IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ст. Александров: Наивно е да разчитаме на потреблението като фактор за растеж

Финансистът не вижда много политики на правителството за борба със сивия сектор, който крие много резерви за икономиката

08:11 | 09.01.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	доц. д-р Стоян Александров. <em>Снимка: Свилен Колев</em></p>

доц. д-р Стоян Александров. Снимка: Свилен Колев

В Бюджет 2014 г., а и като цяло в програмата на управляващите, са заложени редица промени и цели в данъчната политика. Данъкът върху лихвите по депозитите постепенно ще бъде намаляван. Управляващите сякаш все още не са се отказали да въведат семейно подоходно облагане. Взе се решение да бъде връщан данъкът на получаващите МРЗ. Този ход също се разтълкува като стъпка в посока въвеждане на подоходно облагане с необлагаем минимум. Как ще коментирате всички тези идеи за промени в публичните финанси на страната?

Това са козметични промени. Това не засяга същността на данъчната ни система и данъчната ни политика. Става въпрос за суми, които са капка в морето.

- Имате предвид от гледна точка на приходите в бюджета?

По-специално за данъка върху доходите от лихви, това, което смятат да го правят, е популистко. Управляващите много добре знаят, че никой няма да ги остави да управляват пет години, за да реализират тази идея до край. Въпросът е много сложен. Реално погледнато още през 1992 г., когато бях шеф на Данъчната администрация, а Иван Костов беше финансов министър, когато готвихме данъчно-материалните закони, още тогава бяхме предвидили доходите от лихви да бъдат облагани, защото в общи линии такава е световната практика.

Освен това, разбира се, могат да се намерят много други аргументи. Когато ти облагаш доходите от лихви, но не облагаш доходите от търговия с ценни книжа и т.н., можеш да накараш хората освен да бъдат пасивни спестители, да играят и малко по-активно и да инвестират в други инструменти, да създават други пазари, да имат други очаквания. Никъде по света не се насърчава рентиерството, а се насърчава предприемачеството. Инвестирането в ценни книжа е един вид предприемачество, докато депозитът е чисто рентиерство.

Както в някои държави, например, което е и много лесно технически реализируемо, депозитите на пенсионерите да не бъдат облагани или да бъдат облагани с по-нисък данък. На тази база можеше да се прецени за детските влогове и за влоговете на пенсионери, можеше да има друг режим, защото не можеш да разчиташ, че те ще си управляват парите по друг начин.

Дълго време казвахме, че не е удачно да облагаме доходите от лихви, защото имаме отрицателен реален лихвен процент, тъй като инфлацията е била по-висока от лихвените нива. В последните години не е така. Имаме абсолютно нереално високи лихви по депозитите. Ето защо една част от прираста на спестяванията идва от закриването на частния и семейния бизнес, закриването на фирмите и прехвърлянето на парите като лични депозити от една страна с гаранция, а от друга – с висока доходност. Вместо да насърчаваме предприемчивостта, правим точно обратното.

Друг е въпросът, че предишното правителство направи неработещ закон. На всеки беше ясно, че, ако не облагаш доходите по откритите, текущи депозитни сметки, то 90 на сто от банките направиха точно това. Има банки, които водят, че притежаваш разплащателна сметка с минимална сума, под която не можеш да падаш, с олихвяван ежедневен остатък, и лихвите са на ниво от 5-6% и тези лихви не се облагат, а един обикновен депозит, който си направил дори и на 5% лихва, подлежи на облагане. Защо трябва да правим разлика между лихвата по разплащателната сметка? Това е доход. Защо да не се облага? При положение, че имаме 35 млрд. спестявания, ако ги сложим на 4% средна лихва, и след това сложим 10% данък, ще видим, че в бюджета трябваше да постъпят двойно повече от това в момента.

Що се касае до възстановяването на данъка до определено ниво – не е много стандартно, но не е чак толкова неприемливо. Това е по-добрият вариант, отколкото да сложиш необлагаем минимум. Всяко едно възстановяване по този начин е за предпочитане, отколкото една бланкова преференция, от която може да се възползват много други.

Въпросът за подоходното облагане не е от вчера. Още през 1992 г. беше предвидено, но се оказа, че реализирането на тази идея изисква изключително много работа. Това засяга корекции в десетки други закони. Вземете един факт. Голяма част от семействата в България нямат официални бракове. Имат деца, но нямат брак. Това семейство ли е или не? Ако е, то тогава колко фиктивни могат да се декларират, че живеят заедно, а всъщност не е така. Няма отговор дали под условието на семейното облагане трябва да е семейството или домакинството. Има разлика между семейство и домакинство. Трябва да се създаде работещ закон, който след това да не създава работа на съдебната система, и да не направи администрацията безпомощна. Трябва да се видят всички закони, които имат отношение към такъв тип облагане, да бъдат подготвени проектите и тогава да се пристъпи смело. В момента говорят хора, които нямат понятие за какво става дума. Можеш ли да въведеш данък за нещо, което е неидентифициран обект? Затова тук не е въпрос на желание.

Освен това има една друга истина. Когато в бюджета трябва да влезе определена сума, дали ще го наречеш подоходен данък или по друг начин, няма как всички да са доволни. Тук идва и темата за пропорционално или прогресивно облагане. Някои казват – в повечето страни има прогресивно облагане. Да, ама в повечето държави има друга система за признаване на разходите. В Германия законът за данъка върху доходите на физически лица е два тома. Там е разписано по професии кои разходи се признават за такива. Дори и 30% да е данъкът, когато аз имам приходи за 100 хил. и имам признати разходи за 70 хил., нека обложат 30-те хиляди с 30%, а друго е да обложат 90 хил. с 10%.

Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

19
rate up comment 12 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Относно банковата система и лихвите, лихвата съдържа в себе си компонент на риск. Когато безработицата е голяма, икономическия растеж е слаб и половината доходи на населението отиват за храна, а останалата част за битови сметки, компонентът риск в лихвата няма как да е нисък. =======================================И като държиш висока лихва, за която си наясно, че със ниските доходи (както сам казваш) НЕ може да се плаща- не вкарваш ли още по-голям риск ве, ***! Как ше продължиш да вкарваш риск в системата, и ще пищиш- ама то няма потребление, никой вече не се лъже да взима *** ви кредити!Шоково сваляне на лихвите ще осводи от мъртвата хватка и икономиката (до колкото я има) и хората! Момче, фалират ли хората....заминавате и вие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
supertrader
преди 10 години
Инвестиции при падащи цени - такова нещо няма, всеки гледа да се изнесе и да продаде и колкото по рано успее да продаде..толкова по добре за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 2
amanotumnici
преди 10 години
Определено рекламата насочва потреблителите към определени стоки. Затова и тази услуга е толкова скъпоструваща. В момента на пазара на стоки има толкова информация, че става все по-трудно потребителя да бъде подведен. Рекламата е скъпо удоволствие, за да някой си позволи да залъгва. Използва се като част от конкурентната борба между най-добрите на пазара.За големите вериги всичко е вярно, но трябва да признаем, че са голямо удобство за потребителя. На едно място се предлага голямо разнообразие от стоки и услуги, с което се спестява време на хората. Нормално е, след като инвестицията в големи вериги е направена отвън и печалбите да отиват навън. Това е цената, която плащаме. Ако имахме ресурс да направим ние тази инвестиция, парите от печалбите щяха да останат тук. Може би с времето вътрешните инвестиции ще започнат да конкурират външните и тогава ползите за нашата икономика ще са по-големи, най-вече откъм задържането на финансов ресур в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Гледам тук как родното производство трябва да ползваме.. еееех мечти...Москвичи от Ловеч, Електрон Велико Търово, Дънки Панака маратонки ДСО Пирин.... само каква икономика имахме тогава и как добре живеехеме.. ама на, дойде тоя мавър Костов и прецака хубавото. Ето в Куба и до днес си движат с коли собствено производство. Е малко не произвеждат собствено производство ама кво да се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 10 години
И как ще вземеш от безработните пари или пък те да оправят сградите, то това не е по силата на работещите при тези доходи. Ние си имаме безработниработещи с доход от 500 лв,, как се ремонтират имоти с такива доходи ? Като Германия, когато работещите имат доход по 4-6 хиляди лева може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
И кое му е сложното на ЗДДС? И какво значи "справедлив"? Справедлив за кого? Какво справедливо има в това, да вземеш от парите на този, който си ги е изкарал и да ги дадеш на този, който не работи? Какво справедливо има в това, да вземеш от парите на миньора и да ги дадеш за мерцедес на депутат? Това е все едно един е застанал с една тояга и налага наред и вика я ти дет си по-силен, тебе ще те изгърбя 10 тояги а тоя до теб - 5 че ми се вижда по-слаб. Справедливост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
Подкрепям mick относно 9 коментар. Прекалено много собственици на разни опасни сгради,необработвани земи и т.н. Всеки собственик- пък бил безработен или не да се грижи за имота си. Това няма как да стане, ако не го притиснеш с данъци,такси и глоби. Всички се възхищаваме на подредените балкони в Германия, Швейцария, Австрия и др. а у нас-прани ***, автотрошки по зелените (някога) площи и други безобразия (убити хора от падащи сгради). Тук и 12 е прав, че липсва желание да се работи и то не за заплата, а за себе си и семейството за по-чиста и красива околна среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
За мен, пренасочване на потреблението на българите към стоки родно производство, е нещо от което може да се усети положителен ефект. Освен това което си казал за конкуренцията при една отворена икономика, има и друг такъв момент: определени брандове, в следствие на десетилетия реклама и промиване на мозъци, са придобили идолопоклоннически статус (нещо което не стъпва на рационални основания). Ясно е, че българските продукти нито имат зад себе си ресурса за такава рекламна обработка на пазара, нито времето за да я осъществят. В една такава ситуация, трезвомислещия българин, защо да не се пребори с тези ирационални, насадени в подсъзнанието му сугестии и да избере българското? За жалост и друго което си споменал е истина: проблема с прекупвачите, бих добавил и големите търговски вериги, те са чужда собственост и налагат унищожителни условия за работа с доставчиците си, така голяма част от формираната печалба по веригата заминава извън страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 4
amanotumnici
преди 10 години
Интересно ми е как си сметнал, че 80% от потреблението е от внос ... Вносът е полезен и то по много причини. Една от тях е, че не е нужно да произвеждаме нещо неефективно, като може да си го купим евтино от друга страна. Ресурса, който притежаваме може да насочим към производство на нещо ефективно и да го продаваме на висока цена. Друга причина, с която е полезен износа е вкарването на конкуренция на вътрешния пазар. Вносът на по-добри стоки кара вътрешното производство да се развива, да бъде по-ефективно, за да се задържи на пазара. Това са нормални процеси в една отворена икономика. При нас има проблем, че има определени субекти, които се намесват на пазара (прекупвачи, изнудвачи, групировки идр.), които убиват развитието на пазра. Допълнителна спънка е и липсата на желание хората да работят. Всеки чака държавата да го оправи и тя в крайна сметка го "оправя", но по свой си начин. Инфраструктурата е полезна, но не трябва да се концентрират всички сили само там, както беше досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
Абсолютно съм съгласен. Нещо повече - в световен мащаб банковите лихви са отрицателни (имам предвид спрямо инфлацията), което само по себе си също е много лошо, а тук няма ипотека под 7%, изключая преференциите за служители. Това при среден % по депозитите под 4%. Реално банките в БГ са изключително лошо управлявани и въпросните 500 и кусур млн. печалба са изцяло за сметка на реалния сектор. Но пазарът не можеш го излъга и банките ще си платят за това в средносрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още