IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Салчев: Пазарният принцип при солидарна здравна система не работи

Проблемите в сектора идват от липсата на анализи за икономическата ефективност от направените инвестиции

08:22 | 01.08.13 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петко Салчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петко Салчев. Снимка: Личен архив

Истина е, че като бройка болниците у нас са много – 364. Преди всичко обаче трябва да си изясним какво е това болница. Защото през годините бяха сложени под този знаменател диспансерите, които осъществяват болнична помощ, но не са болници, добавиха се и диагностично-консултативните центрове, които също имат право на болнична дейност, така че най-сетне трябва да решим какво е това болница. От 2002 година непрекъснато повтарям, че освен Законът за лечебните заведения, ако искаме да решим проблема с болниците, трябва да имаме специален закон за болниците, както има в много европейски страни.

Ще продължава ли роенето на частни болници у нас?

Засега те са общо 104 на брой, от които многопрофилни са много малко, има само една такава, а за другите можем да кажем, че са специализирани клиники. Очевидно щом се увеличава броят им, има пазар за тях. Да, разбира се, получават пари от здравната каса, защото законът го позволява. Очевидно тази инвестиция, се оправдана. Но щеше ли да е така, ако беше позволено изкупуването на активи и да се прави публично-частно партньорство?

Има ли опасност все повече лекарства да липсват от нашия пазар?

Спрямо покупателната способност на населението цените са много високи, но спрямо цените в ЕС, са ниски. Ако пък сравняваме отделни лекарства в една или друга страна – цените се различават. Пазарът определя цената. И след като  искаме да насилваме нещата с определени регулаторни механизми, се получава така, че някои продукти просто липсват на пазара. Липсва ни политика за лекарствената употреба, а не за лекарствата. Защото всички искаме да ползваме оригиналните продукти на големите брандове и неглижирахме генеричните медикаменти. Легенди са, че генериците не действат или са слабо ефективни. Това са просто лекарства с изтекъл патент.

Доколко замяната на клинични пътеки с диагностично-свързаните групи ще доведе до по-качествено здравеопазване?

Мой екип от центъра работи задълбочено върху методиката за прилагане на диагностично-свързаните групи. Очакваме през 2015 година да имаме готовност да представим на Министерството на здравеопазването методиката в завършен вид. Но в крайна сметка въвеждането на този метод на заплащане е въпрос на политическо решение, свързан е с обучение на хора, с адаптация на системата, да се улеснят нещата със софтуера на здравната каса, която си налага своите механизми. В момента ние плащаме на разработчици, които да преправят софтуера без да сме задължени да го поддържаме.

Решението за ДСГ е взето още през 2003 година, когато е подписана първата здравна карта. Така че няма значение кое правителство ще приеме ДСГ-та, важното е нещата да се движат. Но нека да е ясно, че ДСГ не са панацея, а инструмент, който дава яснота и прозрачност на всеки разходен лев за отделния пациент. Тъкмо по това се различава от клиничните пътеки, защото дава информация колко е струвал за болницата отделният пациент. А не както е в момента да се търси клинична пътека за пациента. При ДСГ се отчитат разходите за пациента и неговата диагноза ще се постави в дадена диагностична група, след което по математически път ще се изчисли разходът как са разпределени средствата на болницата спрямо този пациент – в лаборатория, за изследвания, за операционен блок, за отделението. А не както е сега по една клинична пътека да има 20 диагнози, 40 процедури и какво ли още не и да се цели нагласяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 10 години
За пенсионният си прав , в здравеопазването няма как да се мине без солидарна схема била тя директно през бюджета била тя през ЗК . В противен случай хората с пари ще имат право на живот , тези без - няма да имат това право . Не че кой знае колко ми харесва солидарната схема в здравеопазването но за момента няма нищо по добро измислено . Проблема е че хората в другите страни наказват жестоко заобикалянето им а ние тук го насърчаваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
При солидарните системи нищо не работи .Но експериментите продължават . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Разликата е само в това че ние сме сравнително млада държава-администрация ( от началото на 20 в.) и като такава правим глупости характерни за младите държави който още не са разбрали какво искат и я карат на пробата и грешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да така е, въпреки, че бих го градирал освен на от север на юг, а и от запад на изток - а ние сме най-близо до Азиа :)) Демек югоизток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
не си прав - цялото Средиземноморие е със същият манталитет като нас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не че сме чудо невидяно. Просто сме такова в Европата. Иначе в света сигурно има много подобни нации на нас. И повечето са от най-бедните - в азия, африка. Англичаните също са единаци, затова са на контра винаги. Но за разлика от тях, които са били агресори и империя, ние обратно - сме били мачкани и поробвани 2-3 пъти. Просто избива по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Хората са еднакви - просто сопите са различни . Вярно е : южните народи са по големи индивидуалисти , северните с по голямо чувство за общност . Това общо взето се обуславя от климата - ама това е друга тема . България просто е извън всякакви критерии защото никой не иска да си мръдне *** зада реши проблемите , а не че сме някакво чудо невидяно ! Политиците си прехвърлят топката с надеждата някой друг да свърши мръсната работа и обере негативите съответно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
така си мисля аз поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Защото няма универсален модел, който да работи навсякъде. Манталитет, народна психология или други подобни обективни и субективни апсекти са различни навсякъде и някои комбинации правят определени модели неподходящи. Българина, колкото и да не искаме да си признаем е вълк единак. Той рядко се интересува от общото благо, защото самото общо благо на други подобни българи също не се интересува от първия българин. Грую предлага много интересен модел с оглед на манталитета на българина. За майка си, баба си, брат си, братовчед си на драго сърце би дал всички пари от личната си сметка. Щото сега и да искаш не можеш. Даже и направление ще ти е трудно да вземеш за *** Грип. Да не говорим колко е стимулиращо това за да плащаш реална осигуровка! Българина не е германец, не е швед, не е японец. Той често си мисли за парите си и иска да знае къде са и е по спокоен да знае, че ги има и са някъде там когато му трябват. Такъв е българина, аз ти, грую и желенски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 10 години
За съжаление света не е измислил много модели . Застрахователния в САЩ и солидарния в Европа . Индивидуалния е отречен защото излиза доста по скъпо ! Преди да отричаме солидарния модел е добре да видим защо в бг той не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още