IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Салчев: Пазарният принцип при солидарна здравна система не работи

Проблемите в сектора идват от липсата на анализи за икономическата ефективност от направените инвестиции

08:22 | 01.08.13 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петко Салчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петко Салчев. Снимка: Личен архив

Истина е, че като бройка болниците у нас са много – 364. Преди всичко обаче трябва да си изясним какво е това болница. Защото през годините бяха сложени под този знаменател диспансерите, които осъществяват болнична помощ, но не са болници, добавиха се и диагностично-консултативните центрове, които също имат право на болнична дейност, така че най-сетне трябва да решим какво е това болница. От 2002 година непрекъснато повтарям, че освен Законът за лечебните заведения, ако искаме да решим проблема с болниците, трябва да имаме специален закон за болниците, както има в много европейски страни.

Ще продължава ли роенето на частни болници у нас?

Засега те са общо 104 на брой, от които многопрофилни са много малко, има само една такава, а за другите можем да кажем, че са специализирани клиники. Очевидно щом се увеличава броят им, има пазар за тях. Да, разбира се, получават пари от здравната каса, защото законът го позволява. Очевидно тази инвестиция, се оправдана. Но щеше ли да е така, ако беше позволено изкупуването на активи и да се прави публично-частно партньорство?

Има ли опасност все повече лекарства да липсват от нашия пазар?

Спрямо покупателната способност на населението цените са много високи, но спрямо цените в ЕС, са ниски. Ако пък сравняваме отделни лекарства в една или друга страна – цените се различават. Пазарът определя цената. И след като  искаме да насилваме нещата с определени регулаторни механизми, се получава така, че някои продукти просто липсват на пазара. Липсва ни политика за лекарствената употреба, а не за лекарствата. Защото всички искаме да ползваме оригиналните продукти на големите брандове и неглижирахме генеричните медикаменти. Легенди са, че генериците не действат или са слабо ефективни. Това са просто лекарства с изтекъл патент.

Доколко замяната на клинични пътеки с диагностично-свързаните групи ще доведе до по-качествено здравеопазване?

Мой екип от центъра работи задълбочено върху методиката за прилагане на диагностично-свързаните групи. Очакваме през 2015 година да имаме готовност да представим на Министерството на здравеопазването методиката в завършен вид. Но в крайна сметка въвеждането на този метод на заплащане е въпрос на политическо решение, свързан е с обучение на хора, с адаптация на системата, да се улеснят нещата със софтуера на здравната каса, която си налага своите механизми. В момента ние плащаме на разработчици, които да преправят софтуера без да сме задължени да го поддържаме.

Решението за ДСГ е взето още през 2003 година, когато е подписана първата здравна карта. Така че няма значение кое правителство ще приеме ДСГ-та, важното е нещата да се движат. Но нека да е ясно, че ДСГ не са панацея, а инструмент, който дава яснота и прозрачност на всеки разходен лев за отделния пациент. Тъкмо по това се различава от клиничните пътеки, защото дава информация колко е струвал за болницата отделният пациент. А не както е в момента да се търси клинична пътека за пациента. При ДСГ се отчитат разходите за пациента и неговата диагноза ще се постави в дадена диагностична група, след което по математически път ще се изчисли разходът как са разпределени средствата на болницата спрямо този пациент – в лаборатория, за изследвания, за операционен блок, за отделението. А не както е сега по една клинична пътека да има 20 диагнози, 40 процедури и какво ли още не и да се цели нагласяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
"П. Салчев: Пазарният принцип при солидарна здравна система не работи" - Добрутро!!Значи ще смениме солидарния модел с пазарния!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Кои са тия "нормални страни назапад", дето държавата не се меси в здравеопазването? Може би Англия с NHS? Или Америка, които пропищяха от частното здравеопазване и сега имат универсално такова? Франция, Германия, скандинавските страни, кои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Прочетете новият закон за вероизповеданията. Изцяло в услуга на мюсюлманите е.Ще подаряват българска земя на всяко вероизповедание. Ако го приемат земята под джамиите ще бъде подарена на мюсюлманите.Единият от вносителите е Павел Шопов от Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Друго интересно - у нас един (зъбо)лекар се пада на 232 души, а в Сингапур един (зъбо)лекар се пада на 400 души. Т.е. тамошните лекари са доста по-ефективни от нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Монополна в смисъл че не може да бъде избегната или заменена от частна такава. Може да бъде само допълвана - точно като е при нас с НЗОК и частните застрахователи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Друга важна особеност е, че осигурителната система е национална и задължителна. Т.е. държавна и МОНОПОЛНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ако се зачете човек в сингапурската осигурителна система ще види, че понятието "лична" сметка е в голяма степен условно защото е обект на множество ограничения. Така например, не може човек да си вземе парите от "личната" сметка и да отиде да се лекува някъде извън Сингапур - парите могат да се разходват само в сингапурски болници.http://***.moh.gov.sg/content/moh_web/home/costs_and_financing/schemes_subsidies/medisave/Withdrawal_Limits.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...The specific features of the Singapore healthcare system are unique, and have been described as a "very difficult system to replicate in many other countries."...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
-->По втория проблем обаче - по-специално отношение, съм малко скептичен: Какво по-точно специално отношение искаш - ВИП стая с телевизор и лична сестра ли? Или от по-скъпите лекарства? Или по-избран лекар? Или по-добра апаратура? И това само за тези които са плащали на макс ли да бъде или от някакъв праг нагоре? Ако е праг, как точно да го сметнем като не знаем кой какво точно ще предпочете? Изобщо (без да съм тесен специалист), ми се струва, че това е доста сложна и вероятно непостижима от оптимизационна гледна точка задача. Затова, по-простото решение е това, което казах - осигурявай се на по-малко - толкова, колкото смяташ, че солидарността ти позволява, а останалите пари спестявай в лична банкова сметка (депозит) и ако имаш нужда си плащай за каквито екстри искаш от този депозит....И разбира се, най-вече гледай да не се разболяваш - поддържай ДУШАТА и тялото си чисти и във форма и от друго няма да имаш нужда. Аз поне, за себе си, съм избрал този вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Сега те разбрах - понеже плащаш на макс, ти искаш първо подобаваща доза уважение и второ, специално отношение ако опреш до услугите на НЗОК. Първия въпрос мисля може лесно да се уреди - не е проблем НЗОК да извади и поддържа един бял списък на хората с най-големи заслуги за (солидарната) здравна система (само за който иска разбира се).-->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още