fallback

Ernst & Young: Само 1% икономически ръст в еврозоната за 2010

Краткосрочната прогноза за страните, ползващи еврото, остава нестабилна

17:07 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт за 2010 г. е само 1%, а за 2011 – едва 1,6%. Това се казва в най-новата прогноза на Ernst & Young за страните от еврозоната. Безработицата ще продължи да расте до първата половина на 2011 г., смятат анализаторите. Прогнозата е, че 17 млн. души в страните от еврозоната ще загубят работата си.

Анализът се базира на модела, по който прави прогнозите си Европейската централна банка и на проучване на макроикономическите показатели на страните в еврозоната.

„Еврозоната върви към излизане от рецесията, но все още възстановяването е твърде мъчително и икономиката е изправена пред значителни трудности, причинени, например от финансовия колапс в Гърция. Има и някои положителни примери. Ние обаче не очакваме пълно възстановяване на икономиката в еврозоната преди средата на 2012 г., пет години след начало на световната криза“, коментира Мери Дайрън, старши икономически наблюдател в Ernst & Young Eurozone Forecast.

Слаб ръст до 2012

Прогнозата на икономистите сочи, че ръстът на брутния вътрешен продукт на европейския континент ще продължи да бъде слаб до 2012 г. Резултатите от първото тримесечие в еврозоната доказват, че обявеното в средата на миналата година възстановяване се забавя в по-големите държави.

Дайрън обяснява отслабването на икономиката през първото тримесечие с премахването на британската схема за стимулиране на покупка на нови коли и предаването на тези над 10 години за скрап и с изключително лошото време в цяла Европа в началото на годината. „През 2010 очаквам да се възстанови международната търговия под влияние на САЩ и Азия. Този процес е подкрепен от подобряване на местното търсене, довело до лек ръст в еврозоната.”

Две скорости в еврозоната по оста север - юг

Възстановяването не е процес с еднаква сила и скорост, се казва в доклада. Последните събития хвърлят светлина върху проблемите, с които се сблъскват страните със слаби фискални позиции – не само Гърция, но също така Португалия, Испания, Ирландия и не на последно място Италия. В резултат се появяват две зони, разделени по оста север-юг.

Дайрън обяснява: „Германия, Франция и Бенелюкс са икономики, които печелят в момента, докато ръстът в средиземноморските страни членки и Ирландия ще трябва да направят сериозни усилия, за да намалят бюджетния си дефицит. Ръстът на средиземноморските страни и Ирландия няма да е над 0,6% в периода 2010-11. За сравнение, в Германия, Франция и Бенелюкс се очаква ръст от 1,8%.”

Пет години преди кризата Гърция, Ирландия, Португалия и Испания отчитаха среден ръст от 3,5% годишно, докато техните северни съседи можеха да се похвалят с по-малко от 2% годишно увеличение на БВП. Тъй като южните страни демонстрират по-малки приходи, очакванията са, че конвергенцията в еврозоната ще се забави през следващите няколко години.

На хоризонта: ръст на безработицата

Дори най-силните икономики в еврозоната като Франция и Германия ще бъдат засегнати от повишаване на безработицата. Не се предвижда ескалиращо увеличение, но икономиките трябва да възстановят продуктивността до нивата от преди кризата, за да започнат компаниите да назначават нови служители.

В момента около 16 млн. души в еврозоната са регистрирани като безработни. Очаква се през 2011 броят на хората, загубили работата си да достигне 17 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 06.09.22 г.
fallback