fallback

Щатските индекси се понижиха рязко на фона на глобална разпродажба

В основата на повечето тревоги на пазара беше общата европейска валута – еврото

23:34 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американските индекси понесоха нови загуби за трети пореден ден в четвъртък, на фона на опасенията на инвеститорите, че европейските правителства не са единни за начина, по който трябва да се справят с дълговата криза на Стария континент, пише Market Watch.

„Европейската общност изглежда разединена, Германия казва едно, а после Франция казва съвсем друго”, каза Арт Хоган, стратег на Jefferies & co.

В основата на повечето тревоги на пазара беше общата европейска валута – еврото.

Спадът на еврото увеличава стойността на долара и се отразява негативно на суровини деноминирани в американска валута, като фючъри за суров петрол и злато. Това създава проблеми и на базирани в САЩ мултинационални компании, които произвеждат в долари и продават в евро.

„Еврото погрешно е приемано, като барометър за икономическия застой”, каза Хоган.

След като изгуби 3,60% Dow Jones Industrial Average затвори на 10 068 пункта, като всичките 30 сини чипа завършиха на червено.

S&P 500 Index падна с 3,90% до 1072 пункта, като индустриалният сектор беше най-силно засегнат сред десетте групи на индекса.

S&P 500 продължава спада от повече от 10% от 19 месечния си връх на 23 април.

Nasdaq Composite Index се понижи с 4,11 % до 2204 пункта.

Еврото възстанови позиции в късните часове на сесията. Общоевропейската валута се търгуваше на нива от над $1,25 от $1,2295 по рано през деня.

„Еврото се търгува на най-високото си ниво през седмицата поради слухове, че Европейската централна банка ще се намеси на валутните пазари” каза Питър Боквар стратег от Miller Tabak & Co.

Фючърсите за суров петрол се търгуваха под $70 за барел, докато златните фючърси затвориха на $1188,6 за унция.

Паниката на пазара е от части психологическа, защото инвеститорите се страхуват за системния риск от фалита на голяма европейска банка, каза Хоган. „Това вероятно няма да се случи”, допълни той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 08.09.22 г.
fallback