalpropertyguide.com и не говорете Глупости едно жилище =100 наема е формули.- измислена от СПЕКУЛАНТИТЕ - когато трябваше да натиска пазара надолу !!който чака цената на 100- те наема ... ще умре на Квартира в чакане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
я дай пример, къде се изплащат за 8-12 години? Или даже за 15:) Да давам ли примери аз-350 000 паунда за граунд флор апартмънт във втора зона на лондон с 1250 паунда наем, НО с включени консумативи в тоя наем и преди да платиш данъци. Сиреч под 12 000 на година-над 30 години възвращаемост. И това е в един от най-атрактивните градове за инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още