fallback

МВФ: Безработицата ще остане висока и през 2011

Естеството на рецесията в развитите икономики възпрепятства бързото възстановяване на нормалните нива на безработица

14:55 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Много развити икономики ще бъдат изправени пред висока безработица през 2011, въпреки че ще бъде наблюдаван ръст на заетостта още през тази година, прогнозира Международният валутен фонд.

Докато световната икономика се отърсва от най-дълбоката рецесия след Втората световна война, справянето с безработицата ще е основно предизвикателство, пише в резюме на все още непубликувания доклад на МВФ World Economic Outlook, съобщава CNBC. Пълният текст на доклада ще бъде представен следващата седмица.

„Естеството на рецесията в някои от развитите икономики възпрепятства бързото възстановяване на нормалните нива на безработица в близко бъдеще“, се казва в доклада. „Анализирайки настоящите тенденции, въпреки че през 2010 ще наблюдаваме ръст на заетостта в много от развитите страни, нивата на безработица ще останат високи и през 2011“.

По време на кризата САЩ и Испания имаха високи нива на безработица заради намаленото производство и колапса на пазара на недвижими имоти. През март беше отчетен ръст на заетостта в САЩ, но въпреки това безработицата остава 9,7 процента, като дори се очаква да се увеличи, тъй като по-добрите условия на трудовия пазар ще накарат много обезсърчени работници отново да потърсят работа.

Според МВФ въпреки че валутната и фискална политика остават основно средство за повишаване на нивата на заетост, реформи във финансовия сектор и насърчаване на механизмите за по-голяма гъвкавост на работните заплати също могат да имат положителен ефект.

„За икономики, при които се наблюдава продължителна макроикономическа несигурност, но е запазена производителността на труда, прилагането на временни целеви субсидии може да помогне за създаване на работни места“, казва МВФ.

„В други страни прекратяването на краткосрочните програми за временна заетост, заедно с предлагането на застрахователни програми при загуба на доходи, може да помогне за пренасочването на работна сила между различните сектори.“

"В страни, където пазарът на труда се движи на две скорости*, преминаването към система на отворени трудови договори, при която сигурността на работното място постепенно се увеличава с времето, може да намали негативния ефект от временната заетост и липсата на помощи за безработни при освобождаване на временно заетите лица."

*Трудов пазар на две скорости е този, при който законодателството гарантира голяма сигурност на работното място при постоянен трудов договор, а голяма част от служителите са на временни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 22.08.22 г.
fallback