fallback

Европейските индекси отново на червено, несигурността при дълговете остава

На фона на продължаващата несигурност за платежоспособността на редица европейски страни инвеститорите се изтеглиха от банки и миннодобивния сектор

18:47 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси завършиха една бурна седмица с минорен акорд в петък, когато изнервени инвеститори изтеглиха позициите си от банки и миннодобивния сектор на фона на финансовата несигурност стария континент, породена от трудностите около намаляването на националните дългове в редица европейски страни, пише Market Watch.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 3,41% до 248 пункта, завършвайки седмицата с повишение от 6,1%.

Общият положителен резултат от седмицата е следствие от отпуснатите миналата неделя 750 млрд. евро от Европейския Съюз и Международния валутен фонд, за подпомагане на уязвими страни-членки на еврозоната, действие, което донякъде омекоти крахът на европейските индекси с 8,7% от миналата седмица, когато притесненията около европейските дългове доведоха пазарите до състояние близко до пълна паника.

Оптимизмът от понеделник бързо отшумя и седмицата беше изпъстрена от периодични спадове.

„Фундаменталният проблем разбира се, се състои в това, че осигуряването на гарантирани фондове не решава въпроса за платежоспособността. Неустойчивите фискални позиции остават неустойчиви при липсата на решителни структурни реформи, а такива реформи отнемат време”, каза стратега на Citigroup Майкъл Харт.

Гърция, Португалия, Ирландия и Испания обещаха да предприемат стъпки за ограничаване на дълговете си, но данните за дефлация в Испания за първи път от 80-те години потвърдиха очакванията, че са необходими допълнителни мерки. Банките които имат позиции в Испания се представиха слабо в петък.

Френските банки, които са сред основните инвеститори в дългови книжа от страните в южна Европа и Ирландия, претърпяха сериозен спад в петък, като Societe Generale изгуби над 9%.

Спадът на акциите на френските банки последва слуховете, че френският президент Никола Саркози е заплашил миналата седмица, че Франция ще напусне еврозоната, ако ЕС не подкрепи Гърция. Тази информация се отрича от официалните френски власти.

Допълнителен удар за банките бе нанесен, след като американската прокуратура започна разследване срещу няколко банки и кредитни агенции за ролята им в сделки с ипотечни облигации.

Европейските банки попаднали под ударите на разследването са Credit Agricole, Deutsche Bank, Credit Suisse и UBS, като всички те изгубиха позиции в петък.

При днешната сесия френският индустриален индекс CAC-40 изгуби 4,59% до 3560 пункта, британският FTSE 100 изгуби 3.14 % до 5263 пункта и германският DAX се понижи с 3,12% до 6057 пункта.

Днес еврото достигна $1,242 за евро, най-ниската си стойност от октомври 2008 г.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 04.09.22 г.
fallback