fallback

Рогоф: Европейският спасителен план е маслиново клонче за $1 трилион

Много по-успешен ход щеше да бъде ако Гърция и Португалия бяха изгонени от Европейския Съюз

20:06 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Координираният от Европейската централна банка спасителен пакет е просто маслиново клонче за $1 трилион, скриващо проблема. Много по-успешен ход щеше да бъде, ако вместо това Гърция и Португалия бяха изгонени от Европейския съюз, каза Кенет Рогоф. професор по икономика от Харвардския университет в интервю за CNBC в петък.

„Това е маслинова клонка, с която Европейската централна банка прелита над Европа и спасява закъсали страни. Германците добре знаят, че накрая ще се наложи да платят повече от останалите”, каза Рогоф. „Германските данъкоплатци бяха в шок в понеделник,” (след като научиха за спасителния план.) Но все пак „слабото евро не е задължително лошо нещо. Всъщност то се отразява много добре на Германия”, допълни той.

В четвъртък, икономистът от Белия дом и бивш шеф на Федералния резерв Пол Волкър коментира, че е трудно да се поддържа обща валута без централно управление.

„Нормално е след банкова криза да наблюдаваме криза при националните дългове, но това което става в Европа надминава всякакви прогнози”, каза Рогов.

„Беше чиста лудост да приемат Гърция и Португалия толкова бързо в Европейския съюз. Просто си затвориха очите и ги приеха. Гърция имаше висока инфлация и високи нива на риск. Португалия разчиташе на програма от Международния валутен фонд до 1984 г.”, коментира Рогоф.

„Мисля че трябваше да изгонят Португалия и Гърция, преди да гласуват спасителния план”, допълни той

Естония е на път да бъде приета в еврозоната през януари 2011 г. Националният дълг на Естония през 2009 г. е едва 7,2% от БВП на страната, значително под средните за еврозоната 60%. „Естония се справя чудесно, но не е в ничий интерес еврозоната да се разширява толкова бързо”, коментира Рогоф.

По думите на Рогоф, слабото евро може да засили европейската икономика с възможността за по-силен експорт, но в същото време то не би било благоприятно за САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
fallback