fallback

Какво означава спасяването на еврото за инвеститорите?

Връщането на доверието на финансовите пазари е най-голямата полза от готовността на ЕС за действие

09:33 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Европейската централна банка и политиците в Европейския съюз научиха важен урок през последните дни. Пазарите агресивно и продължително задаваха въпроса „Искате ли да спасите еврото?“, оказвайки силен натиск върху единната валута, и доказаха, че трябва да им се отговори.

В неделя през нощта Европа отговори категорично с „да“, създавайки план на стойност 750 млрд. евро за борба с проблемите и предотвратяване на разрастването на кризата. Това обаче, което наистина накара инвеститорите да си отдъхнат, е готовността на ЕЦБ да изкупува правителствени облигации на свободния пазар.

Този ход е безпрецедентен за институцията и доведе до коренна промяна в отношението на пазарите към банковите акции. През последния месец те бяха подложени на силни разпродажби, прераснали дори в паника в четвъртък и петък, се казва в материал на CNBC.

По това време пазарите започнаха да калкулират възможността водещи икономики като Испания и Италия да не успеят да се справят с обслужването на дълговете си и да банкрутират.

Този сценарий натежа силно на големите европейски банки, които притежават между 25 и 30 на сто от правителствените облигации на страните от еврозоната. Страхът доведе до още по-голям страх и пазарната ситуация започна да прилича на това, което се случи около банкрута на Lehman Brothers – пресъхване на ликвидността.

Решителните действия на ЕЦБ, комбинирани с евтините долари, гарантирани от Фед, и евтините йени от Япония, прекъснаха негативната спирала. С решаването на проблема с краткосрочната ликвидност пазарите могат да се фокусират върху дългосрочните перспективи.

Еврото не поскъпна значително след обявяването на плана, тъй като мерките все пак ще навредят на растежа в еврозоната. Дълговете на Гърция ще нараснат до 110-150% от БВП на страната и според мнозина все още има голяма вероятност Атина да банкрутира.

Най-важното обаче е друго – инвеститорите получават възможност да вярват – поне за момента, че страни като Испания и Италия няма да бъдат оставени да банкрутират. Това връща доверието и може би е най-важната полза за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
fallback