fallback

Доказателствата за силен отскок на американската икономика се трупат

Силният скок в потреблението, разрастването на сектора на услугите и мерките за облекчаване на ипотечното бреме ще подкрепят икономиката на САЩ

10:01 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американските потребители се завърнаха с изненадваща сила в магазините и автосалоните тази пролет, което свидетелства, че възстановяването на щатската икономика може да се окаже много по-бързо от очакваното, пише Wall Street Journal.

Това, в комбинация с разрастването на сектора на услугите, съживяването на финансовите пазари и новите мерки за облекчаване на ипотечното бреме на домакинствата, кара анализатори да твърдят, че прогнозите им за икономическия растеж на страната през следващите 18 месеца може да се окажат по-скоро твърде песимистични, отколкото оптимистични.

От началото на рецесията в САЩ в края на 2007 г. американската икономика е закрила 8,2 млн. работни места, но силният ръст на продажбите на дребно през март, четирикратното увеличение на положителния резултат на Intel и 55-процентният скок на печалбата на JPMorgan увеличиха оптимизма сред инвеститорите.

Вчера широкият щатски индекс S&P 500 премина нивото от 1200 пункта за първи път от септември 2008 г., когато инвестиционната банка Lehman Brothers фалира. Общо 56% от икономистите, участвали в проучването на Wall Street Journal, смятат, че щатската икономика ще нарасне с 3,1% през 2010 г., а някои анализатори, като тези от Barclays, вдигнаха своята оценка за ръст на американската икономика до 3,8 на сто.

Индексът на най-големите и често търгувани щатски компании Dow Jones Industrial Average на свой ред скочи с близо 1% до края на вчерашната сесия заради добрите данни за продажбите на дребно, които се намират със 7,6% над нивата си от март миналата година.

Откакто щатската икономика пое нагоре в средата на 2009 г. анализаторите прогнозираха, че тя ще се възстанови изключително бавно. Дълговете на потребителите, които им пречат да харчат, сдържаността на банките при отпускането на нови заеми и големият брой просрочени ипотеки продължават да спъват възстановяването на американската икономика.

Различното сега е, че тези проблеми вече не тежат толкова много на потребителите. Според икономисти разходите им за потребление ще нараснат с 3% през първото тримесечие на тази година в сравнение с прогнозирания през миналата година 2% ръст.

Междувременно икономическото възстановяване в Азия също се оказа по-силно от очакваното, след като Китай и Сингапур отчетоха двуцифрен икономически растеж през първите три месеца на тази година. Това е добра новина и за американската икономика, която може да спечели от увеличаването на износа към Азия.

Колкото и парадоксално да звучи, притесненията за нестабилното състояние на икономиката подкрепиха нейното възстановяване. Федералният резерв изглежда решен да остави основната лихва в страната на рекордно ниското й ниво за продължителен период от време в подкрепа на икономиката. В изявление вчера председателят на Фед Бен Бернанке сигнализира, че възстановяването тази година ще зависи от потребителските разходи и от това дали фирмите инвестират достатъчно, за да компенсират изтеглянето на държавната подкрепа.

Ниската инфлация в САЩ на този етап е важна предпоставка, за да може лихвените проценти да останат близо до нулата. Потребителските цени се увеличиха с 0,1% на месечна и 2,3% на годишна база през март, докато основният индекс на потребителските цени остана в комфортната за Федералния резерв зона и нарасна с 1,1% на годишна база.

Данните за продажбите на дребно от вчера показаха, че покупките на моторни превозни средства, дрехи и мебели са нараснали съответно с 6,7%, 2,3% и 1,5% на месечна база през март, което сигнализира за по-голяма увереност сред американските потребители.

Разбира се, възстановяването на икономиката само за сметка на потреблението може да навлече нови проблеми на САЩ. Ако по-големите разходи не са съпроводени от по-големи доходи, САЩ може да се окаже отново в стария модел на огромен търговски дефицит и дългове, които спомогнаха за финансовата криза от 2007 г. В подкрепа на това се оказаха данните за търговския дефицит на САЩ от тази седмица, който се увеличи с 50% за една година заради рязкото увеличение на вноса на потребителски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 08.09.22 г.
fallback