fallback

Goldman Sachs: На Гърция ще й трябват 150 млрд. евро

Според банката сумата ще е нужна на страната за следващите три години, но Европа едва ли може да си я позволи

17:31 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

За спасяването на гръцката икономика ще са необходими 150 млрд. евро през следващите три години, но от политическа гледна точка е немислимо Европа да отпусне подобни средства, се казва в изследване на Goldman Sachs, цитирано от британския Guardian.

В писмо до клиентите на банката от тази сутрин главният икономист на банката Ерик Нилсен твърди, че сегашният пакет от 45 милиарда евро за спасяване на гръцката икономика няма да е достатъчен за рефинансирането на външния дълг на страната.

След новото рекордно повишаване на гръцките рискови премии днес Нилсен вярва, че представителите на МВФ са склонни да предложат цялостен спасителен план, който ще позволи на Гърция да не заема пари от пазарите, докато не подобри икономическото си здраве.

„Според моите изчисления за едногодишна програма за пълно финансиране на гръцкия дълг ще са необходими минимум 50-55 млрд. евро, за 18 месеца – 75 млрд. евро, а за три години най-малко 150 млрд. евро. По мое мнение за последната цифра не може да се говори дори при сегашните нагласи за финансова щедрост, така че спорът е дали Гърция да получи 55 млрд., или 75 млрд. евро“, казва Нилсен.

„Предполагам, че в момента тече дебат между МВФ и страните от еврозоната за споделянето на финансовата тежест на спасителната програма, но се съмнявам, че европейските лидери могат да си позволят повече от 30-те вече обещани милиарда за първата година. Ако е така, МВФ ще трябва да дофинансира 12-месечна програма за 50-55 милиарда евро, или може би 80 милиарда за 18 месеца“, казва Нилсен.

Повишаването на рисковите премии на гръцкия дълг очертава очакванията на финансовата общност за фалит на страната.

За да обслужи плащания по националния си дълг, възлизащ на 300 млрд. евро, Гърция се нуждае от 8,5 млрд. евро до 19-ти май. Съществуват опасения, че Германия няма да подкрепи спасителния план, ако Гърция не се съгласи на дълбоки съкращения на публичните си разходи и структурни промени в икономиката.

Лидерът на Свободната демократична партия (FDP), част от управляващата коалиция, Юрген Копелин заяви, че се противопоставя на спасителния пакет. „Както вървят нещата, по-скоро бих казал 'Не' на помощта“, каза Копелин по Deutschlandradio тази сутрин. Според него за Гърция би било по-добре временно да напусне еврозоната, да девалвира валутата си и по този начин да възстанови износа и финансите си.

Fitch Solutions прогнозираха днес, че опасността гръцката криза да се разпространи в други страни от еврозоната е все по-голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 27.04.10 г.
fallback