fallback

Корекцията на борсите заплашва да се превърне в нов мечи пазар

Отстъпленията от върховете за тази година продължават, а няма сигнали за обръщане на настроенията

12:01 | 22.05.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси по света продължават да отстъпват от върховете, постигнати по-рано през годината, което според мнозина анализатори заплашва да се превърне в нов мечи пазар. Основна роля за това играят понижените очаквания на анализаторите за глобалния икономически растеж.

В настоящия момент факторите, които помогнаха на пазарите да започнат ралито преди година – рекордно ниските лихви и правителствените програми за рекордни разходи за стабилизиране на икономиката, сега работят в обратната посока и вредят на борсовите индекси.

Развиващите се пазари като Бразилия и Китай започнаха да повишават лихвените проценти и да ограничават кредитирането. В същото време инвеститорите се опасяват, че програмите за съкращаване на разходите в европейските държави ще охладят възстановяването, а оттам ще въздействат негативно на глобалния растеж.

„Хората рязко занижават очакванията си за глобалната икономика“, смята Джон Дерик, директор на изследователското звено на US Global Investor, предава Bloomberg.

През последната седмица американските индекси задълбочиха спадовете си на по над 10 на сто от върховете за тази година. S&P 500 е с 11 на сто под стойността си от 23 април, което е първата по-дълбока корекция от началото на ралито през март 2009 година.

По-рано този месец в мечи пазар навлезе основният китайски индекс Shanghai Composite, който вече е с 26 на сто под върха си от август миналата година. В Бразилия Bovespa се насочва към мечи пазар, след като от върха си за април вече е изгубил 16 на сто.

В Испания и Португалия основните индекси вече са с по 18 на сто от върховете си за тази година, а във Франция САС 40 отстъпва с 15 на сто. Както е известно, за да се обяви технически мечи пазар, трябва да бъде отчетен спад на борсовия индекс от 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 30.08.22 г.
fallback